Świerszczyk w sosie własnym

Prażone gąsienice, motyle w sosie własnym, mleczne zacierki z larw serwowane na ostro - to niektóre tylko rarytasy, którymi raczą się mieszkańcy Kolumbii, czy Meksyku.

Świerszczyk w sosie własnym
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Prażone gąsienice, motyle w sosie własnym, mleczne zacierki z larw serwowane na ostro - to niektóre tylko rarytasy, którymi raczą się mieszkańcy Kolumbii, czy Meksyku.

Potrawki z mrówek, czy larw u przeciętnego Europejczyka nadal budzą mieszane uczucia. Nie kwapimy się do sięgania po sałatki z owadami w roli głównej, choć te uchodzą za wyjątkowo obfite źródło witamin.

Lepsze niż wołowina

Bogate w białko, także pod względem kalorycznym, biją na głowę schabowe czy befsztyki. Opinie o ich wyjątkowych walorach smakowych brzmią jednak mało przekonująco.

Amerykańscy naukowcy na próżno starają się zachęcić do stosowania owadzich diet. Okazuje się bowiem, że ze względu na ilość zawartego białka, pluskwy „bija na łeb" wołowinę i mięso z kurczaka. O ile krowie mięso posiada w swym składzie od 18 do 20 procent białkowych składników, szarańcza ma ich do 46 procent.

Deser z jedwabnika

Tymczasem meksykańscy smakosze chętnie raczą się np. skrzydlatymi mrówkami, serwowanymi w formie słonych paluszków. Za prawdziwy rarytas uchodzą tam też mrówki Melophhorus Inflatus, polanę obficie miodem.

Chińczycy przepadają za poczwarkami z jedwabnika i polewką z insektów. Japońskie gospodynie na specjalne okazje zarezerwowały dania z chrząszczy wodnych.

Cały zestaw osobliwości kulinarnych proponują mistrzowie kuchni z Zambii czy Australii. Są więc koniki polne z rusztu, przypominające w smaku krewetki. Sporym wzięciem rodzimych konsumentów cieszą się również duszone motyle, ciasteczka ze świerszczy w polewie czekoladowej i hamburgery z gąsienic Jednym zdaniem: jest w czym wybierać.

mwmedia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów