Świat cebuli. Sprawdzamy, którą warto jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Rodzina czosnkowatych

Obraz
© 123RF

Cebula jest uwielbiana w wielu krajach, w tym także w Polsce. Dodawana do potraw lub spożywana samodzielnie stanowi źródło wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W sklepach i na lokalnych straganach możemy spotkać ją w różnych odmianach. Którą wybrać? Na co zwracać uwagę? Wybór może okazać się trudniejszy niż myślimy.

/ 6Cebula cukrowa

Obraz
© 123RF

Cebula cukrowa jest bliską "krewną" cebuli żółtej, czyli najpopularniejszej przedstawicielki gatunku. Jej delikatny, lekko słodki smak świetnie sprawdza się zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej lub smażonej. Podobnie jak inne cebule, odmiana cukrowa jest bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy A, B, C i K.

/ 6Cebula szalotka

Obraz
© 123RF

Szalotka, nazywana też czosnkiem askalońskim, to niewielka cebulka. Najczęściej możemy ją spotkać w kolorze czerwonym, jednak to niejedyna barwa, w której występuje. Ze względu na łagodny smak zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik sosów, sałatek, a także dodatek do mięs. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej, a także we Francji, gdzie najprawdopodobniej została przywieziona przez rycerzy uczestniczących w wyprawach krzyżowych.

/ 6Cebula czosnkowa

Obraz
© 123RF

Cebula czosnkowa, nazywana czasem białą, przypomina cebulę cukrową. Jednak różnica między nimi tkwi w smaku – czosnkowa jest łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Ta odmiana jest szczególnie doceniana w Ameryce Południowej, gdzie używają się jej do ostrych sosów i zup. Warto pamiętać, że cebula czosnkowa świetnie sprawdzi się w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu jej właściwości zdrowotnych nie gotujmy jej – pod wpływem wysokiej temperatury może je stracić.

/ 6Cebula czerwona

Obraz
© 123RF

Czerwona odmiana cebuli jest obok żółtej, jedną z najchętniej kupowanych w Polsce. Nic w tym dziwnego. Jej wyrazisty smak pasuje do wielu potraw – surówek, sosów i pieczonych mięs. Nie każdy jednak powinien ją jeść. Czerwona cebula jest bowiem ciężkostrawna. Szczególnie warto zwrócić na nią uwagę w sezonie zimowym. Jest źródłem witaminy C, która dobrze wpływa na układ odpornościowy. Spożywana na surowo lub w postaci syropu może nas wzmocnić i uchronić przed infekcjami.

/ 6Cebula dymka

Obraz
© 123RF

Dymka to niewielkich rozmiarów cebula. Ze względu na jej łagodny smak, często możemy spotkać ją jako marynowaną przystawkę lub dodatek do zup, sałatek i mięs. Smacznym elementem tej cebuli jest także szczypior, który z powodzeniem sprawdzi się w wielu potrawach. Dymkę warto docenić też za jej właściwości. Mimo że jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 30 kalorii, pełno w niej witamin m.in. A, C i B oraz kwasu foliowego, wapnia i magnezu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości