Świąteczne ciasto drożdżowe

Pulchne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z bakaliami to przepyszna propozycja na świąteczny stół. Dzięki odrobinie likieru pomarańczowego, wypiek jest wyjątkowo aromatyczny.

Świąteczne ciasto drożdżoweŚwiąteczne ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
  • 20 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka, o temp. pokojowej

NA CIASTO WŁAŚCIWE:

  • cały rozczyn
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 jajka, średniego rozmiaru
  • 80 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu
  • 90 g suszonych owoców, np. rodzynek i żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 80 g masła

Przepis

Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie dokładnie odsączamy z wody i odkładamy na talerzyk.

Przepis

Świeże drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną się pienić. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy, aż uzyskamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na kwadrans, aż rozczyn zacznie się wyraźnie unosić.

Przepis

Rozczyn, pełen pęcherzyków powietrza, wlewamy do misy robota kuchennego. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy 1/2 mleka. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kilka łyżek mąki, wlewamy resztę mleka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy, co bardzo ważne, stopniowo więcej mąki i miksujemy, zwiększając obroty robota. Wrzucamy suszone owoce, skórkę pomarańczową, cytrynową i likier bądź ekstrakt. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy masło. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do misy, którą nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, aż ciasto podwoi swą objętość.

Przepis

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wbijamy w nie pięść.
Dużą dwulitrową formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe równomiernie rozkładamy w formie i odstawiamy formę pod przykryciem na pół godziny, tak aby ciasto mogło się napuszyć. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

Przepis

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 35-40 minut. Dekorujemy lukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową.

Przepis

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości