Szakszuka z kaszą jaglaną

Pyszna alternatywa dla jajecznicy.

Szakszuka z kaszą jaglaną
Źródło zdjęć: © Justmydelicious
8

Szakszuka z kaszą jaglaną to pomysł na pożywne śniadanie, lunch, obiad lub kolację. Smakuje doskonale przez okrągły rok, więc gdy tylko masz w domu jajka oraz pomidory, awaryjny posiłek możesz wyczarować praktycznie z niczego. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodatek kaszy jaglanej sprawia, że danie jest sycące, ma więcej wartości odżywczych i nawet dzieci zajadają się nim bez zająknięcia, bo kasza jest tu wilgotna, miękka, a jej smak świetnie komponuje się z resztą.

Składniki (ok. 4 porcje):

ok. 700 ml passaty
4 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
kilka kropel Tabasco
4 jajka
kawałek sera żółtego
świeże zioła

Na patelnię wylej passatę z kaszą jaglaną, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i Tabasco. Wymieszaj. Przy pomocy łyżki zrób na powierzchni cztery dołki i wbij w nie jajka. Podgrzewaj całość na małym lub średnim ogniu do czasu, aż stopień ścięcia jajek będzie odpowiadał twoim preferencjom. Gdy jajka będą prawie gotowe, zetrzyj na dużych oczkach ser żółty i rozsyp go na powierzchni potrawy. Dodaj świeże zioła i podawaj, gdy ser apetycznie się roztopi.

Sugestie: po wbiciu jajek całość przykryj pokrywką - będzie szybciej. Użyj ulubionych ziół oraz przypraw. Ilość kaszy jaglanej dostosuj do własnych preferencji. Zamiast passaty użyj świeżych pomidorów (obierz je wcześniej), pokrojonych w kostkę. Możesz też wykorzystać pomidory z puszki - najlepiej te krojone.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne