Świat cebuli. Sprawdzamy, którą warto jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Rodzina czosnkowatych

Obraz
© 123RF

Cebula jest uwielbiana w wielu krajach, w tym także w Polsce. Dodawana do potraw lub spożywana samodzielnie stanowi źródło wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W sklepach i na lokalnych straganach możemy spotkać ją w różnych odmianach. Którą wybrać? Na co zwracać uwagę? Wybór może okazać się trudniejszy niż myślimy.

/ 6Cebula cukrowa

Obraz
© 123RF

Cebula cukrowa jest bliską "krewną" cebuli żółtej, czyli najpopularniejszej przedstawicielki gatunku. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub smażonej. Podobnie jak inne cebule, odmiana cukrowa jest bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy A, B, C i K.

/ 6Cebula szalotka

Obraz
© 123RF

Szalotka, nazywana też czosnkiem askalońskim, to niewielka cebulka. Najczęściej możemy ją spotkać w kolorze czerwonym, jednak to niejedyna barwa, w której występuje. Ze względu na łagodny smak zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik sosów, sałatek, a także dodatek do mięs. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej, a także we Francji, gdzie najprawdopodobniej została przywieziona przez rycerzy uczestniczących w wyprawach krzyżowych.

/ 6Cebula czosnkowa

Obraz
© 123RF

Cebula czosnkowa, nazywana czasem białą, przypomina cebulę cukrową. Jednak różnica między nimi tkwi w smaku – czosnkowa jest łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Ta odmiana jest szczególnie doceniana w Ameryce Południowej, gdzie używają się jej do ostrych sosów i zup. Warto pamiętać, że cebula czosnkowa świetnie sprawdzi się w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu jej właściwości zdrowotnych nie gotujmy jej – pod wpływem wysokiej temperatury może je stracić.

/ 6Cebula czerwona

Obraz
© 123RF

Czerwona odmiana cebuli jest obok żółtej, jedną z najchętniej kupowanych w Polsce. Nic w tym dziwnego. Jej wyrazisty smak pasuje do wielu potraw – surówek, sosów i pieczonych mięs. Nie każdy jednak powinien ją jeść. Czerwona cebula jest bowiem ciężkostrawna. Szczególnie warto zwrócić na nią uwagę w sezonie zimowym. Jest źródłem witaminy C, która dobrze wpływa na układ odpornościowy. Spożywana na surowo lub w postaci syropu może nas wzmocnić i uchronić przed infekcjami.

/ 6Cebula dymka

Obraz
© 123RF

Dymka to niewielkich rozmiarów cebula. Ze względu na jej łagodny smak, często możemy spotkać ją jako marynowaną przystawkę lub dodatek do zup, sałatek i mięs. Smacznym elementem tej cebuli jest także szczypior, który z powodzeniem sprawdzi się w wielu potrawach. Dymkę warto docenić też za jej właściwości. Mimo że jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 30 kalorii, pełno w niej witamin m.in. A, C i B oraz kwasu foliowego, wapnia i magnezu.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał