Szakszuka z kaszą jaglaną

Pyszna alternatywa dla jajecznicy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Szakszuka z kaszą jaglaną to pomysł na pożywne śniadanie, lunch, obiad lub kolację. Smakuje doskonale przez okrągły rok, więc gdy tylko masz w domu jajka oraz pomidory, awaryjny posiłek możesz wyczarować praktycznie z niczego. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodatek kaszy jaglanej sprawia, że danie jest sycące, ma więcej wartości odżywczych i nawet dzieci zajadają się nim bez zająknięcia, bo kasza jest tu wilgotna, miękka, a jej smak świetnie komponuje się z resztą.

Składniki (ok. 4 porcje):

ok. 700 ml passaty
4 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
kilka kropel Tabasco
4 jajka
kawałek sera żółtego
świeże zioła

Na patelnię wylej passatę z kaszą jaglaną, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem i Tabasco. Wymieszaj. Przy pomocy łyżki zrób na powierzchni cztery dołki i wbij w nie jajka. Podgrzewaj całość na małym lub średnim ogniu do czasu, aż stopień ścięcia jajek będzie odpowiadał twoim preferencjom. Gdy jajka będą prawie gotowe, zetrzyj na dużych oczkach ser żółty i rozsyp go na powierzchni potrawy. Dodaj świeże zioła i podawaj, gdy ser apetycznie się roztopi.

Sugestie: po wbiciu jajek całość przykryj pokrywką - będzie szybciej. Użyj ulubionych ziół oraz przypraw. Ilość kaszy jaglanej dostosuj do własnych preferencji. Zamiast passaty użyj świeżych pomidorów (obierz je wcześniej), pokrojonych w kostkę. Możesz też wykorzystać pomidory z puszki - najlepiej te krojone.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja