Szafran – jedna z najdroższych przypraw. Jakie ma zastosowanie?

Szafran to charakterystyczna przyprawa, która efektownie wygląda, ma ciekawy smak i szereg zastosowań w kuchni i medycynie. Można dodawać ją do dań z tradycyjnej kuchni polskiej, ale doskonale podkreśla też smak tych orientalnych. No dobrze, ale dlaczego właściwie warto postawić na szafran?

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
13

Charakterystyczna “gorycz”, która nadaje charakteru potrawom

Szafran ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak. Można w nim też rozpoznać nuty korzenne. Do czego powinno się go dodawać? Tak naprawdę do wszystkiego! Podkreśla smak potraw wytrawnych, ale także tych na słodko. Ryby, owoce morza, mięsiwa różnego rodzaju oraz zupy – to tylko niektóre z propozycji. Jesteście fanami paelli? Jeśli robicie ją samodzielnie, koniecznie musicie doprawić odrobiną szafranu!

Jeśli zaś chodzi o słodycze, to na rynku można kupić charakterystyczne, szafranowe ciasteczka. Dodaje się go także do niektórych ciast drożdżowych oraz słodkich bułeczek.

Czym właściwie jest szafran i jakie ma właściwości?

Produkt ten pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Szafran jest jedną z najdroższych przypraw, ale zdecydowanie wart jest swojej ceny. Walory smakowe to jedna sprawa, ale nie wszyscy wiedzą, że jest on źródłem wielu witamin i mikroelementów. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm i to na wielu różnych płaszczyznach.

Dostarcza nam między innymi: potas, miedź, cynk, kwas foliowy i witaminę C oraz A. Jeśli często się przeziębiacie i chcecie wzmocnić swoją odporność, to naprawdę warto włączyć go do swojej diety. Jest to także skuteczny środek przeciwbólowy, który pomaga ukoić między innymi bolączki związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Dodatkowo poprawia krążenie.

Zobacz też: 5 naturalnych afrodyzjaków, masz je w kuchni

Szafran zawiera też szereg olejków eterycznych i jest silnym przeciwutleniaczem. Przyprawa ta powinna być jedzona przez mężczyzn, ponieważ chroni plemniki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Co ciekawe, to właśnie szafran jest jednym ze składników leków antydepresyjnych! Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zwiększania stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie. Jego regularne spożywanie może więc po prostu... poprawić nam humor i ukoić zszargane nerwy.

Jeśli nie jesteście przekonani, do czego go używać i czy potrawy będą smakować odpowiednio, to na początku próbujcie z małymi ilościami. Dodajcie odrobinę szafranu do ulubionego makaronu, zupy albo przygotowywanej przez was ryby. Osobiście polecam wam przepyszny i oryginalny bulion, którego jednym ze składników jest właśnie szafran. W jaki sposób go przygotować? Pod spodem znajdziecie wszystkie niezbędne składniki oraz instrukcje.

Bulion po magnacku

Niezbędne składniki:
• 1 kura
• ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 goździk
• 1 gwiazdka anyżu
• sól
• kwiat muszkatołowy
• szafran
• gałązka lubczyku

Do podania:
• żółtka (po 1 na filiżankę)
• kilka plasterków limonki
• świeżo zmielony pieprz
• natka pietruszki

Opis przygotowania: mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne