Sylwestrowe przekąski, które wróżą dostatek i pomyślność

Nadejście Nowego Roku wiąże się od zawsze z oczekiwaniami, że będzie lepiej, że spełnią się marzenia i życzenia. Robimy noworoczne zobowiązania, obiecujemy sobie wiele rzeczy. Aby pomóc losowi, w wielu krajach ludzie podczas sylwestrowej nocy raczą się specjalnymi potrawami, które według wierzeń, przesądów i tradycji maja zapewnić nam pomyślność. Jakie potrawy przynoszą szczęście? Niektóre przykłady są naprawdę zaskakujące.

Sylwestrowe przekąski, które wróżą dostatek i pomyślność
Źródło zdjęć: © 123RF
2

Najważniejszym symbolem szczęścia w wielu krajach jest pieniążek. Symbolizuje on marzenia o finansowej pomyślności, gdyż jak wiadomo, że choć pieniądze szczęścia nie dają, to bez nich jest jakoś smutniej. W Anglii i Szkocji monety chowane są w zapiekankach, puddingach i pasztecikach, przygotowywanych specjalnie na sylwestrową noc. Kto ją znajdzie - nie będzie się martwił o fundusze. Ta tradycja jest także obecna w Brazylii, ale monetę wrzuca się do specjalnej potrawki z mięsa i fasoli. Potrawa jest tak gęsta, że znaleźć pieniążek można dopiero w trakcie jedzenia. Na Filipinach z kolei, drobne ukrywa się w dyskretny sposób w jednym z garnków z owocami, których na powitaniu Nowego Roku nie brakuje.

Finansowe zabezpieczenie to także problem mieszkańców południowych stanów USA. Tamtejsza tradycja jest specyficzna - pieniądze zapewnia, według ludowej tradycji, zjedzenie duszonej czarnej fasoli, specjalnie przygotowywanej na Sylwestra lub pieczonej kukurydzy, która ze względu na swój kolor utożsamiana jest ze złotem.

W Europie znajdziemy jeszcze dziwniejsze zwyczaje związane z pieniędzmi. W Niemczech majątek zapewni serwowana w sylwestrową noc... kiszona kapusta. Podobne smakołyki spotkać można również w Holandii - tu serwuje się z kolei kapustę kiszoną z peklowaną wieprzowiną.

Poza pieniędzmi ludzie od zawsze oczekiwali tego, że nie zabraknie im jedzenia. Dziś dla większości z nas to abstrakcja, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu i w naszym kraju zdarzały się lata głodu. Z tego wynikają kolejne symbole. Aby mieć co jeść przez cały nowy rok, Węgrzy przygotowywali (a pewnie w niektórych miejscach nadal przygotowują) pieczonego prosiaka, w którego pysk wkładali cztery goździki. Z kolei w Stanach Zjednoczonych taka potrawą jest chleb kukurydziany – jest on bardzo sycący, więc według wierzeń może zapewnić stan najedzenia na cały rok. Z tego samego powodu w Austrii podaje się kiełbaski z kiszoną kapustą, a we Włoszech kiełbaski z fasolą.

W wielu krajach zastawiony jedzeniem stół o północy 31 grudnia oznacza, że w Nowym Roku będzie podobnie. Dlatego też w Niemczech i, co zaskakujące np. na Filipinach, gospodarze sylwestrowej imprezy dbają o to, by o północy nadal stół się uginał. Na przełomie roku składamy sobie życzenia szczęścia i pomyślności. Oprócz życzeń zapewniać to mają również specjalne desery. Na Węgrzech obowiązkowym smakołykiem sylwestrowym są pączki, w Grecji okrągłe ciasto o nazwie vasilopita, w Korei mocno posłodzone kawałki owoców, a w Norwegii ryżowy pudding z ukrytym w środku migdałem - kto go znajdzie, spełni swoje życzenia. Ciekawym zwyczajem jest jedzenia 12 winogron punktualnie o północy. Tę tradycję praktykuje się w Hiszpanii, Meksyku, Ekwadorze, Peru i na Kubie, czyli krajach hiszpańskojęzycznych do których zwyczaj ten przywędrował wraz z żeglarzami odkrywającymi nowe lądy. Każde ze zjedzonych winogron ma osłodzić kolejny miesiąc nadchodzącego roku.

Symbolem szczęścia w tradycji chrześcijańskiej jest ryba. I ryb także nie może zabraknąć na sylwestrowym przyjęciu. W Meksyku pokrojona w dzwonka, smażona ryba daje nadzieję na spokojny rok. Podobnie jest w Holandii, z tym że tam rybę smaży się w cieście. W Japonii ulubionym daniem sylwestrowym jest z kolei błękitny tuńczyk, jedna z najdroższych ryb świata. Jest uwielbiany, bo wbrew nazwie jego mięso ma przepiękny, różowy kolor, a róż to dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni kolor szczęścia. W Hiszpanii z kolei specjalna potrawa z ryżu, ryb i owoców morza - paella - to tradycyjnie danie świąteczne, głównie przygotowywana właśnie na Nowy Rok. Dziś specjał ten stracił swoją symboliczną wartość i można go zjeść w wielu restauracjach na całym świecie przez cały rok. A w Polsce? My nie mamy jakiś spektakularnych dań sylwestrowych. Jadło się u nas zawsze to, co zostało ze świąt Bożego Narodzenia. Zostawał bigos, zimne mięsa, ale przede wszystkim śledzie. I dlatego też bez śledzia nie da się w Polsce świętować
sylwestra. A że to ryba, zapewni nam szczęście, zdrowie i dobrobyt. Do siego roku!

AD/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki