Świeży czosnek lepszy dla serca
Świeżo zgnieciony czosnek lepiej wpływa na nasze serce niż czosnek suszony czy gotowany- informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Świeżo zgnieciony czosnek lepiej wpływa na nasze serce niż czosnek suszony czy gotowany- informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Choć dobry wpływ czosnku na serce przypisywano dotąd przeciwutleniaczom, zespół kierowany przez Dipaka K. Dasa wykazał, że surowy, świeżo zgnieciony czosnek wytwarza w reakcji chemicznej siarkowodór. Gaz ten, najbardziej znany ze swojego charakterystycznego zapachu zgniłych jajek, odgrywa ważną role jako chemiczny przekaźnik. Siarkowodór rozluźnia naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi. Jednak suszony czy gotowany czosnek nie dostarcza organizmowi siarkowodoru.
Podczas badań karmiono jedną grupę szczurów świeżym, a drugą - przetworzonym czosnkiem, po czym powodowano u nich zawały serca. Oba rodzaje czosnku ułatwiały szczurom powrót do zdrowia i łagodziły skutki niedokrwienia mięśnia sercowego - przy czym świeży czosnek działa skuteczniej, poprawiając przepływ krwi przez aortę i podnosząc cieśninie w lewej komorze serca.
(PAP)
Zobacz w innych serwisach: