Szafran – jedna z najdroższych przypraw. Jakie ma zastosowanie?

Szafran to charakterystyczna przyprawa, która efektownie wygląda, ma ciekawy smak i szereg zastosowań w kuchni i medycynie. Można dodawać ją do dań z tradycyjnej kuchni polskiej, ale doskonale podkreśla też smak tych orientalnych. No dobrze, ale dlaczego właściwie warto postawić na szafran?

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Charakterystyczna “gorycz”, która nadaje charakteru potrawom

Szafran ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak. Można w nim też rozpoznać nuty korzenne. Do czego powinno się go dodawać? Tak naprawdę do wszystkiego! Podkreśla smak potraw wytrawnych, ale także tych na słodko. Ryby, owoce morza, mięsiwa różnego rodzaju oraz zupy – to tylko niektóre z propozycji. Jesteście fanami paelli? Jeśli robicie ją samodzielnie, koniecznie musicie doprawić odrobiną szafranu!

Jeśli zaś chodzi o słodycze, to na rynku można kupić charakterystyczne, szafranowe ciasteczka. Dodaje się go także do niektórych ciast drożdżowych oraz słodkich bułeczek.

Czym właściwie jest szafran i jakie ma właściwości?

Produkt ten pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Szafran jest jedną z najdroższych przypraw, ale zdecydowanie wart jest swojej ceny. Walory smakowe to jedna sprawa, ale nie wszyscy wiedzą, że jest on źródłem wielu witamin i mikroelementów. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm i to na wielu różnych płaszczyznach.

Dostarcza nam między innymi: potas, miedź, cynk, kwas foliowy i witaminę C oraz A. Jeśli często się przeziębiacie i chcecie wzmocnić swoją odporność, to naprawdę warto włączyć go do swojej diety. Jest to także skuteczny środek przeciwbólowy, który pomaga ukoić między innymi bolączki związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Dodatkowo poprawia krążenie.

Zobacz też: 5 naturalnych afrodyzjaków, masz je w kuchni

Szafran zawiera też szereg olejków eterycznych i jest silnym przeciwutleniaczem. Przyprawa ta powinna być jedzona przez mężczyzn, ponieważ chroni plemniki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Co ciekawe, to właśnie szafran jest jednym ze składników leków antydepresyjnych! Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zwiększania stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie. Jego regularne spożywanie może więc po prostu... poprawić nam humor i ukoić zszargane nerwy.

Jeśli nie jesteście przekonani, do czego go używać i czy potrawy będą smakować odpowiednio, to na początku próbujcie z małymi ilościami. Dodajcie odrobinę szafranu do ulubionego makaronu, zupy albo przygotowywanej przez was ryby. Osobiście polecam wam przepyszny i oryginalny bulion, którego jednym ze składników jest właśnie szafran. W jaki sposób go przygotować? Pod spodem znajdziecie wszystkie niezbędne składniki oraz instrukcje.

Bulion po magnacku

Niezbędne składniki:
• 1 kura
• ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 goździk
• 1 gwiazdka anyżu
• sól
• kwiat muszkatołowy
• szafran
• gałązka lubczyku

Do podania:
• żółtka (po 1 na filiżankę)
• kilka plasterków limonki
• świeżo zmielony pieprz
• natka pietruszki

Opis przygotowania: mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach