Szaszłyki z piekarnika - pomysł na niebanalny obiad

Szaszłyki zwykle kojarzą nam się z grillem, rozpalanym w ogrodzie w ciepły, letni wieczór. Równie smaczne jednak, a może nawet lepsze szaszłyki można zrobić we własnym domu, a dokładniej w piekarniku. Tak upieczone są niezwykle smaczne, soczyste i aby je przygotować, nie potrzebujesz pięknej pogody. Co zrobić, żeby szaszłyki z piekarnika nie wyszły suche? Z czym je podać? Sprawdź nasze przepisy!

Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić domowe szaszłyki z piekarnika?

Szaszłyki to danie, które każdy z pewnością dobrze zna. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji, gdzie jest tradycyjnie spożywane. Danie to cieszy się popularnością w Izraelu, jest to jeden z przysmaków tamtejszej kuchni.

Składniki szaszłyków charakteryzują się dużą dowolnością, można je tworzyć swobodnie, przekładając mięso z owocami lub warzywami, w ustalonej przez siebie kolejności. Zwykle robimy szaszłyki na grillu, ale dzisiaj prezentujemy inną możliwość - szaszłyki z piekarnika. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Którą z nich wybierzesz na dzisiejszy obiad?

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem - przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • 0,5 papryki czerwonej;
  • 0,5 papryki żółtej
  • 0,5 papryki zielonej;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 5 łyżek oliwy;
  • 0,5 łyżeczki oregano;
  • 0,5 łyżeczki tymianku;
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej;
  • 1/4 łyżeczki chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę o boku 1 cm, przyprawiamy sola i pieprzem.

2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawę, wszystko razem mieszamy.

3. Kurczaka umieszczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę.

4. Po tym czasie mięso nabijamy na patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli i papryki.

5. Szaszłyki układamy na blaszce, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. W połowie pieczenia przekładamy szaszłyki na drugą stronę - warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche. Gotowe.

Szaszłyki warzywne z piekarniska - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia;
  • 1 papryka;
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych;
  • 1 bakłażan;
  • 4 -5 pieczarek;
  • 3 szalotki;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżeczka czosnku;
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • sol;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy oliwę, sos sojowy i przyprawy. W ten sposób przygotowujemy marynatę.

2. Myjemy bakłażana, kroimy w plastry i z obu stron przyprawiamy solą. Po 10 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

3. Resztę warzyw dokładnie myjemy, następnie kroimy: paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, a szarlotki w ćwiartki. Pomidory i pieczarki zostawiamy w całości.

4. Wszystkie warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie nabijamy je naprzemiennie na patyki do szaszłyków.

5. Układamy gotowe szaszłyki na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. W połowie pieczenia przekładamy je na drugą stronę. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z piekarnika - o czym warto wiedzieć?

Szaszłyki z dowolnymi składnikami możemy piec w rękawie do pieczenia. Zamarynowane warzywa i mięso dobrze jest umieścić w nim i kilka godzin przed pieczeniem wstawić do lodówki. Dzięki temu szaszłyki pozostaną soczyste i miękkie.

Innym sposobem na soczyste szaszłyki jest pieczenie ich zawiniętych w folię spożywczą. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne