Trwa ładowanie...

Szaszłyki z piekarnika - pomysł na niebanalny obiad

Szaszłyki zwykle kojarzą nam się z grillem, rozpalanym w ogrodzie w ciepły, letni wieczór. Równie smaczne jednak, a może nawet lepsze szaszłyki można zrobić we własnym domu, a dokładniej w piekarniku. Tak upieczone są niezwykle smaczne, soczyste i aby je przygotować, nie potrzebujesz pięknej pogody. Co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie wyszły suche? Z czym je podać? Sprawdź nasze przepisy!

Szaszłyki z piekarnika - pomysł na niebanalny obiadŹródło: 123RF
d4aa8oe
d4aa8oe

Jak zrobić domowe szaszłyki z piekarnika?

Szaszłyki to danie, które każdy z pewnością dobrze zna. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji, gdzie jest tradycyjnie spożywane. Danie to cieszy się popularnością w Izraelu, jest to jeden z przysmaków tamtejszej kuchni.

Składniki szaszłyków charakteryzują się dużą dowolnością, można je tworzyć swobodnie, przekładając mięso z owocami lub warzywami, w ustalonej przez siebie kolejności. Zwykle robimy szaszłyki na grillu, ale dzisiaj prezentujemy inną możliwość - szaszłyki z piekarnika. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Którą z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad?

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • 0,5 papryki czerwonej;
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 papryki zielonej;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 5 łyżek oliwy;
  • 0,5 łyżeczki oregano;
  • 0,5 łyżeczki tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej;
  • 1/4 łyżeczki chilli;
  • sól;
  • pieprz.
d4aa8oe

Sposób wykonania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę o boku 1 cm, przyprawiamy sola i pieprzem.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawę, wszystko razem mieszamy.

3. Kurczaka umieszczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę.

4. Po tym czasie mięso nabijamy na patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli i papryki.

5. Szaszłyki układamy na blaszce, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szaszłyki na drugą stronę - warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche. Gotowe.

Szaszłyki warzywne z piekarniska - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia;
  • 1 papryka;
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych;
  • 1 bakłażan;
  • 4 -5 pieczarek;
  • 3 szalotki;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżeczka czosnku;
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • sol;
  • pieprz.
d4aa8oe

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy oliwę, sos sojowy i przyprawy. W ten sposób przygotowujemy marynatę.

2. Myjemy bakłażana, kroimy w plastry i z obu stron przyprawiamy solą. Po 10 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

3. Resztę warzyw dokładnie myjemy, następnie kroimy: paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, a szarlotki w ćwiartki. Pomidory i pieczarki zostawiamy w całości.

4. Wszystkie warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie nabijamy je naprzemiennie na patyki do szaszłyków.

d4aa8oe

5. Układamy gotowe szaszłyki na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przekładamy je na drugą stronę. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Szaszłyki z piekarnika - o czym warto wiedzieć?

Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia. Zamarynowane warzywa i mięso dobrze jest umieścić w nim i kilka godzin przed pieczeniem wstawić do lodówki. Dzięki temu szaszłyki pozostaną soczyste i miękkie.

Innym sposobem na soczyste szaszłyki jest pieczenie ich zawiniętych w folię spożywczą. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4aa8oe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aa8oe
Więcej tematów