Świeży czosnek lepszy dla serca

Świeżo zgnieciony czosnek lepiej wpływa na nasze serce niż czosnek suszony czy gotowany- informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Świeżo zgnieciony czosnek lepiej wpływa na nasze serce niż czosnek suszony czy gotowany- informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Choć dobry wpływ czosnku na serce przypisywano dotąd przeciwutleniaczom, zespół kierowany przez Dipaka K. Dasa wykazał, że surowy, świeżo zgnieciony czosnek wytwarza w reakcji chemicznej siarkowodór. Gaz ten, najbardziej znany ze swojego charakterystycznego zapachu zgniłych jajek, odgrywa ważną role jako chemiczny przekaźnik. Siarkowodór rozluźnia naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi. Jednak suszony czy gotowany czosnek nie dostarcza organizmowi siarkowodoru.

Podczas badań karmiono jedną grupę szczurów świeżym, a drugą - przetworzonym czosnkiem, po czym powodowano u nich zawały serca. Oba rodzaje czosnku ułatwiały szczurom powrót do zdrowia i łagodziły skutki niedokrwienia mięśnia sercowego - przy czym świeży czosnek działa skuteczniej, poprawiając przepływ krwi przez aortę i podnosząc cieśninie w lewej komorze serca.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości