Najlepsze zioła i przyprawy do mięs. Podkreślają ich smak i kruchość, poprawiają trawienie

Nie sposób wyobrazić sobie mięsnych dań bez ziół i przypraw. Nie tylko poprawiają one smak potrawy i korzystnie wpływają na strukturę mięsa, to jeszcze poprawiają trawienie. Tradycja łączenia mięsa i dzikich ziół jest bardzo długa. Nasi przodkowie bardzo umiejętnie wykorzystywali przyprawy dla uzyskania doskonałych potraw. Wiedzieli też, że dzięki ziołom mięso dłużej zachowa świeżość.

Zioła i przyprawy do mięsaNajlepsze zioła i przyprawy do mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak doprawić drób?


Do mięs wykorzystujemy najczęściej zioła suszone, które mają o wiele mocniejszy aromat od świeżych, ale i takie prosto z ogródka czy doniczki są znakomite. To, jakie przyprawy dodamy do mięsa zależy od naszego smaku. Są jednak pewne zasady łączenia określonych roślin z poszczególnymi gatunkami mięsa.


Estragon, cząber czy tymianek są idealne do drobiu. To zioła bardzo aromatyczne, a jednocześnie delikatne, nie zdominują więc białego mięsa.


Do kurczaka świetnie pasuje też rozmaryn. Jednak ze względu na jego intensywny smak , powinien być stosowany w niewielkich ilościach.

Jak prawidłowo rozmrozić mięso?


Z kolei kaczka nie może obyć się bez majeranku, najlepiej suszonego, który jest znacznie bardziej aromatyczny od świeżego. Do kaczego mięsa świetnie pasują też tymianek czy bazylia. Z szałwią najlepiej smakuje indyk.


Smak ziół, którymi doprawiamy drób idealnie uzupełnią również przyprawy korzenne. Pieczonego kurczaka trudno sobie wyobrazić bez dodatku pieprzu cayenne czy ostrego chili. Warto czasem poeksperymentować i przyprawić kurczaka czy indyka kardamonem lub mielonym imbirem.

Zioła i przyprawy do wieprzowiny


Z kolei mięso wieprzowe doskonale czuje się w towarzystwie majeranku albo rozmarynu. Do wieprzowiny pasują też cząber i nać czosnku.

Zioła do mięsa
© Getty Images

Jeśli chcemy nadać naszym mięsnym daniom bardziej egzotycznego charakteru, sięgnijmy po przyprawy spoza polskich tradycji. Warto wypróbować popularną na Bałkanach mieszankę do mięs - czubrycę. Możemy dodawać ją każdego rodzaju mięsa. Dzięki niej wołowina, baranina czy jagnięcina będą nie tylko pachniały dalekimi podróżami, ale staną się też łatwiejsze do strawienia.


Jeśli martwimy się, że ciężkie, mięsne dania będą wyzwaniem dla naszego układu pokarmowego, koniecznie sięgnijmy też po kminek. Można przyprawiać nim tłuste pieczenie, gulasze, flaki czy pieczone lub smażone kiełbaski. Kminek łagodzi wzdęcia, działa przeciwskurczowo, reguluje pracę jelit. Dlatego też jest taki popularny. Podobne właściwości ma fenkuł, czyli koper włoski. Jego anyżowy smak poprawia także zapach z ust po posiłku.

Baranina i jagnięcina – jak doprawić?


Baranina i jagnięcina to mięsa o bardzo specyficznym smaku i aromacie, który nie wszystkim pasuje. Wystarczy jednak odpowiednia kompozycja ziół i przypraw, by specyficzny zapaszek, nie psuł nam przyjemności z posiłku. W tej roli świetnie sprawdzą się estragon, szałwia, koperek, natka pietruszki, ostra i słodka papryka oraz cynamon.

Dziczyzna – jak przygotować?


Trudną do przygotowania dziczyznę łączymy najczęściej z czosnkiem i jałowcem. Nie musimy się jednak ograniczać. Tymianek, rozmaryn i estragon również będą idealne do mięsa z dzika, zająca, bażantów czy kuropatw. Lubczykiem z kolei warto doprawiać mięsne przetwory. Ta zielona roślina nada im smakowity, słonawy aromat, a dodatkowo poprawia trawienie, zawiera witaminy C i E oraz cenne składniki mineralne.


Jeśli eksperyment z bałkańską czubrycą przypadł nam do gustu, warto wypróbować też bardziej egzotyczne mieszanki przypraw. W kuchni indyjskiej nie ma praktycznie żadnej mięsnej potrawy, która nie miałaby dodatku garam masali. Ta sławna mieszanka zawiera m.in. kardamon, cynamon, goździki, kmin rzymski, kolendrę, pieprz i gałkę muszkatołową.


Inną, popularną w krajach arabskich i w północnej Afryce mieszanką jest ras el hanout. Przyprawa ta przypomina nieco curry, można również wyczuć roślinny zapach i intensywny posmak. Jest to mieszanka niezwykle uniwersalna, a dodana to kurczaka dodaje potrawom ostrzejszych tonów. Oryginalnie do przygotowania ras el hanout potrzebujemy około 30 różnych przypraw, między innymi pieprzu, kurkumy, goździków czy gałki muszkatołowej, nic więc dziwnego, że jest tak aromatyczna i bogata w smaku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce