Światowy Dzień Pieczenia. Świętuj go razem z nami

18 maja obchodzimy święto wszystkich miłośników wypieków. Pieczenie ciast, ciasteczek czy babeczek to sposób na domowe słodkości i dobry humor. Jeśli tak jak my lubicie piec i uwieczniać swoje dzieła, prześlijcie nam zdjęcia wypieków na adres: dziejesie@wp.pl i pochwalcie się, jak świętujecie Światowy Dzień Pieczenia. A może zechcecie podzielić się także przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości.

Ciasteczka z okienkiem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

O tym, że słodkie wypieki są lekarstwem na smutki, wiadomo nie od dziś. Po zjedzeniu kawałka ciasta lub pysznej babeczki z kruszonką od razu czujemy się lepiej, a uśmiech wraca. Samo pieczenie daje ogromną radość i satysfakcję, nic więc dziwnego, że psychologowie z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili bliżej przyjrzeć się tej przyjemnej czynności.

Po przeprowadzeniu badań stwierdzili, że pieczenie jest świetnym lekarstwem na stres. Co więcej, jest nawet lepszym remedium niż medytacja. A to wszystko sprawa kojących ciało i umysł powtarzalnych ruchów, które wykonujemy podczas tej czynności. Podczas pieczenia skupiamy się na przepisie oraz wykonujemy powtarzalne czynności, które wpływają na nas uspokajająco: mieszanie, miksowanie, dotykanie dłońmi pulchnego ciasta. Dodatkowo apetyczny zapach i smak składników sprawiają, że robienie wypieków to najprostszy sposób na poprawę humoru, a efekty dają nam poczucie spełnienia.

W wielu kulturach jedzenie, a szczególnie słodkie wypieki uznawane są za wyraz miłości. Zwłaszcza gdy przygotowujemy je i spożywamy z bliską osobą. Dlatego Światowy Dzień Pieczenia jest idealną okazją, by w niewerbalnym sposób powiedzieć komuś o swoich uczuciach.
Pieczenie ciast wcale nie jest trudne, wystarczy trzymać się przepisu. Chyba, że jesteśmy wprawieni w kuchennych bojach – wtedy można już puścić wodzę wyobraźni i tworzyć własne wypieki. Ale zanim to nastąpi kilka porad:

  • Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir – będzie bardziej delikatne i dłużej zachowa świeżość.
  • Podczas pieczenia ciasta drożdżowego wstaw do piekarnika naczynie z wodą.
  • Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero wtedy rozwałkuj.
  • Placek owocowy nie zmieni się w zakalec, a będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców, posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem i oprószysz mąką.
Obraz
© 123RF.COM

Jeśli pomimo stosowania powyższych rad ciasto nie wyszło, może podczas jego pieczenia otworzyłeś okno? Jeden z ludowych przesądów, dziś już nieco zapomnianych, mówi, że kiedy ciasto jest w piekarniku, nie wolno pod żadnym pozorem otwierać okien. W przeciwnym razie placek przeziębi się i oklapnie. To nie wszystko – podczas wypiekania należy zachować spokój, nie trzaskać drzwiami, a przede wszystkim nie należy dziwić się, kiedy ciasto pięknie rośnie, gdyż może to poskutkować zakalcem.
W tym roku i my postanowiliśmy przyłączyć się do świętowania Światowego Dnia Pieczenia i przygotowaliśmy dla was kruche ciasteczka z marmoladą. Każdy poradzi sobie bez problemów z ich przygotowaniem.

Przepis na kruche ciasteczka z okienkiem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • ulubiony dżem,
  • cukier puder.
  • Dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek lub szklanka i plastikowa nakrętka.

Przygotowanie:
Masło pokrój w kosteczkę i dodaj do niego przesiany cukier puder, a następnie utrzyj wszystko na gładką masę. Dodaj żółtka i wszystko zmiksuj. Teraz wsyp przesianą mąkę i szybko zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st., a blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przygotuj stolnicę – oprósz ją mąką i rozwałkuj na niej schłodzone ciasto. Teraz przy pomocy foremki lub szklanki wykrawaj większe kółka. W połowie kółeczek wytnij mniejsze otworki. Wszystkie ciasteczka poukładaj na blaszce i piecz przez 10-15 min na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu całe kółeczka posmaruj dżemem i przykryj je tymi z okienkiem. Na koniec posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem i świętuj Światowy Dzień Pieczenia. Smacznego!

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇