Szałwia – dlaczego warto po nią sięgać?

Jej aksamitne listki mają silny aromat i ciekawy, lekko cierpki smak. Od wieków szałwię ceni się w kuchni śródziemnomorskiej – jest znakomitym dodatkiem do tłustych mięs, ryb, sałatek czy potraw z pomidorów. Posiada też imponujące wartości odżywcze.

Nasi przodkowie przypisywali szałwi wielką mocNasi przodkowie przypisywali szałwii wielką moc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sama nazwa rozkrzewionej rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego, jednoznacznie wskazuje na jej walory – słowo szałwia pochodzi bowiem od łacińskiego określenia "salvare", czyli "czuć się dobrze". W Polsce nieprzypadkowo dodano do niego jeszcze przymiotnik "lekarska".

Już w starożytności była ceniona za walory prozdrowotne i kulinarne. Właściwościami szałwii zachwycał się "ojciec medycyny" – Hipokrates, a także inni ówcześni mędrcy, m.in. Dioskurides i Pliniusz. Do jej stosowana zachęcała św. Hildegarda z Bingen, znana średniowiecza mistyczka i uzdrowicielka. Cesarz Karol Wielki wydał nawet edykt, na mocy którego aromatyczna roślina miała być powszechnie uprawiana na ziemiach należących do władcy. W jego kuchni często wykorzystywano szałwię jako przyprawę do pieczonych mięs oraz ryb.

Prawdopodobne w średniowieczu dotarła również do Polski. Początkowo szałwię hodowano przede wszystkim w przyklasztornych wirydarzach, jednak szybko zdobyła dużą popularność także na wsi. "(…) prawie wszystkim znajoma, albowiem zaledwie znaleźć tak mały i nędzny ogródek, w którym by nie była sadzona" – pisał Szymon Syreniusz w "Zielniku" wydanym w 1613 roku.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Nasi przodkowie przypisywali roślinie wielką moc, o czym świadczy ludowe porzekadło głoszące: "Tego śmierć nie ubodzie, kto ma szałwię w ogrodzie". Jej właściwości lecznicze potwierdziły współczesne badania naukowe. Mimo upływu lat szałwia nie straciła też atutów kulinarnych.

Szałwia – wartości odżywcze

Surowcem o wartościach leczniczych i smakowych są aksamitne liście szałwii lekarskiej. Ich intensywny aromat to zasługa wysokiego stężenie olejków eterycznych. Zawierają też dużą dawkę innych cennych substancji, w tym garbników, saponin, flawonoidów, kwasów organicznych, związków żywicowych, soli mineralnych czy witamin (przede wszystkim C i B1).

Dzięki takiej "mieszance" szałwia jest uznawana za roślinę wykazującą silne działanie przeciwzapalne, ściągające i grzybobójcze. Zaleca się ją przy stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej, gardła czy krtani. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie woreczka żółciowego, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (biegunkę, nieżyt żołądka i jelit, wzdęcia).

Szałwia wykazuje także silne właściwości chłodzące i odprężające, dlatego warto mieć ją pod ręką w ciepłe dni. Szczególnie, że działa również antyseptycznie i pomaga uporać się z nadmierną potliwością.

Mimo tylu zalet roślinę należy jednak spożywać z umiarem. Blisko połowę składu obecnych w jej liściach olejków eterycznych stanowi bowiem tujon – związek, którego nadmiar negatywnie wpływa na system nerwowy. Powoduje halucynacje, przyspieszone bicie serca, a nawet utratę przytomności.

Oczywiście, by doświadczyć takich problemów musielibyśmy zjeść ogromną ilość szałwii, co raczej jest mało prawdopodobne. W rozsądnych dawkach roślina ma znacznie więcej zalet niż wad.

Szałwia – jak ją wykorzystać w kuchni

W kuchni można z powodzeniem stosować szałwię suszoną, ale zdecydowanie więcej walorów smakowych i aromatycznych mają świeże liście, zwłaszcza zrywane wiosną i latem. By wydobyć maksimum walorów kulinarnych, przed dodaniem do potrawy warto je posiekać lub utrzeć w moździerzu. Pamiętajmy też, że szałwia ma dość intensywny smak i zapach, dlatego potrafi łatwo zdominować danie. Używajmy jej z umiarem.

Do czego? Szałwia świetnie sprawdza się jako składnik marynaty do wieprzowiny czy dziczyzny – mięso wystarczy natrzeć oliwą z dodatkiem świeżych listków, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dobrze komponuje się zarówno z szynką wieprzową, jak i cielęciną, które można przyrządzić na sposób włoski, obsmażając na maśle klarowanym rulonik z rozbitego plasterka mięsa, płatka długodojrzewającej szynki oraz kilku listków szałwii.

Aromatyczna roślina świetnie pasuje do gnocchi, czyli ziemniaczanych kluseczek. Po upieczeniu serwuje się je ze stopionym masłem, czosnkiem i szałwią. W takiej wersji warto przyrządzić także nasze rodzime kopytka.

Świeże listki będą ciekawym uzupełnieniem sałatek, zwłaszcza na bazie pomidorów lub grochu. Wykorzystamy je do przygotowania pysznego smarowidła na chleb – wystarczy zmiksować lub dobrze wymieszać miękkie masło i posiekaną szałwię, doprawiając sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Liście szałwii mogą posłużyć do aromatyzowania oliwy, która będzie pysznym dodatkiem do mięs z grilla czy sałatek. Przygotujemy z nich smaczny i zdrowy koktajl. Pachnącymi listkami warto wzbogacić przed podaniem zupę pomidorową czy grochówkę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce