Świąteczne ciasto drożdżowe

Pulchne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z bakaliami to przepyszna propozycja na świąteczny stół. Dzięki odrobinie likieru pomarańczowego, wypiek jest wyjątkowo aromatyczny.

Świąteczne ciasto drożdżoweŚwiąteczne ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
  • 20 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka, o temp. pokojowej

NA CIASTO WŁAŚCIWE:

  • cały rozczyn
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 jajka, średniego rozmiaru
  • 80 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu
  • 90 g suszonych owoców, np. rodzynek i żurawiny
  • 2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 80 g masła

Przepis

Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie dokładnie odsączamy z wody i odkładamy na talerzyk.

Przepis

Świeże drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną się pienić. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy, aż uzyskamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na kwadrans, aż rozczyn zacznie się wyraźnie unosić.

Przepis

Rozczyn, pełen pęcherzyków powietrza, wlewamy do misy robota kuchennego. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy 1/2 mleka. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kilka łyżek mąki, wlewamy resztę mleka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy, co bardzo ważne, stopniowo więcej mąki i miksujemy, zwiększając obroty robota. Wrzucamy suszone owoce, skórkę pomarańczową, cytrynową i likier bądź ekstrakt. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy masło. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do misy, którą nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, aż ciasto podwoi swą objętość.

Przepis

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wbijamy w nie pięść.
Dużą dwulitrową formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe równomiernie rozkładamy w formie i odstawiamy formę pod przykryciem na pół godziny, tak aby ciasto mogło się napuszyć. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

Przepis

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 35-40 minut. Dekorujemy lukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową.

Przepis

Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀