Świąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchny
Puszysty i pachnący chlebek z mozzarellą i ziołowym masłem. Po prostu nieco w gębie. Będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g wody
- 1 jajko
- 7 g drożdży suchych
- 30 g masła rozpuszczonego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
Składniki dodatkowe:
- 200 g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 70 g masła
- 1 jajko
- kilka pomidorków koktajlowych
Przepis
- Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
- Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
- Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
- Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl