Szaszłyki z piekarnika - pomysł na niebanalny obiad

Szaszłyki zwykle kojarzą nam się z grillem, rozpalanym w ogrodzie w ciepły, letni wieczór. Równie smaczne jednak, a może nawet lepsze szaszłyki można zrobić we własnym domu, a dokładniej w piekarniku. Tak upieczone są niezwykle smaczne, soczyste i aby je przygotować, nie potrzebujesz pięknej pogody. Co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie wyszły suche? Z czym je podać? Sprawdź nasze przepisy!

Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić domowe szaszłyki z piekarnika?

Szaszłyki to danie, które każdy z pewnością dobrze zna. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji, gdzie jest tradycyjnie spożywane. Danie to cieszy się popularnością w Izraelu, jest to jeden z przysmaków tamtejszej kuchni.

Składniki szaszłyków charakteryzują się dużą dowolnością, można je tworzyć swobodnie, przekładając mięso z owocami lub warzywami, w ustalonej przez siebie kolejności. Zwykle robimy szaszłyki na grillu, ale dzisiaj prezentujemy inną możliwość - szaszłyki z piekarnika. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Którą z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad?

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • 0,5 papryki czerwonej;
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 papryki zielonej;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 5 łyżek oliwy;
  • 0,5 łyżeczki oregano;
  • 0,5 łyżeczki tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej;
  • 1/4 łyżeczki chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę o boku 1 cm, przyprawiamy sola i pieprzem.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawę, wszystko razem mieszamy.

3. Kurczaka umieszczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę.

4. Po tym czasie mięso nabijamy na patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli i papryki.

5. Szaszłyki układamy na blaszce, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szaszłyki na drugą stronę - warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche. Gotowe.

Szaszłyki warzywne z piekarniska - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia;
  • 1 papryka;
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych;
  • 1 bakłażan;
  • 4 -5 pieczarek;
  • 3 szalotki;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżeczka czosnku;
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • sol;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy oliwę, sos sojowy i przyprawy. W ten sposób przygotowujemy marynatę.

2. Myjemy bakłażana, kroimy w plastry i z obu stron przyprawiamy solą. Po 10 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

3. Resztę warzyw dokładnie myjemy, następnie kroimy: paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, a szarlotki w ćwiartki. Pomidory i pieczarki zostawiamy w całości.

4. Wszystkie warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie nabijamy je naprzemiennie na patyki do szaszłyków.

5. Układamy gotowe szaszłyki na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przekładamy je na drugą stronę. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z piekarnika - o czym warto wiedzieć?

Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia. Zamarynowane warzywa i mięso dobrze jest umieścić w nim i kilka godzin przed pieczeniem wstawić do lodówki. Dzięki temu szaszłyki pozostaną soczyste i miękkie.

Innym sposobem na soczyste szaszłyki jest pieczenie ich zawiniętych w folię spożywczą. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości