Studenci badają nawyki żywieniowe gimnazjalistów
Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej oraz osób odpowiedzialnych za jej edukację, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego "Żyj zdrowo - jedz kolorowo", który prowadzony jest w powiecie nyskim.
Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej oraz osób odpowiedzialnych za jej edukację, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo - jedz kolorowo", który prowadzony jest w powiecie nyskim.
Inicjatorem i koordynatorem projektu jest Studenckie Koło Naukowe „Set Point Diet", działające przy Instytucie Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie (PWSZ).
Założenia programu realizowane są poprzez badanie nawyków żywieniowych oraz ocenę poziomu wiedzy na temat prawidłowego żywienia wśród mieszkańców Nysy i okolic.
Co piąty odżywia się źle
- Obecnie jesteśmy w trakcie realizacji projektu. Dotarliśmy do wszystkich szkół gimnazjalnych w powiecie. Projekt przyjął formę edukacyjno-badawczą, czyli edukujemy uczniów, ale jednocześnie prowadzimy badania do celów naukowych - wyjaśniają organizatorzy.
A dlaczego to właśnie gimnazjaliści stali się grupą docelową działań naukowców?
- Na wybory żywieniowe wpływa wiele wzajemnie nakładających się czynników - wyjaśnia dr n. med. Beata Całyniuk z Instytut Dietetyki. - Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży jest skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń w wieku dojrzałym. Okres dojrzewania ma również szczególne znaczenie dla kształtowania się zdrowego stylu życia człowieka. W tym okresie utrwalają się zachowania prozdrowotne, ukształtowane w latach wcześniejszych oraz pojawia się wiele zachowań ryzykownych. Z badań wynika, że ponad 20 proc. polskiej młodzieży ma problemy z właściwym odżywianiem. Odzwierciedleniem jest zarówno wzrastająca liczba osób z nadwagą i otyłością, jak również odsetek młodzieży, u której stwierdza się niedożywienie.
Cywilizacja i zdrowie
I choć na razie główną grupą odbiorców projektu jest młodzież szkolna, to - jako że jest to grupa żywieniowo zależna od osób dorosłych - aby w pełni zrealizować cel programu, realizatorzy planują rozszerzyć go na inne grupy społeczeństwa, w szczególności rodziców, opiekunów i osoby odpowiadające za żywienie zbiorowe w szkołach.
- Docelowo chcemy objąć badaniami wszystkie grupy wiekowe mieszkańców powiatu nyskiego - tłumaczą specjaliści z PWSZ.
Dr Całyniuk informuje też, że argumentem uzasadniającym realizację projektu jest, poza rangą problematyki w kontekście polityki zdrowotnej państwa i wdrażaniem Narodowego Programu Zdrowia, wyzwanie cywilizacyjne wynikające ze zmieniającej się sytuacji demograficznej, a tym samym zdrowotnej, populacji Polski.
Specjalistka zaznacza, że idee realizacji projektu zgodne są z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie podejmowania działań prewencyjnych w jak najmłodszym wieku.
Najpierw ankieta, potem wiedza
Scenariusz lekcji, w ramach której edukowani są gimnazjaliści, składa się z anonimowej ankiety badającej ich nawyki żywieniowe i wiedzę na temat zasad racjonalizacji żywienia. Następnie uczniom przedstawiana jest prezentacja multimedialna omawiająca zasady prawidłowego żywienia i kompozycji posiłków dla ludzi młodych.
Po zakończeniu programu jego organizatorzy planują przygotować raport podsumowujący aktualny stan wiedzy i zachowań populacji tego regionu Polski w kwestii odżywiania się. Raport taki stanowiłby istotną pomoc dla m.in. władz powiatowych, gminnych i dyrektorów szkół w zakresie kształtowanie polityki prozdrowotnej poszczególnych gmin powiatu nyskiego.
Dr Całyniuk ma nadzieję, że kształtowanie wiedzy żywieniowej dzieci i młodzieży przyczyni się do utrwalenia zachowań prozdrowotnych wśród tej grupy społecznej. Grupy, która - co istotne - jest najbardziej podatna na złe nawyki żywieniowe. Jednocześnie program „Żyj zdrowo - jedz kolorowo" pozwoli studentom PWSZ w Nysie na praktyczne zastosowanie zdobytej na wykładach i ćwiczeniach wiedzy.
Wyniki prowadzonych w ramach projektu badań zostaną przedstawione podczas konferencji „Problematyka edukacji żywieniowej", która odbędzie się 15 września i która otworzy tegoroczny Nyski Festiwal Nauki.
(PAP)
kap/ yy/
fot. Jupiterimages