Super trik z bananem i igłą. Zaimponujesz znajomym

Banany to owoce, które najłatwiej wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Chroni je bowiem gruba skórka, którą łatwo jest obrać nawet poza domem. Dzięki skórce nie trzeba ich też myć. Nie mają w sobie soku, nie musimy się więc obawiać, że ubrudzimy się podczas jedzenia. Banany są też bardzo pożywne i sycące. Wystarczy jeden duży banan, aby zaspokoić średni głód. Jeśli często jecie te owoce, trik z bananem i igłą na pewno wam się przyda.

bananybanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MISKO KORDIC

Trik z igłą

Wbijcie igłę w banana. Ważne, aby wbić igłę do końca, ale nie przebić skórki po drugiej stronie. Następnie przesuńcie igłę w lewo i prawo. Wyjmijcie igłę i powtórzcie wszystkie kroki jeszcze kilka razy, wbijając igłę na całej długości banana, w 2-3 cm odstępach.

Dzięki temu trikowi możecie łatwo podzielić banana na plasterki, bez konieczności jego obierania. Takiego banana łatwiej potem zjeść na mieście. Możecie też podzielić się z nim znajomymi. Wystarczy, że otworzycie banana. Tak pokrojony owoc to też świetna przekąska na imprezy. Banan cały czas jest zamknięty w skórce, więc w odróżnieniu od banana pokrojonego nożem nie sczernieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Co zrobić z przejrzałymi bananami?

Niektórzy nie lubią smaku bardzo dojrzałych bananów. Takie owoce są bardzo słodkie i znacznie miększe od tych mniej dojrzałych. Ważne, aby prędko je zjeść, ponieważ pokryte ciemnymi plamami banany bardzo szybko się psują. Nie warto jednak wyrzucać takich bananów. Możecie zrobić z nich szybki chlebek bananowy. Banany można też pokroić, zamrozić i wykorzystać później np. przygotowania lodów bananowych.

Aby zrobić chlebek bananowy, wystarczy zmieszać ze sobą trzy duże rozgniecione banany, 1 ½ szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1/3 kostki roztopionego masła, jedno jajko, trochę soli i sody. Następnie wysmarowujemy małą kreskówkę tłuszczem, posypujemy bułką i wlewamy nasze ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia