Szafran – jedna z najdroższych przypraw. Jakie ma zastosowanie?

Szafran to charakterystyczna przyprawa, która efektownie wygląda, ma ciekawy smak i szereg zastosowań w kuchni i medycynie. Można dodawać ją do dań z tradycyjnej kuchni polskiej, ale doskonale podkreśla też smak tych orientalnych. No dobrze, ale dlaczego właściwie warto postawić na szafran?

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Charakterystyczna “gorycz”, która nadaje charakteru potrawom

Szafran ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak. Można w nim też rozpoznać nuty korzenne. Do czego powinno się go dodawać? Tak naprawdę do wszystkiego! Podkreśla smak potraw wytrawnych, ale także tych na słodko. Ryby, owoce morza, mięsiwa różnego rodzaju oraz zupy – to tylko niektóre z propozycji. Jesteście fanami paelli? Jeśli robicie ją samodzielnie, koniecznie musicie doprawić odrobiną szafranu!

Jeśli zaś chodzi o słodycze, to na rynku można kupić charakterystyczne, szafranowe ciasteczka. Dodaje się go także do niektórych ciast drożdżowych oraz słodkich bułeczek.

Czym właściwie jest szafran i jakie ma właściwości?

Produkt ten pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa. Szafran jest jedną z najdroższych przypraw, ale zdecydowanie wart jest swojej ceny. Walory smakowe to jedna sprawa, ale nie wszyscy wiedzą, że jest on źródłem wielu witamin i mikroelementów. Ma zbawienny wpływ na nasz organizm i to na wielu różnych płaszczyznach.

Dostarcza nam między innymi: potas, miedź, cynk, kwas foliowy i witaminę C oraz A. Jeśli często się przeziębiacie i chcecie wzmocnić swoją odporność, to naprawdę warto włączyć go do swojej diety. Jest to także skuteczny środek przeciwbólowy, który pomaga ukoić między innymi bolączki związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Dodatkowo poprawia krążenie.

Zobacz też: 5 naturalnych afrodyzjaków, masz je w kuchni

Szafran zawiera też szereg olejków eterycznych i jest silnym przeciwutleniaczem. Przyprawa ta powinna być jedzona przez mężczyzn, ponieważ chroni plemniki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Co ciekawe, to właśnie szafran jest jednym ze składników leków antydepresyjnych! Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zwiększania stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie. Jego regularne spożywanie może więc po prostu... poprawić nam humor i ukoić zszargane nerwy.

Jeśli nie jesteście przekonani, do czego go używać i czy potrawy będą smakować odpowiednio, to na początku próbujcie z małymi ilościami. Dodajcie odrobinę szafranu do ulubionego makaronu, zupy albo przygotowywanej przez was ryby. Osobiście polecam wam przepyszny i oryginalny bulion, którego jednym ze składników jest właśnie szafran. W jaki sposób go przygotować? Pod spodem znajdziecie wszystkie niezbędne składniki oraz instrukcje.

Bulion po magnacku

Niezbędne składniki:
• 1 kura
• ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 goździk
• 1 gwiazdka anyżu
• sól
• kwiat muszkatołowy
• szafran
• gałązka lubczyku

Do podania:
• żółtka (po 1 na filiżankę)
• kilka plasterków limonki
• świeżo zmielony pieprz
• natka pietruszki

Opis przygotowania: mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę. Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany