Szakszuka z kaszą jaglaną
Pyszna alternatywa dla jajecznicy.
Szakszuka z kaszą jaglaną to pomysł na pożywne śniadanie, lunch, obiad lub kolację. Smakuje doskonale przez okrągły rok, więc gdy tylko masz w domu jajka oraz pomidory, awaryjny posiłek możesz wyczarować praktycznie z niczego. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodatek kaszy jaglanej sprawia, że danie jest sycące, ma więcej wartości odżywczych i nawet dzieci zajadają się nim bez zająknięcia, bo kasza jest tu wilgotna, miękka, a jej smak świetnie komponuje się z resztą.
Składniki (ok. 4 porcje):
ok. 700 ml passaty
4 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
kilka kropel Tabasco
4 jajka
kawałek sera żółtego
świeże zioła
Na patelnię wylej passatę z kaszą jaglaną, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i Tabasco. Wymieszaj. Przy pomocy łyżki zrób na powierzchni cztery dołki i wbij w nie jajka. Podgrzewaj całość na małym lub średnim ogniu do czasu, aż stopień ścięcia jajek będzie odpowiadał twoim preferencjom. Gdy jajka będą prawie gotowe, zetrzyj na dużych oczkach ser żółty i rozsyp go na powierzchni potrawy. Dodaj świeże zioła i podawaj, gdy ser apetycznie się roztopi.
Sugestie: po wbiciu jajek całość przykryj pokrywką - będzie szybciej. Użyj ulubionych ziół oraz przypraw. Ilość kaszy jaglanej dostosuj do własnych preferencji. Zamiast passaty użyj świeżych pomidorów (obierz je wcześniej), pokrojonych w kostkę. Możesz też wykorzystać pomidory z puszki - najlepiej te krojone.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com