Studenci badają nawyki żywieniowe gimnazjalistów

Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej oraz osób odpowiedzialnych za jej edukację, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego "Żyj zdrowo - jedz kolorowo", który prowadzony jest w powiecie nyskim.

Studenci badają nawyki żywieniowe gimnazjalistów
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
6

Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży gimnazjalnej oraz osób odpowiedzialnych za jej edukację, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo - jedz kolorowo", który prowadzony jest w powiecie nyskim.

Inicjatorem i koordynatorem projektu jest Studenckie Koło Naukowe „Set Point Diet", działające przy Instytucie Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie (PWSZ).

Założenia programu realizowane są poprzez badanie nawyków żywieniowych oraz ocenę poziomu wiedzy na temat prawidłowego żywienia wśród mieszkańców Nysy i okolic.

Co piąty odżywia się źle

- Obecnie jesteśmy w trakcie realizacji projektu. Dotarliśmy do wszystkich szkół gimnazjalnych w powiecie. Projekt przyjął formę edukacyjno-badawczą, czyli edukujemy uczniów, ale jednocześnie prowadzimy badania do celów naukowych - wyjaśniają organizatorzy.

A dlaczego to właśnie gimnazjaliści stali się grupą docelową działań naukowców?

- Na wybory żywieniowe wpływa wiele wzajemnie nakładających się czynników - wyjaśnia dr n. med. Beata Całyniuk z Instytut Dietetyki. - Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży jest skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń w wieku dojrzałym. Okres dojrzewania ma również szczególne znaczenie dla kształtowania się zdrowego stylu życia człowieka. W tym okresie utrwalają się zachowania prozdrowotne, ukształtowane w latach wcześniejszych oraz pojawia się wiele zachowań ryzykownych. Z badań wynika, że ponad 20 proc. polskiej młodzieży ma problemy z właściwym odżywianiem. Odzwierciedleniem jest zarówno wzrastająca liczba osób z nadwagą i otyłością, jak również odsetek młodzieży, u której stwierdza się niedożywienie.

Cywilizacja i zdrowie

I choć na razie główną grupą odbiorców projektu jest młodzież szkolna, to - jako że jest to grupa żywieniowo zależna od osób dorosłych - aby w pełni zrealizować cel programu, realizatorzy planują rozszerzyć go na inne grupy społeczeństwa, w szczególności rodziców, opiekunów i osoby odpowiadające za żywienie zbiorowe w szkołach.

- Docelowo chcemy objąć badaniami wszystkie grupy wiekowe mieszkańców powiatu nyskiego - tłumaczą specjaliści z PWSZ.

Dr Całyniuk informuje też, że argumentem uzasadniającym realizację projektu jest, poza rangą problematyki w kontekście polityki zdrowotnej państwa i wdrażaniem Narodowego Programu Zdrowia, wyzwanie cywilizacyjne wynikające ze zmieniającej się sytuacji demograficznej, a tym samym zdrowotnej, populacji Polski.

Specjalistka zaznacza, że idee realizacji projektu zgodne są z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie podejmowania działań prewencyjnych w jak najmłodszym wieku.

Najpierw ankieta, potem wiedza

Scenariusz lekcji, w ramach której edukowani są gimnazjaliści, składa się z anonimowej ankiety badającej ich nawyki żywieniowe i wiedzę na temat zasad racjonalizacji żywienia. Następnie uczniom przedstawiana jest prezentacja multimedialna omawiająca zasady prawidłowego żywienia i kompozycji posiłków dla ludzi młodych.

Po zakończeniu programu jego organizatorzy planują przygotować raport podsumowujący aktualny stan wiedzy i zachowań populacji tego regionu Polski w kwestii odżywiania się. Raport taki stanowiłby istotną pomoc dla m.in. władz powiatowych, gminnych i dyrektorów szkół w zakresie kształtowanie polityki prozdrowotnej poszczególnych gmin powiatu nyskiego.

Dr Całyniuk ma nadzieję, że kształtowanie wiedzy żywieniowej dzieci i młodzieży przyczyni się do utrwalenia zachowań prozdrowotnych wśród tej grupy społecznej. Grupy, która - co istotne - jest najbardziej podatna na złe nawyki żywieniowe. Jednocześnie program „Żyj zdrowo - jedz kolorowo" pozwoli studentom PWSZ w Nysie na praktyczne zastosowanie zdobytej na wykładach i ćwiczeniach wiedzy.

Wyniki prowadzonych w ramach projektu badań zostaną przedstawione podczas konferencji „Problematyka edukacji żywieniowej", która odbędzie się 15 września i która otworzy tegoroczny Nyski Festiwal Nauki.

(PAP)
kap/ yy/

fot. Jupiterimages

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Do kiszenia nie potrzebujesz wiele. Ale o 1 rzeczy nie możesz zapomnieć, bo się zepsują
Do kiszenia nie potrzebujesz wiele. Ale o 1 rzeczy nie możesz zapomnieć, bo się zepsują