Trwa ładowanie...

Święta od kuchni. Jedz z głową i nie zamartwiaj się dodatkowymi kilogramami

Podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, planujemy zakup prezentów, domowe dekoracje oraz potrawy, jakie przyrządzimy na spotkanie z bliskimi. Od nas zależy co pojawi się na wspólnym stole i jak będziemy czuć się tuż po świętach. Jak gotować, żeby było pysznie, zdrowo i nie aż tak kalorycznie opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna.

Święta od kuchni. Jedz z głową i nie zamartwiaj się dodatkowymi kilogramamiŹródło: Fotolia
d21x3o7
d21x3o7

Biesiada nie tylko przy stole

Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na więcej niż na co dzień. Jemy bardziej kaloryczne dania i chętnie sięgamy po długo wyczekiwane bożonarodzeniowe ciasta i desery. Mimo, iż co roku na naszym stole pojawia się wiele tradycyjnych smakołyków, podczas wigilijnej kolacji warto jednak zachować zdrowy rozsądek i… umiar. Jeśli na co dzień spożywamy regularne posiłki, podczas świąt nie zmieniajmy naszych nawyków.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Całodzienny post w dniu Wigilii zakończony ucztą składającą się z 12 dań zjedzonych jedno po drugim nadwyręży nasz żołądek i zakończy się zgagą lub niestrawnością. Pamiętajmy również o tempie jedzenia, delektujmy się świątecznymi przysmakami i wspólnie spędzonym czasem z najbliższymi oraz o odpowiednim nawadnianiu. Pijmy wodę (ok. 1-1,5 l) przed i po posiłku. Dlaczego nie w trakcie? Płyny rozrzedzą soki trawienne i w efekcie będą utrudniać proces trawienia. Zaplanujmy rodzinne aktywności fizyczne. Podczas Bożego Narodzenia mamy dużo wolnych chwil, które możemy przeznaczyć na wspólne spacery czy zabawę z najmłodszymi.

Zawsze jest wyjście z (tłustej) sytuacji

Boże Narodzenie to dla większości Polaków tradycyjne potrawy tj. pierogi z kapustą i grzybami, smażona ryba czy sałatka jarzynowa z majonezem. Dania te nie należą do lekkich i niskokalorycznych, ale przy odrobinie inwencji można z łatwością wprowadzić do tradycyjnych receptur małe innowacje, które sprawią, że posiłki nie będą aż tak sycące. Przede wszystkim, zrezygnujmy ze smażenia.

Zobacz też: Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad

– Tradycyjny karp, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole większości z nas, jest niezwykle tłusta rybą. Zamiast smażyć go na tłustym oleju możemy przygotować np. lekką alternatywę w galarecie z dużym dodatkiem warzyw takich jak marchewka i groszek. Nie odsmażajmy także pierogów z kapusta i grzybami, które ze względu na swój farsz są już wystarczająco ciężkostrawne. Podajmy je gotowane z wody, a jeśli zależy nam na chrupiącym cieście możemy je podgrzać w piekarniku lub na patelni teflonowej bez dodatku oleju – tłumaczy Gaja Kuroń, dietetyczka z Kuroniowie Diety. – Zrezygnujmy także ze śmietany i majonezu. Możemy przygotować swój własny, domowy na bazie jogurtu, by maksymalnie ograniczyć kalorie – dodaje.

d21x3o7

Wyjdź poza ramy (tradycji)

Jeśli na co dzień zwracasz uwagę na to co jesz i starasz się, by twoja dieta była zbilansowana nie rezygnuj z dobrych przyzwyczajeń również w święta. Poza tradycyjnymi potrawami, które w naszym kraju opierają się głównie o mięsa, kapustę i grzyby pomyśl o wprowadzeniu do świątecznego menu większej ilości warzyw.

– Śledzia w oleju można zamienić na tatara podawanego z wypłukanymi z oleju płatami, ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą, kaparami i sosem na bazie musztardy. Jako przystawka świetnie sprawdzi się także carpaccio z pieczonych buraków z orzechami i odrobiną sera pleśniowego, a do obiadu koniecznie przygotujmy sałatkę z surowych warzyw na bazie np. sałaty rzymskiej i pomidorów z tradycyjnym sosem winegret – mówi Gaja Kuroń.

Dobrym pomysłem jest także wprowadzenie niewielkiej innowacji do klasycznej sałatki jarzynowej. Ekspertka podpowiada, żeby warzywa do tej tradycyjnej potrawy ugotować bardziej al dente. Gdy będą nieco twardsze organizm będzie potrzebował więcej energii do ich trawienia.

Osładzamy atmosferę

Wigilijna kolacja i świąteczny obiad to oczywiście także ciasta, słodycze i wszelkie łakocie. Przygotowując smakołyki warto zamienić mąkę pszenną na ciemną np. orkiszową, która ma dużo sycącego błonnika, cukier na stewię, a polewy z lukru na bakalie lub odrobinę cukru pudru. – Ciekawym i lekkim deserem są także pieczone jabłka faszerowane kaszą lub ryżem z orzechami i cynamonem – podpowiada Gaja Kuroń.

d21x3o7

Grunt to plan

Przygotowując się do obchodów Bożego Narodzenia warto pomyśleć o produktach, których naprawdę potrzebujemy. Przygotujmy listę i zaplanujmy zakupy. Brzmi jak coś oczywistego, prawda? A mimo to co roku na każdym świątecznym stole pojawia się za dużo jedzenia, które później trafia do kosza. Postarajmy się ograniczyć marnowanie posiłków, przygotowując mniej smakołyków lub mrożąc je po zakończeniu świętowania. - A jeśli po Bożym Narodzeniu mimo wszystko będziemy czuć się ociężale pomyślmy o tym, aby do naszego jadłospisu wprowadzić głównie lekkie zupy tj. barszcz czerwony i soki z kiszonek, np. z kiszonej kapusty lub ogórków – mówi Gaja Kuroń.

Boże Narodzenie to w tradycji polskich świąt niezwykły i magiczny czas. Uwielbiamy spędzać go z najbliższymi i cieszyć się wyjątkową atmosferą przy wspólny stole. Przygotowując tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok wprowadźmy łatwe i zdrowe innowacje i pamiętajmy o zdrowym rozsądku. Nie będziemy musieli wówczas po świętach przechodzić na restrykcyjne diety.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj