Szakszuka z kaszą jaglaną

Pyszna alternatywa dla jajecznicy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Szakszuka z kaszą jaglaną to pomysł na pożywne śniadanie, lunch, obiad lub kolację. Smakuje doskonale przez okrągły rok, więc gdy tylko masz w domu jajka oraz pomidory, awaryjny posiłek możesz wyczarować praktycznie z niczego. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodatek kaszy jaglanej sprawia, że danie jest sycące, ma więcej wartości odżywczych i nawet dzieci zajadają się nim bez zająknięcia, bo kasza jest tu wilgotna, miękka, a jej smak świetnie komponuje się z resztą.

Składniki (ok. 4 porcje):

ok. 700 ml passaty
4 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
kilka kropel Tabasco
4 jajka
kawałek sera żółtego
świeże zioła

Na patelnię wylej passatę z kaszą jaglaną, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i Tabasco. Wymieszaj. Przy pomocy łyżki zrób na powierzchni cztery dołki i wbij w nie jajka. Podgrzewaj całość na małym lub średnim ogniu do czasu, aż stopień ścięcia jajek będzie odpowiadał twoim preferencjom. Gdy jajka będą prawie gotowe, zetrzyj na dużych oczkach ser żółty i rozsyp go na powierzchni potrawy. Dodaj świeże zioła i podawaj, gdy ser apetycznie się roztopi.

Sugestie: po wbiciu jajek całość przykryj pokrywką - będzie szybciej. Użyj ulubionych ziół oraz przypraw. Ilość kaszy jaglanej dostosuj do własnych preferencji. Zamiast passaty użyj świeżych pomidorów (obierz je wcześniej), pokrojonych w kostkę. Możesz też wykorzystać pomidory z puszki - najlepiej te krojone.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości