Sylwestrowe przekąski, które wróżą dostatek i pomyślność

Nadejście Nowego Roku wiąże się od zawsze z oczekiwaniami, że będzie lepiej, że spełnią się marzenia i życzenia. Robimy noworoczne zobowiązania, obiecujemy sobie wiele rzeczy. Aby pomóc losowi, w wielu krajach ludzie podczas sylwestrowej nocy raczą się specjalnymi potrawami, które według wierzeń, przesądów i tradycji maja zapewnić nam pomyślność. Jakie potrawy przynoszą szczęście? Niektóre przykłady są naprawdę zaskakujące.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Najważniejszym symbolem szczęścia w wielu krajach jest pieniążek. Symbolizuje on marzenia o finansowej pomyślności, gdyż jak wiadomo, że choć pieniądze szczęścia nie dają, to bez nich jest jakoś smutniej. W Anglii i Szkocji monety chowane są w zapiekankach, puddingach i pasztecikach, przygotowywanych specjalnie na sylwestrową noc. Kto ją znajdzie - nie będzie się martwił o fundusze. Ta tradycja jest także obecna w Brazylii, ale monetę wrzuca się do specjalnej potrawki z mięsa i fasoli. Potrawa jest tak gęsta, że znaleźć pieniążek można dopiero w trakcie jedzenia. Na Filipinach z kolei, drobne ukrywa się w dyskretny sposób w jednym z garnków z owocami, których na powitaniu Nowego Roku nie brakuje.

Finansowe zabezpieczenie to także problem mieszkańców południowych stanów USA. Tamtejsza tradycja jest specyficzna - pieniądze zapewnia, według ludowej tradycji, zjedzenie duszonej czarnej fasoli, specjalnie przygotowywanej na Sylwestra lub pieczonej kukurydzy, która ze względu na swój kolor utożsamiana jest ze złotem.

W Europie znajdziemy jeszcze dziwniejsze zwyczaje związane z pieniędzmi. W Niemczech majątek zapewni serwowana w sylwestrową noc... kiszona kapusta. Podobne smakołyki spotkać można również w Holandii - tu serwuje się z kolei kapustę kiszoną z peklowaną wieprzowiną.

Poza pieniędzmi ludzie od zawsze oczekiwali tego, że nie zabraknie im jedzenia. Dziś dla większości z nas to abstrakcja, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu i w naszym kraju zdarzały się lata głodu. Z tego wynikają kolejne symbole. Aby mieć co jeść przez cały nowy rok, Węgrzy przygotowywali (a pewnie w niektórych miejscach nadal przygotowują) pieczonego prosiaka, w którego pysk wkładali cztery goździki. Z kolei w Stanach Zjednoczonych taka potrawą jest chleb kukurydziany – jest on bardzo sycący, więc według wierzeń może zapewnić stan najedzenia na cały rok. Z tego samego powodu w Austrii podaje się kiełbaski z kiszoną kapustą, a we Włoszech kiełbaski z fasolą.

W wielu krajach zastawiony jedzeniem stół o północy 31 grudnia oznacza, że w Nowym Roku będzie podobnie. Dlatego też w Niemczech i, co zaskakujące np. na Filipinach, gospodarze sylwestrowej imprezy dbają o to, by o północy nadal stół się uginał. Na przełomie roku składamy sobie życzenia szczęścia i pomyślności. Oprócz życzeń zapewniać to mają również specjalne desery. Na Węgrzech obowiązkowym smakołykiem sylwestrowym są pączki, w Grecji okrągłe ciasto o nazwie vasilopita, w Korei mocno posłodzone kawałki owoców, a w Norwegii ryżowy pudding z ukrytym w środku migdałem - kto go znajdzie, spełni swoje życzenia. Ciekawym zwyczajem jest jedzenia 12 winogron punktualnie o północy. Tę tradycję praktykuje się w Hiszpanii, Meksyku, Ekwadorze, Peru i na Kubie, czyli krajach hiszpańskojęzycznych do których zwyczaj ten przywędrował wraz z żeglarzami odkrywającymi nowe lądy. Każde ze zjedzonych winogron ma osłodzić kolejny miesiąc nadchodzącego roku.

Symbolem szczęścia w tradycji chrześcijańskiej jest ryba. I ryb także nie może zabraknąć na sylwestrowym przyjęciu. W Meksyku pokrojona w dzwonka, smażona ryba daje nadzieję na spokojny rok. Podobnie jest w Holandii, z tym że tam rybę smaży się w cieście. W Japonii ulubionym daniem sylwestrowym jest z kolei błękitny tuńczyk, jedna z najdroższych ryb świata. Jest uwielbiany, bo wbrew nazwie jego mięso ma przepiękny, różowy kolor, a róż to dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni kolor szczęścia. W Hiszpanii z kolei specjalna potrawa z ryżu, ryb i owoców morza - paella - to tradycyjnie danie świąteczne, głównie przygotowywana właśnie na Nowy Rok. Dziś specjał ten stracił swoją symboliczną wartość i można go zjeść w wielu restauracjach na całym świecie przez cały rok. A w Polsce? My nie mamy jakiś spektakularnych dań sylwestrowych. Jadło się u nas zawsze to, co zostało ze świąt Bożego Narodzenia. Zostawał bigos, zimne mięsa, ale przede wszystkim śledzie. I dlatego też bez śledzia nie da się w Polsce świętować
sylwestra. A że to ryba, zapewni nam szczęście, zdrowie i dobrobyt. Do siego roku!

AD/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥