Światowy Dzień Pieczenia. Świętuj go razem z nami
18 maja obchodzimy święto wszystkich miłośników wypieków. Pieczenie ciast, ciasteczek czy babeczek to sposób na domowe słodkości i dobry humor. Jeśli tak jak my lubicie piec i uwieczniać swoje dzieła, prześlijcie nam zdjęcia wypieków na adres: dziejesie@wp.pl i pochwalcie się, jak świętujecie Światowy Dzień Pieczenia. A może zechcecie podzielić się także przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
O tym, że słodkie wypieki są lekarstwem na smutki, wiadomo nie od dziś. Po zjedzeniu kawałka ciasta lub pysznej babeczki z kruszonką od razu czujemy się lepiej, a uśmiech wraca. Samo pieczenie daje ogromną radość i satysfakcję, nic więc dziwnego, że psychologowie z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili bliżej przyjrzeć się tej przyjemnej czynności.
Po przeprowadzeniu badań stwierdzili, że pieczenie jest świetnym lekarstwem na stres. Co więcej, jest nawet lepszym remedium niż medytacja. A to wszystko sprawa kojących ciało i umysł powtarzalnych ruchów, które wykonujemy podczas tej czynności. Podczas pieczenia skupiamy się na przepisie oraz wykonujemy powtarzalne czynności, które wpływają na nas uspokajająco: mieszanie, miksowanie, dotykanie dłońmi pulchnego ciasta. Dodatkowo apetyczny zapach i smak składników sprawiają, że robienie wypieków to najprostszy sposób na poprawę humoru, a efekty dają nam poczucie spełnienia.
W wielu kulturach jedzenie, a szczególnie słodkie wypieki uznawane są za wyraz miłości. Zwłaszcza gdy przygotowujemy je i spożywamy z bliską osobą. Dlatego Światowy Dzień Pieczenia jest idealną okazją, by w niewerbalnym sposób powiedzieć komuś o swoich uczuciach.
Pieczenie ciast wcale nie jest trudne, wystarczy trzymać się przepisu. Chyba, że jesteśmy wprawieni w kuchennych bojach – wtedy można już puścić wodzę wyobraźni i tworzyć własne wypieki. Ale zanim to nastąpi kilka porad:
- Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir – będzie bardziej delikatne i dłużej zachowa świeżość.
- Podczas pieczenia ciasta drożdżowego wstaw do piekarnika naczynie z wodą.
- Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero wtedy rozwałkuj.
- Placek owocowy nie zmieni się w zakalec, a będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców, posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem i oprószysz mąką.
Jeśli pomimo stosowania powyższych rad ciasto nie wyszło, może podczas jego pieczenia otworzyłeś okno? Jeden z ludowych przesądów, dziś już nieco zapomnianych, mówi, że kiedy ciasto jest w piekarniku, nie wolno pod żadnym pozorem otwierać okien. W przeciwnym razie placek przeziębi się i oklapnie. To nie wszystko – podczas wypiekania należy zachować spokój, nie trzaskać drzwiami, a przede wszystkim nie należy dziwić się, kiedy ciasto pięknie rośnie, gdyż może to poskutkować zakalcem.
W tym roku i my postanowiliśmy przyłączyć się do świętowania Światowego Dnia Pieczenia i przygotowaliśmy dla was kruche ciasteczka z marmoladą. Każdy poradzi sobie bez problemów z ich przygotowaniem.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- ulubiony dżem,
- cukier puder.
- Dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek lub szklanka i plastikowa nakrętka.
Przygotowanie:
Masło pokrój w kosteczkę i dodaj do niego przesiany cukier puder, a następnie utrzyj wszystko na gładką masę. Dodaj żółtka i wszystko zmiksuj. Teraz wsyp przesianą mąkę i szybko zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st., a blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przygotuj stolnicę – oprósz ją mąką i rozwałkuj na niej schłodzone ciasto. Teraz przy pomocy foremki lub szklanki wykrawaj większe kółka. W połowie kółeczek wytnij mniejsze otworki. Wszystkie ciasteczka poukładaj na blaszce i piecz przez 10-15 min na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu całe kółeczka posmaruj dżemem i przykryj je tymi z okienkiem. Na koniec posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem i świętuj Światowy Dzień Pieczenia. Smacznego!
Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.