Rodzina czosnkowatych
Cebula jest uwielbiana w wielu krajach, w tym także w Polsce. Dodawana do potraw lub spożywana samodzielnie stanowi źródło wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W sklepach i na lokalnych straganach możemy spotkać ją w różnych odmianach. Którą wybrać? Na co zwracać uwagę? Wybór może okazać się trudniejszy niż myślimy.
Cebula cukrowa
Cebula cukrowa jest bliską "krewną" cebuli żółtej, czyli najpopularniejszej przedstawicielki gatunku. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub smażonej. Podobnie jak inne cebule, odmiana cukrowa jest bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy A, B, C i K.
Cebula szalotka
Szalotka, nazywana też czosnkiem askalońskim, to niewielka cebulka. Najczęściej możemy ją spotkać w kolorze czerwonym, jednak to niejedyna barwa, w której występuje. Ze względu na łagodny smak zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik sosów, sałatek, a także dodatek do mięs. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej, a także we Francji, gdzie najprawdopodobniej została przywieziona przez rycerzy uczestniczących w wyprawach krzyżowych.
Cebula czosnkowa
Cebula czosnkowa, nazywana czasem białą, przypomina cebulę cukrową. Jednak różnica między nimi tkwi w smaku – czosnkowa jest łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Ta odmiana jest szczególnie doceniana w Ameryce Południowej, gdzie używają się jej do ostrych sosów i zup. Warto pamiętać, że cebula czosnkowa świetnie sprawdzi się w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu jej właściwości zdrowotnych nie gotujmy jej – pod wpływem wysokiej temperatury może je stracić.
Cebula czerwona
Czerwona odmiana cebuli jest obok żółtej, jedną z najchętniej kupowanych w Polsce. Nic w tym dziwnego. Jej wyrazisty smak pasuje do wielu potraw – surówek, sosów i pieczonych mięs. Nie każdy jednak powinien ją jeść. Czerwona cebula jest bowiem ciężkostrawna. Szczególnie warto zwrócić na nią uwagę w sezonie zimowym. Jest źródłem witaminy C, która dobrze wpływa na układ odpornościowy. Spożywana na surowo lub w postaci syropu może nas wzmocnić i uchronić przed infekcjami.
Cebula dymka
Dymka to niewielkich rozmiarów cebula. Ze względu na jej łagodny smak, często możemy spotkać ją jako marynowaną przystawkę lub dodatek do zup, sałatek i mięs. Smacznym elementem tej cebuli jest także szczypior, który z powodzeniem sprawdzi się w wielu potrawach. Dymkę warto docenić też za jej właściwości. Mimo że jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 30 kalorii, pełno w niej witamin m.in. A, C i B oraz kwasu foliowego, wapnia i magnezu.