Super trik z bananem i igłą. Zaimponujesz znajomym

Banany to owoce, które najłatwiej wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chroni je bowiem gruba skórka, którą łatwo jest obrać nawet poza domem. Dzięki skórce nie trzeba ich też myć. Nie mają w sobie soku, nie musimy się więc obawiać, że ubrudzimy się podczas jedzenia. Banany są też bardzo pożywne i sycące. Wystarczy jeden duży banan, aby zaspokoić średni głód. Jeśli często jecie te owoce, trik z bananem i igłą na pewno wam się przyda.

bananybanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MISKO KORDIC

Trik z igłą

Wbijcie igłę w banana. Ważne, aby wbić igłę do końca, ale nie przebić skórki po drugiej stronie. Następnie przesuńcie igłę w lewo i prawo. Wyjmijcie igłę i powtórzcie wszystkie kroki jeszcze kilka razy, wbijając igłę na całej długości banana, w 2-3 cm odstępach.

Dzięki temu trikowi możecie łatwo podzielić banana na plasterki, bez konieczności jego obierania. Takiego banana łatwiej potem zjeść na mieście. Możecie też podzielić się z nim znajomymi. Wystarczy, że otworzycie banana. Tak pokrojony owoc to też świetna przekąska na imprezy. Banan cały czas jest zamknięty w skórce, więc w odróżnieniu od banana pokrojonego nożem nie sczernieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Co zrobić z przejrzałymi bananami?

Niektórzy nie lubią smaku bardzo dojrzałych bananów. Takie owoce są bardzo słodkie i znacznie miększe od tych mniej dojrzałych. Ważne, aby prędko je zjeść, ponieważ pokryte ciemnymi plamami banany bardzo szybko się psują. Nie warto jednak wyrzucać takich bananów. Możecie zrobić z nich szybki chlebek bananowy. Banany można też pokroić, zamrozić i wykorzystać później np. przygotowania lodów bananowych.

Aby zrobić chlebek bananowy, wystarczy zmieszać ze sobą trzy duże rozgniecione banany, 1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1/3 kostki roztopionego masła, jedno jajko, trochę soli i sody. Następnie wysmarowujemy małą kreskówkę tłuszczem, posypujemy bułką i wlewamy nasze ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać