Składniki
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 kg jabłek
- 3 jajka
Przepis
Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę i ? szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozłożyć 3/4ciasta (resztę zostawić na kruszonkę). Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Na warstwie ciasta rozłożyć pokrojone jabłka, następnie ubita pianę, wierzch posypać resztą ciasta. Piec 45 minut.
Do części ciasta na kruszonkę można dodać kakao.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl