Szałwia – dlaczego warto po nią sięgać?

Jej aksamitne listki mają silny aromat i ciekawy, lekko cierpki smak. Od wieków szałwię ceni się w kuchni śródziemnomorskiej – jest znakomitym dodatkiem do tłustych mięs, ryb, sałatek czy potraw z pomidorów. Posiada też imponujące wartości odżywcze.

Nasi przodkowie przypisywali szałwi wielką mocNasi przodkowie przypisywali szałwii wielką moc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sama nazwa rozkrzewionej rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego, jednoznacznie wskazuje na jej walory – słowo szałwia pochodzi bowiem od łacińskiego określenia "salvare", czyli "czuć się dobrze". W Polsce nieprzypadkowo dodano do niego jeszcze przymiotnik "lekarska".

Już w starożytności była ceniona za walory prozdrowotne i kulinarne. Właściwościami szałwii zachwycał się "ojciec medycyny" – Hipokrates, a także inni ówcześni mędrcy, m.in. Dioskurides i Pliniusz. Do jej stosowana zachęcała św. Hildegarda z Bingen, znana średniowiecza mistyczka i uzdrowicielka. Cesarz Karol Wielki wydał nawet edykt, na mocy którego aromatyczna roślina miała być powszechnie uprawiana na ziemiach należących do władcy. W jego kuchni często wykorzystywano szałwię jako przyprawę do pieczonych mięs oraz ryb.

Prawdopodobne w średniowieczu dotarła również do Polski. Początkowo szałwię hodowano przede wszystkim w przyklasztornych wirydarzach, jednak szybko zdobyła dużą popularność także na wsi. "(…) prawie wszystkim znajoma, albowiem zaledwie znaleźć tak mały i nędzny ogródek, w którym by nie była sadzona" – pisał Szymon Syreniusz w "Zielniku" wydanym w 1613 roku.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Nasi przodkowie przypisywali roślinie wielką moc, o czym świadczy ludowe porzekadło głoszące: "Tego śmierć nie ubodzie, kto ma szałwię w ogrodzie". Jej właściwości lecznicze potwierdziły współczesne badania naukowe. Mimo upływu lat szałwia nie straciła też atutów kulinarnych.

Szałwia – wartości odżywcze

Surowcem o wartościach leczniczych i smakowych są aksamitne liście szałwii lekarskiej. Ich intensywny aromat to zasługa wysokiego stężenie olejków eterycznych. Zawierają też dużą dawkę innych cennych substancji, w tym garbników, saponin, flawonoidów, kwasów organicznych, związków żywicowych, soli mineralnych czy witamin (przede wszystkim C i B1).

Dzięki takiej "mieszance" szałwia jest uznawana za roślinę wykazującą silne działanie przeciwzapalne, ściągające i grzybobójcze. Zaleca się ją przy stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej, gardła czy krtani. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie woreczka żółciowego, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (biegunkę, nieżyt żołądka i jelit, wzdęcia).

Szałwia wykazuje także silne właściwości chłodzące i odprężające, dlatego warto mieć ją pod ręką w ciepłe dni. Szczególnie, że działa również antyseptycznie i pomaga uporać się z nadmierną potliwością.

Mimo tylu zalet roślinę należy jednak spożywać z umiarem. Blisko połowę składu obecnych w jej liściach olejków eterycznych stanowi bowiem tujon – związek, którego nadmiar negatywnie wpływa na system nerwowy. Powoduje halucynacje, przyspieszone bicie serca, a nawet utratę przytomności.

Oczywiście, by doświadczyć takich problemów musielibyśmy zjeść ogromną ilość szałwii, co raczej jest mało prawdopodobne. W rozsądnych dawkach roślina ma znacznie więcej zalet niż wad.

Szałwia – jak ją wykorzystać w kuchni

W kuchni można z powodzeniem stosować szałwię suszoną, ale zdecydowanie więcej walorów smakowych i aromatycznych mają świeże liście, zwłaszcza zrywane wiosną i latem. By wydobyć maksimum walorów kulinarnych, przed dodaniem do potrawy warto je posiekać lub utrzeć w moździerzu. Pamiętajmy też, że szałwia ma dość intensywny smak i zapach, dlatego potrafi łatwo zdominować danie. Używajmy jej z umiarem.

Do czego? Szałwia świetnie sprawdza się jako składnik marynaty do wieprzowiny czy dziczyzny – mięso wystarczy natrzeć oliwą z dodatkiem świeżych listków, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dobrze komponuje się zarówno z szynką wieprzową, jak i cielęciną, które można przyrządzić na sposób włoski, obsmażając na maśle klarowanym rulonik z rozbitego plasterka mięsa, płatka długodojrzewającej szynki oraz kilku listków szałwii.

Aromatyczna roślina świetnie pasuje do gnocchi, czyli ziemniaczanych kluseczek. Po upieczeniu serwuje się je ze stopionym masłem, czosnkiem i szałwią. W takiej wersji warto przyrządzić także nasze rodzime kopytka.

Świeże listki będą ciekawym uzupełnieniem sałatek, zwłaszcza na bazie pomidorów lub grochu. Wykorzystamy je do przygotowania pysznego smarowidła na chleb – wystarczy zmiksować lub dobrze wymieszać miękkie masło i posiekaną szałwię, doprawiając sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Liście szałwii mogą posłużyć do aromatyzowania oliwy, która będzie pysznym dodatkiem do mięs z grilla czy sałatek. Przygotujemy z nich smaczny i zdrowy koktajl. Pachnącymi listkami warto wzbogacić przed podaniem zupę pomidorową czy grochówkę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany