Strzelczyk zanurza chleb i kładzie na patelni. Przed laty takie śniadanie było w każdym domu, dziś już zapomniane

Chleb w jajku, znany również jako tosty francuskie czy jajecznica na chlebie, to kultowe danie, które kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa i śniadaniami przygotowywanymi przez babcię. Choć przez lata nieco zapomniane, dziś wraca do łask, podbijając serca smakoszy prostotą, szybkością przygotowania i, oczywiście, wyjątkowym smakiem.

Strzelczyk zanurza chleb i kładzie na patelniStrzelczyk zanurza chleb i kładzie na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Marcin Michałowski

Dawniej nie wyobrażano sobie poranka bez prostych, a jednocześnie sycących dań. Chleb w jajku to jedno z tych śniadań, które gościły w wielu domach przez pokolenia. Dziś, w dobie skomplikowanych przepisów i modnych diet, ta klasyczna potrawa nieco straciła na popularności. Jednak Strzelczyk, znany z kulinarnych inspiracji, przypomniał widzom o tej prostej i smacznej propozycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Chleb w jajku – szybkie, sycące i niezawodne śniadanie

Przygotowanie chleba w jajku nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani długiej listy składników. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które zazwyczaj mamy w kuchni. Kluczowym elementem tego dania jest właśnie chleb – najlepiej nieco czerstwy, choć można użyć również świeżego pieczywa.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • kilka kromek chleba,
  • 2-3 jajka,
  • łyżkę mleka,
  • szczyptę soli i pieprzu,
  • odrobinę gałki muszkatołowej,
  • masło klarowane do smażenia,
  • szczypiorek dla wzbogacenia smaku,
  • żółty ser do posypania.

Jak przygotować chleb w jajku według Strzelczyka?

Strzelczyk pokazuje, jak krok po kroku przygotować to tradycyjne danie. Na początek należy pokroić chleb na grube kromki. Następnie w misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiając je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W powstałej mieszance zanurzamy chleb, pozostawiając go na chwilę, aby dobrze nasiąkł.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i układamy namoczony chleb. Smażymy go z obu stron na złoty kolor. Strzelczyk idzie jednak o krok dalej – gotowe kromki przekłada na blachę, robi w nich niewielkie wgłębienia i wlewa do nich resztkę masy jajecznej. Następnie posypuje wszystko tartym żółtym serem i wstawia do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Ten przepis to doskonały sposób na szybkie i treściwe śniadanie. Dzięki prostocie przygotowania może stać się codziennym rytuałem w każdym domu, przypominającym smaki dzieciństwa. Można go urozmaicać, dodając ulubione przyprawy, zieleninę lub inne dodatki, np. plasterki pomidora czy szynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiejskie gotowanie - Chleb w jajku w lepszej wersji / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇