Szafran – jedna z najdroższych przypraw. Jakie ma zastosowanie?

Szafran to charakterystyczna przyprawa, która efektownie wygląda, ma ciekawy smak i szereg zastosowań w kuchni i medycynie. Można dodawać ją do dań z tradycyjnej kuchni polskiej, ale doskonale podkreśla też smak tych orientalnych. No dobrze, ale dlaczego właściwie warto postawić na szafran?

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Charakterystyczna “gorycz”, która nadaje charakteru potrawom

Szafran ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak. Można w nim też rozpoznać nuty korzenne. Do czego powinno się go dodawać? Tak naprawdę do wszystkiego! Podkreśla smak potraw wytrawnych, ale także tych na słodko. Ryby, owoce morza, mięsiwa różnego rodzaju oraz zupy – to tylko niektóre z propozycji. Jesteście fanami paelli? Jeśli robicie ją samodzielnie, koniecznie musicie doprawić odrobiną szafranu!

Jeśli zaś chodzi o słodycze, to na rynku można kupić charakterystyczne, szafranowe ciasteczka. Dodaje się go także do niektórych ciast drożdżowych oraz słodkich bułeczek.

Czym właściwie jest szafran i jakie ma właściwości?

Produkt ten pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Szafran jest jedną z najdroższych przypraw, ale zdecydowanie wart jest swojej ceny. Walory smakowe to jedna sprawa, ale nie wszyscy wiedzą, że jest on źródłem wielu witamin i mikroelementów. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm i to na wielu różnych płaszczyznach.

Dostarcza nam między innymi: potas, miedź, cynk, kwas foliowy i witaminę C oraz A. Jeśli często się przeziębiacie i chcecie wzmocnić swoją odporność, to naprawdę warto włączyć go do swojej diety. Jest to także skuteczny środek przeciwbólowy, który pomaga ukoić między innymi bolączki związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Dodatkowo poprawia krążenie.

Zobacz też: 5 naturalnych afrodyzjaków, masz je w kuchni

Szafran zawiera też szereg olejków eterycznych i jest silnym przeciwutleniaczem. Przyprawa ta powinna być jedzona przez mężczyzn, ponieważ chroni plemniki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Co ciekawe, to właśnie szafran jest jednym ze składników leków antydepresyjnych! Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zwiększania stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie. Jego regularne spożywanie może więc po prostu... poprawić nam humor i ukoić zszargane nerwy.

Jeśli nie jesteście przekonani, do czego go używać i czy potrawy będą smakować odpowiednio, to na początku próbujcie z małymi ilościami. Dodajcie odrobinę szafranu do ulubionego makaronu, zupy albo przygotowywanej przez was ryby. Osobiście polecam wam przepyszny i oryginalny bulion, którego jednym ze składników jest właśnie szafran. W jaki sposób go przygotować? Pod spodem znajdziecie wszystkie niezbędne składniki oraz instrukcje.

Bulion po magnacku

Niezbędne składniki:
• 1 kura
• ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 goździk
• 1 gwiazdka anyżu
• sól
• kwiat muszkatołowy
• szafran
• gałązka lubczyku

Do podania:
• żółtka (po 1 na filiżankę)
• kilka plasterków limonki
• świeżo zmielony pieprz
• natka pietruszki

Opis przygotowania: mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika