"Super jedzenie" zapewni naturalny detoks
Jedząc zdrowe, ekologiczne jedzenie i pijąc najczystszą wodę, nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie całkowitej ochrony przed wpływem toksyn ze środowiska zewnętrznego. Możemy jednak zapewnić sobie naturalny detoks, dzięki "super jedzeniu", które wspomoże usuwanie szkodliwych elementów, wzmocni odporność i ograniczy problemy zdrowotne.
Naturalne oczyszczanie
Nawet jeśli jemy tylko zdrowe, ekologiczne jedzenie i pijemy najczystszą wodę, nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie całkowitej ochrony przed wpływem toksyn ze środowiska zewnętrznego. Zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby może prowadzić do wysokiego poziomu szkodliwych substancji w naszych organizmach. Konsekwencją takiej sytuacji najczęściej są: chroniczne zmęczenie, skrajne osłabienie, stany zapalne, problemy zdrowotne związane z zatokami, zaburzenia trawienia, a także problemy skórne, takie jak trądzik, wysypka, wypryski, łuszczyca i nadmierna suchość skóry.
Oczyszczanie z toksyn to sprawa indywidualna. Jeśli jednak zaobserwujemy u siebie spadek formy, uczucie ociężałości czy senność, warto przyjrzeć się swojej diecie. Nie bez znaczenia są takie czynniki, jak używki, brak ruchu czy spore ilości czerwonego mięsa w codziennym menu. Aby wspomóc osłabiony w trakcie zimy metabolizm i szybciej pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, konieczne jest oczyszczenie. Do metod detoksykacyjnych zalicza się dietę owocowo-warzywną, wzmożoną aktywność fizyczną, kuracje ziołowe i suplementami diety. Sporą popularnością cieszą się także produkty zaliczane do grupy "super jedzenia". Ich regularne spożywanie pomoże wyeliminować szkodliwe toksyny oraz zachować czyste i zdrowe ciało. Oto TOP 10 wśród idealnych przekąsek do detoksykacji.
Jabłka
Owoce te zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Pierwszy zapobiega gromadzeniu się toksyn w naczyniach krwionośnych, a drugi poprawia metabolizm i przyśpiesza proces trawienia pokarmów. W ramach szybkiego detoksu należy przeprowadzić dwudniową monodietę z jabłkami w roli głównej. Dodatkowo należy pamiętać o przyjmowaniu sporej ilości płynów - wody i ziołowych herbat. Pojawić się może zmęczenie, bóle mięśni, bóle głowy, wzdęcia, gazy, zaparcia i luźne wypróżnienia, ale po kuracji ustąpią. Po dwóch dniach można wznowić normalny jadłospis. UWAGA: przed rozpoczęciem każdego programu oczyszczania należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi.
Cytryna
Pełna witamin i przeciwutleniaczy, cytryna jest uważana za produkt silnie odtruwający. Spora dawka witaminy C w składzie tego owocu wspomaga wytwarzanie glutationu, czyli enzymu niezbędnego w procesie detoksykacji wątroby. Dodatkowo, podobnie jak inne cytrusy, ułatwia przywracanie prawidłowego poziomu pH w organizmie. Działa także jak naturalny energetyk i wspomaga układ trawienny w trakcie eliminowana nagromadzonych toksyn. Wystarczy każdego ranka pić szklankę wody z sokiem z połówki cytryny, aby po około tygodniu zauważyć poprawę samopoczucia.
Awokado
Pełen antyoksydantów produkt pomaga usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Duże znaczenie w tym procesie ma obecny w awokado glutation, który pomoże zablokować co najmniej 30 różnych substancji rakotwórczych, jednocześnie wspomagając detoksykację wątroby. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że ludzie, którzy mieli wysoki poziom glutationu są zdrowsi i rzadziej cierpią na artretyzm.
Ten zielony przysmak jest także bogaty w witaminę K, która pomaga chronić wątrobę przed działaniem wolnych rodników. Warto wybrać go w ramach przekąski, dodatku do kanapek lub wypić w formie smoothie. Pół szklanki dziennie spożywane przez kilka dni pomoże skutecznie oczyścić ciało ze szkodliwych substancji.
Kalafior
Jego cenne właściwości to zasługa zawartych w nim glukozynolanów. Składniki te odgrywają kluczową rolę w naszych jelitach tworząc związki regulujące poziom enzymów detoksykujących. Ponadto, dzięki witaminie C i K, wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga chronić ją przed uszkodzeniami, a także zwalcza wolne rodniki. Warzywo to można jeść gotowane na parze, podsmażone lub dodawać surowe (ale umyte) różyczki do sałatek.
Burak
Zawiera betainę i pektynę, która pomogą chronić wątrobę i układ trawienny. Substancje te mogą oczyścić organizm, zmniejszając jednocześnie ilość atakujących go toksyn. Pomaga także stabilizować równowagę kwasowo-zasadową. Ta czerwona roślina jest przede wszystkim cennym źródłem takich składników mineralnych, jak żelazo, magnez, cynk i wapń, które są niezbędne do przeprowadzenia detoksykacji i uzyskania pożądanego efektu. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i przyśpiesza metabolizm. Osobom, które potrzebują szybkiego oczyszczenia zaleca się jeść surowe buraki w formie sałatki lub pić sok z buraków. Taka kuracja powinna trwać minimum przez kilka dni. Uwaga: nie poleca się jednak tego produktu w przypadku skłonności do kamicy nerkowej, ponieważ buraki są bogate w szczawiany.
Kapusta
Kolejny niedrogi produkt, który dzięki zawartości glukozynolanów (związki zawierające siarkę) wykazuje niezwykle silnie działanie detoksykujące. Pomaga usunąć z organizmu substancje chemiczne czy pozostałości po przyjmowanych antybiotykach. Wysoka zawartość błonnika oraz dawka witaminy C pomagają regulować ruch jelit, a tym samym szybciej wydalić szkodliwe toksyny. Warzywo to można spożywać w postaci surówek, ale także przygotowywać soki czy smoothie. Świetnym rozwiązaniem jest również tradycyjny kapuśniak.
Czosnek
Jego niezwykłe właściwości doceniono już w czasach starożytnych. W składzie czosnku znajdują się bowiem związki zawierające siarkę, które pomogą zwalczać szkodliwe bakterie i drożdże w jelitach. Warzywo to wspomaga także detoksykację poprzez zwiększenie produkcji glutationu, który działa jak naturalny filtr usuwający toksyny z układu pokarmowego.
Regularne spożycie czosnku w ramach dodatku do sałatek czy dań obiadowych pomoże również wzmocnić układ odpornościowy i pracę wątroby. Dla osób, którym nie odpowiada specyficzny zapach tej rośliny, poleca się suplementy diety. Właściwą ich dawkę należy jednak skonsultować z lekarzem.
Zielona herbata
Napój ten jest doskonałym uzupełnieniem każdego programu detoksykacji ze względu na wysoką wartość antyoksydantów. Spośród wszystkich silnych związków przeciwutleniających w zielonej herbacie, najbardziej potężne są katechiny. Pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, dodatkowo wzmacniając i poprawiając funkcjonowanie wątroby.
Regularne picie zielonej herbaty pomaga dłużej cieszyć się sprawnością, zapobiega odwodnieniu i gromadzeniu się toksyn. Aby uzyskać oczekiwany efekt detoksykacji tym produktem, należy unikać konsumpcji napojów gazowanych, kawy czy alkoholu.
Siemię lnianę
Osłania i regeneruje błonę układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika wspomaga wyeliminowanie szkodliwych toksyn, cholesterolu i innych pozostałości po procesie trawienia. Małe nasionka lnu są potężną dawką niezbędnych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3, które są niezbędne dla wielu funkcji oczyszczania i utrzymania zdrowego układu odpornościowego.
Jak włączyć ten produkt do codziennego menu? Można posypać nim np. kasze, sałatki, jogurty czy owocowe koktajle. Poleca się również używanie oleju z lnu.
Imbir
To jedno z najlepiej odtruwających ziół. Znacznie przyśpiesza metabolizm i proces usuwania szkodliwych substancji z organizmu. Dodatkowo działa korzystnie dla wątroby, zwłaszcza w przypadku uszkodzeń wyrządzonych poprzez nadmierne picie alkoholu.
Jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć z leczniczych właściwości imbiru jest dodanie go do herbaty. Wystarczy zetrzeć świeży korzeń. Można dodać go również do sałatek lub wykorzystać jako składnik do oczyszczających koktajli.
mp/kuchnia.wp.pl