Świąteczne Pierniczki
- 50 dag mąki
- 10 dag miodu prawdziwego
- 10 dag miodu sztucznego
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy z sodą tworząc górę. We głębienie wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy do piernika,cynamon,cukier puder, tłuszcz,jajko.Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące. Formujemy kulę. Odkrawamy z niej część i wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków. Surowe pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut.Gotowe pierniczki lukrujemy i ozdabiamy.Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku. Ciasto można podzielić na dwie części i do jednej dodać bakalie.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze