"Super jedzenie" zapewni naturalny detoks

Jedząc zdrowe, ekologiczne jedzenie i pijąc najczystszą wodę, nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie całkowitej ochrony przed wpływem toksyn ze środowiska zewnętrznego. Możemy jednak zapewnić sobie naturalny detoks, dzięki "super jedzeniu", które wspomoże usuwanie szkodliwych elementów, wzmocni odporność i ograniczy problemy zdrowotne.

Obraz

/ 11Naturalne oczyszczanie

Obraz
© 123RF.COM

Nawet jeśli jemy tylko zdrowe, ekologiczne jedzenie i pijemy najczystszą wodę, nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie całkowitej ochrony przed wpływem toksyn ze środowiska zewnętrznego. Zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby może prowadzić do wysokiego poziomu szkodliwych substancji w naszych organizmach. Konsekwencją takiej sytuacji najczęściej są: chroniczne zmęczenie, skrajne osłabienie, stany zapalne, problemy zdrowotne związane z zatokami, zaburzenia trawienia, a także problemy skórne, takie jak trądzik, wysypka, wypryski, łuszczyca i nadmierna suchość skóry.

Oczyszczanie z toksyn to sprawa indywidualna. Jeśli jednak zaobserwujemy u siebie spadek formy, uczucie ociężałości czy senność, warto przyjrzeć się swojej diecie. Nie bez znaczenia są takie czynniki, jak używki, brak ruchu czy spore ilości czerwonego mięsa w codziennym menu. Aby wspomóc osłabiony w trakcie zimy metabolizm i szybciej pozbyć się szkodliwych związków chemicznych, konieczne jest oczyszczenie. Do metod detoksykacyjnych zalicza się dietę owocowo-warzywną, wzmożoną aktywność fizyczną, kuracje ziołowe i suplementami diety. Sporą popularnością cieszą się także produkty zaliczane do grupy "super jedzenia". Ich regularne spożywanie pomoże wyeliminować szkodliwe toksyny oraz zachować czyste i zdrowe ciało. Oto TOP 10 wśród idealnych przekąsek do detoksykacji.

/ 11Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Owoce te zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Pierwszy zapobiega gromadzeniu się toksyn w naczyniach krwionośnych, a drugi poprawia metabolizm i przyśpiesza proces trawienia pokarmów. W ramach szybkiego detoksu należy przeprowadzić dwudniową monodietę z jabłkami w roli głównej. Dodatkowo należy pamiętać o przyjmowaniu sporej ilości płynów - wody i ziołowych herbat. Pojawić się może zmęczenie, bóle mięśni, bóle głowy, wzdęcia, gazy, zaparcia i luźne wypróżnienia, ale po kuracji ustąpią. Po dwóch dniach można wznowić normalny jadłospis. UWAGA: przed rozpoczęciem każdego programu oczyszczania należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi.

/ 11Cytryna

Obraz
© Fotolia

Pełna witamin i przeciwutleniaczy, cytryna jest uważana za produkt silnie odtruwający. Spora dawka witaminy C w składzie tego owocu wspomaga wytwarzanie glutationu, czyli enzymu niezbędnego w procesie detoksykacji wątroby. Dodatkowo, podobnie jak inne cytrusy, ułatwia przywracanie prawidłowego poziomu pH w organizmie. Działa także jak naturalny energetyk i wspomaga układ trawienny w trakcie eliminowana nagromadzonych toksyn. Wystarczy każdego ranka pić szklankę wody z sokiem z połówki cytryny, aby po około tygodniu zauważyć poprawę samopoczucia.

/ 11Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Pełen antyoksydantów produkt pomaga usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Duże znaczenie w tym procesie ma obecny w awokado glutation, który pomoże zablokować co najmniej 30 różnych substancji rakotwórczych, jednocześnie wspomagając detoksykację wątroby. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że ludzie, którzy mieli wysoki poziom glutationu są zdrowsi i rzadziej cierpią na artretyzm.

Ten zielony przysmak jest także bogaty w witaminę K, która pomaga chronić wątrobę przed działaniem wolnych rodników. Warto wybrać go w ramach przekąski, dodatku do kanapek lub wypić w formie smoothie. Pół szklanki dziennie spożywane przez kilka dni pomoże skutecznie oczyścić ciało ze szkodliwych substancji.

/ 11Kalafior

Obraz
© 123RF.COM

Jego cenne właściwości to zasługa zawartych w nim glukozynolanów. Składniki te odgrywają kluczową rolę w naszych jelitach tworząc związki regulujące poziom enzymów detoksykujących. Ponadto, dzięki witaminie C i K, wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga chronić ją przed uszkodzeniami, a także zwalcza wolne rodniki. Warzywo to można jeść gotowane na parze, podsmażone lub dodawać surowe (ale umyte) różyczki do sałatek.

/ 11Burak

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera betainę i pektynę, która pomogą chronić wątrobę i układ trawienny. Substancje te mogą oczyścić organizm, zmniejszając jednocześnie ilość atakujących go toksyn. Pomaga także stabilizować równowagę kwasowo-zasadową. Ta czerwona roślina jest przede wszystkim cennym źródłem takich składników mineralnych, jak żelazo, magnez, cynk i wapń, które są niezbędne do przeprowadzenia detoksykacji i uzyskania pożądanego efektu. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i przyśpiesza metabolizm. Osobom, które potrzebują szybkiego oczyszczenia zaleca się jeść surowe buraki w formie sałatki lub pić sok z buraków. Taka kuracja powinna trwać minimum przez kilka dni. Uwaga: nie poleca się jednak tego produktu w przypadku skłonności do kamicy nerkowej, ponieważ buraki są bogate w szczawiany.

/ 11Kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny niedrogi produkt, który dzięki zawartości glukozynolanów (związki zawierające siarkę) wykazuje niezwykle silnie działanie detoksykujące. Pomaga usunąć z organizmu substancje chemiczne czy pozostałości po przyjmowanych antybiotykach. Wysoka zawartość błonnika oraz dawka witaminy C pomagają regulować ruch jelit, a tym samym szybciej wydalić szkodliwe toksyny. Warzywo to można spożywać w postaci surówek, ale także przygotowywać soki czy smoothie. Świetnym rozwiązaniem jest również tradycyjny kapuśniak.

/ 11Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Jego niezwykłe właściwości doceniono już w czasach starożytnych. W składzie czosnku znajdują się bowiem związki zawierające siarkę, które pomogą zwalczać szkodliwe bakterie i drożdże w jelitach. Warzywo to wspomaga także detoksykację poprzez zwiększenie produkcji glutationu, który działa jak naturalny filtr usuwający toksyny z układu pokarmowego.

Regularne spożycie czosnku w ramach dodatku do sałatek czy dań obiadowych pomoże również wzmocnić układ odpornościowy i pracę wątroby. Dla osób, którym nie odpowiada specyficzny zapach tej rośliny, poleca się suplementy diety. Właściwą ich dawkę należy jednak skonsultować z lekarzem.

/ 11Zielona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Napój ten jest doskonałym uzupełnieniem każdego programu detoksykacji ze względu na wysoką wartość antyoksydantów. Spośród wszystkich silnych związków przeciwutleniających w zielonej herbacie, najbardziej potężne są katechiny. Pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników, dodatkowo wzmacniając i poprawiając funkcjonowanie wątroby.

Regularne picie zielonej herbaty pomaga dłużej cieszyć się sprawnością, zapobiega odwodnieniu i gromadzeniu się toksyn. Aby uzyskać oczekiwany efekt detoksykacji tym produktem, należy unikać konsumpcji napojów gazowanych, kawy czy alkoholu.

10 / 11Siemię lnianę

Obraz
© 123RF.COM

Osłania i regeneruje błonę układu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika wspomaga wyeliminowanie szkodliwych toksyn, cholesterolu i innych pozostałości po procesie trawienia. Małe nasionka lnu są potężną dawką niezbędnych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów omega-3, które są niezbędne dla wielu funkcji oczyszczania i utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Jak włączyć ten produkt do codziennego menu? Można posypać nim np. kasze, sałatki, jogurty czy owocowe koktajle. Poleca się również używanie oleju z lnu.

11 / 11Imbir

Obraz
© 123RF.COM

To jedno z najlepiej odtruwających ziół. Znacznie przyśpiesza metabolizm i proces usuwania szkodliwych substancji z organizmu. Dodatkowo działa korzystnie dla wątroby, zwłaszcza w przypadku uszkodzeń wyrządzonych poprzez nadmierne picie alkoholu.

Jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć z leczniczych właściwości imbiru jest dodanie go do herbaty. Wystarczy zetrzeć świeży korzeń. Można dodać go również do sałatek lub wykorzystać jako składnik do oczyszczających koktajli.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany