Szparagi – tego o nich nie wiedzieliście
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, bo tylko od połowy maja do połowy czerwca. Poza tymi miesiącami trudno spotkać te warzywa w sklepach. Wiele osób pokochało je ze względu na wyjątkowy smak, który ciężko porównać do jakiegokolwiek innego produktu. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat szparagów i ich przyrządzania? Przeczytaj koniecznie!
Rodzaje szparagów
Szparagi występują w trzech kolorach. Możemy kupić białe, zielone lub fioletowe, choć te ostatnie bardzo trudno spotkać.
Zielone rosną ponad ziemią, są cienkie, pachnące i wyraziste w smaku. Przed gotowaniem nie trzeba ich obierać, ponieważ są miękkie i nie zawierają włókien. Dzięki temu też są najzdrowszą odmianą.
Szparagi białe występują najczęściej. Rosną pod ziemią, mają średniej grubości pędy i delikatny smak. Trzeba je jednak obierać, gdyż są twarde, więc tracą nieco wartości odżywczych.
Jak wybrać najlepsze szparagi?
Fioletowe szparagi uprawiane się nieco ponad ziemią i trzeba je dosyć szybko zbierać, by nie ubarwiły się na zielono. Ich łodyga jest gruba, ale nie ma konieczności ich obierania. Zawierają mniej błonnika, a więcej cukrów.
Szparagi – dlaczego warto je jeść?
Szparagi doceniane są nie tylko z powodu swojego smaku. Są dietetyczne (w 100 g mieści się zaledwie 18 kcal) i zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na cały organizm człowieka.
Szparagi zawierają:
- witaminy E i C oraz beta-karoten – wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiają kondycję paznokci, włosów i skóry;
- wapń i fosfor – odpowiadają za zdrowe kości i zęby;
- asparagina i potas – wspierają pracę nerek, są moczopędne i regulują poziom nawodnienia organizmu;
- kwas foliowy – spowalnia starzenie się, wspiera pracę wątroby, która oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, dba o prawidłowy rozwój płodu, więc jest niezbędny w diecie kobiet planujących potomstwo oraz będących w ciąży, a także stosuje się go w profilaktyce choroby Alzheimera;
- glutation – tak jak kwas foliowy zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów oraz wspomaga pracę wątroby i układu odpornościowego błonnik – wspomaga perystaltykę jelit;
- inulinę – wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego
Szparagi – ciekawostki
Szparagi to naprawdę niesamowite warzywa. Poza walorami smakowymi i zawartością ważnych dla człowieka witamin oraz składników mineralnych, interesujący jet fakt, że mają one ponad 4500 lat!
Szparagi pochodzą z Włoch, ale Mistrzami Europy w ich uprawie i konsumpcji od 2006 roku są Niemcy. Okazuje się jednak, że to Chiny i Peru są głównymi producentami tego warzywa. W Polsce uprawia się je głownie w województwach wielkopolskim i dolnośląskim.
Szparagi mogą być stosowane również jako afrodyzjak. Zawierają fitoestrogeny, więc pobudzają libido i zwiększają ochotę na seks.
Ciekawe jest również to, że prażone nasiona szparagów uchodzą za zamiennik kawy.
Dla osób, które lubią od czasu do czasu dobrze zabawić się z udziałem alkoholu, na pewno ważna okaże się informacja, że szparagi są dobre na kaca. A właściwie zapobiegają mu, jeśli przed zakrapianą imprezą zjemy kilka sztuk tych warzyw.
Niestety, szparagi nie należą do tanich produktów, a to dlatego, że inwestycja w ich uprawę zwraca się z opóźnieniem. Pierwszymi zbiorami można cieszyć się dopiero po dwóch latach. Sezon szparagowy trwa z kolei dosyć krótko, ale jest bardzo intensywny. Warzywa zbiera się dwa razy dziennie – i to ręcznie.
Mimo swoich prozdrowotnych właściwości, nie każdy może jeść szparagi. Szczególnie powinni na nie uważać chorzy na dnę moczanową. Szparagi sprawiają, że w organizmie podnosi się poziom kwasu moczowego.
Po zjedzeniu tych warzyw, w organizmie wytwarzają się związki chemiczne zawierające siarkę. Wtedy mocz przybiera wręcz odrażający zapach. Na szczęście tylko ok. 22 proc. ludzi jest w stanie go wyczuć.
Szparagi – jak gotować?
Po szparagi najlepiej sięgać w sezonie, czyli na przełomie maja i czerwca. Kupując je, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich świeżość. Powinny być jędrne, mieć zamknięte główki i wilgotne końcówki. Przy pocieraniu ich o siebie mają wydawać charakterystyczne skrzypienie.
Szparagi należy przygotować od razu po zakupie, gdyż będą najbardziej aromatyczne i zachowają najlepszy smak. Mogą być przechowywane maksymalnie 3 dni w lodówce i najlepiej owinięte wilgotną ściereczką.
Aby prawidłowo przygotować szparagi i pozbawić je goryczki, którą mogą posiadać, wystarczy pamiętać o kilku podstawowych czynnościach.
- Przed gotowaniem szparagi powinniśmy umyć.
- Następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki – średnio 1/3 pędu.
- Białe szparagi należy obrać, pomijając główki.
- Wkładamy je do gotującej się wody z dodatkiem soli i szczypty cukru, ewentualnie z odrobiną masła i soku z cytryny. W miarę możliwości zadbajmy, by ich główki znalazły się ponad powierzchnią wody – tu sprawdzi się wysoki garnek z pokrywką i luźne związanie pędów nicią.
- Kolorowe szparagi gotujemy ok. 5-8 minut, białe – maksymalnie 15 minut.
- W przypadku białych szparagów, które mogą być nieco gorzkie, w połowie gotowania dolejmy do wody mleko, a po wyjęciu przelejmy je zimną wodą.
- Pilnujmy, by nie przegotować szparagów. Lepiej, by były niedogotowane niż gotowane za długo. Powinny wyjść lekko chrupiące, ale na tyle miękkie, by bez problemu wbić w nie widelec.
W kuchni możemy wykorzystywać szparagi do najróżniejszych potraw. Mogą być one gotowane, duszone, pieczone, smażone. Świetnie smakują same, jedynie z dodatkiem masła i bułki tartej, ale pasują też do mięs, zapiekanek, sałatek, a nawet do pizzy. Zawsze warto poszukać ich w czasie sezonu i cieszyć się wyjątkowym smakiem i właściwościami.