Trwa ładowanie...
d1dj69c
21-12-2014 21:50

Świąteczny sernik kajmakowy

Przepis

Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie skradnie serce niejednego łasucha. Jest wyjątkowo aksamitny i kremowy. Można go udekorować ulubionymi owocami lub polać gorzką czekoladą.

d1dj69c
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 200 g ciasteczek maślanych (petit beurre)
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej

Masa serowa: (UWAGA! wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg serka waniliowego do serników na zimno (President)
  • 250 g serka typu Philadelphia
  • 3 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek M
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku
Przepis

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, ciastka maślane kruszymy w blenderze na mąkę. Do masła dodajemy pokruszone ciastka i przyprawę korzenną – mieszamy całość i wykładamy na dno tortownicy. (niczym nie smarujemy tortownicy ani nie wykładamy papierem). Umieszczamy w lodówce na min. pół godziny.
Kajmak przekładamy do garnuszka i podgrzewamy chwilę, by się rozrzedził. Odstawiamy, by masa kajmakowa ostygła. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, funkcja góra dół.

Serek miksujemy na małych obrotach z serkiem Philadelphia i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty – by cukier się rozpuścił. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym robimy krótką przerwę, by zdążyło się zmiksować z masą serową. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Miksujemy chwilę – tylko do połączenia składników. Przekładamy masę serową na ciasteczkowy spód i za pomocą łyżki nakładamy masę kajmakową zaczynając od zewnątrz do środka sernika, tworząc koła na kształt ślimaka. Dno i boki tortownicy owijamy folią aluminiową w kilku warstwach – tak, by woda nie zmoczyła sernika.

Tortownicę umieszczamy w głębokiej blasze, do której wlewamy 2 l wrzątku i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, nie uchylając drzwi. Po 10 minutach, delikatnie uchylamy drzwi, a po 15 kolejnych minutach możemy wyjąć sernik i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik umieszczamy w lodówce minimum na 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Świąteczny sernik kajmakowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dj69c
d1dj69c
d1dj69c
d1dj69c
Więcej tematów
d1dj69c

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj