Trwa ładowanie...
d4i2p5x
29-11-2021 11:15

Świąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchny

Przepis

Puszysty i pachnący chlebek z mozzarellą i ziołowym masłem. Po prostu nieco w gębie. Będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d4i2p5x
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Składniki dodatkowe:

  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych
Przepis
  • Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
  • Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
  • Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.
  • Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
  • Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Świąteczny odrywany chlebek z mozzarellą. Miękki i pulchny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
Więcej tematów
d4i2p5x