Światowy Dzień Soku: pij na zdrowie
Wyciskamy soki w domu
Przygotowując soki w domu możemy poszukiwać nowych smaków i eksperymentować z dodatkami. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Jak przekonuje Michael Murray, autor "Księgi soków. Pysznego przewodnika po zdrowiu i witalności", świeże soki są bogatsze w wartości odżywcze w porównaniu z sokami z kartonu czy butelki. Gotowe soki są pasteryzowane, co prowadzi do utraty niektórych witamin i mikroelementów. Wyciskane w domu soki to świetny sposób na przemycenie porcji warzyw i owoców w codziennej diecie. Zastępują one drogie suplementy, wspierają odporność organizmu, wspomagają odchudzanie i detoksykację, opóźniają efekty starzenia, zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym. Wartości odżywcze szybciej przenikają do komórek naszego ciała niż z warzyw i owoców spożywanych w całości. Co znajdziemy w naturalnym soku? Przede wszystkim wodę, a także białko, węglowodany, oleje, witaminy, minerały, enzymy, przeciwutleniacze.