Jak zrobić ravioli? Z robotem planetarnym to proste!
Jeżeli uwielbiasz włoską kuchnię, spróbuj samodzielnie przygotować ravioli z wyśmienitym farszem. Z robotem planetarnym to dziecinnie proste!
Kuchnia włoska zajmuje szczególne miejsce w historii kulinarnej świata. Łatwe do przygotowania, składające się z kilku składników wysokiej jakości, pełne wyrazistych smaków i aromatów dania pokochali mieszkańcy niemal każdego zakątka naszej planety. Kto z nas nie przepada za pizzą czy makaronami. Choć delektować się tymi pysznościami możemy w jednej z wielu restauracji, najlepsze potrawy włoskie to te, które przygotowujemy we własnej kuchni. Dlatego też mamy dla Ciebie doskonałe przepisy na włoskie ravioli, które zachwyci Twoje kubki smakowe i które przygotujesz z robotem planetarnym w zaledwie kilka chwil.
Ravioli – co nieco o włoskich pysznościach
Czy wiesz, czym jest ravioli? To pochodzące z Włoch pierożki, w których ukryte jest pyszne nadzienie. Mieszkańcy Italii zajadają się nimi już od przeszło sześciu wieków. Są one doskonałą przystawką oraz daniem głównym. Wszystko zależy od tego, z czym je podasz. To nieduże kwadraty o pofalowanych krawędziach, które możesz wypełnić dowolnymi pysznościami oraz polać dopasowanym do całości sosem[1].
Sprawdź idealny przepis na pizzę na miłośników włoskiej kuchni.
Robot planetarny z maszynką do makaronu – doskonały pomocnik w kuchennych pracach
W tradycyjnej kuchni włoskiej ravioli wycinało się z cienkich płatów ciasta przy pomocy nożyka zostawiającego charakterystyczną, pofalowaną krawędź. Zajmowało to sporo czasu, który można byłoby wykorzystać na wspólne delektowanie się posiłkiem i sjestę. Dlatego też powstały urządzenia, które znacznie ułatwiają tę pracę, nie wpływając negatywnie na smak czy konsystencję ravioli.
Robot planetarny, bo o nim mowa, nie tylko perfekcyjnie zagniata ciasto, gdy zajmujesz się przygotowywaniem, np. farszu, lecz również wycina idealne pierożki dzięki przystawce do ravioli.
Doskonałym urządzeniem na miłośników gotowania jest Cooking Chef XL KCL95.424SI od marki Kenwood. To niezawodny pomocnik podczas przygotowywania posiłków na co dzień i od święta. Wyposażony jest on w funkcję gotowania, dlatego też znacznie przyspiesza i ułatwia kuchenne prace. Dzięki precyzyjnej regulacji temperatury w zakresie 20-180o każde danie jest perfekcyjne. Wbudowana waga EasyWeigh pozwala precyzyjnie odmierzać składniki znajdujące się w misie robota – zarówno przy opuszczonej, jak i podniesionej głowicy. Dotykowy ekran CookAssist o przekątnej 4,3 cala ułatwia dobranie jednego z wielu automatycznych programów pracy robota oraz umożliwia personalizację każdego etapu gotowania. Dzięki aplikacji Kenwood World zyskujesz też dostęp do doskonałych przepisów z całego świata.
● doskonały design – Red Dot Product Design Award: Best of the Best 2021;
● 13 automatycznych programów;
● wysokiej jakości mieszadła EasyClean, które umyjesz w zmywarce;
● lekka głowica LightLift, którą podniesiesz bez wysiłku;
● możliwość personalizacji dzięki 25 przystawkom;
● duża misa do gotowania ze stali nierdzewnej o pojemności 6,7 l;
● kosz do gotowania na parze, blender szklany, robot wielofunkcyjny, 5 mieszadeł i szpatułka.
Jak samodzielnie zrobić ravioli?
Najlepsze ciasto na ravioli to takie, do którego użyjesz tylko dobrej jakości składników i zagnieciesz je odpowiednio starannie. Dzięki temu, że końcówki mieszające robota planetarnego Cooking Chef XL KCL95.424SI obracają się nie tylko wokół własnej osi, lecz także wzdłuż krawędzi misy, nie zmarnujesz nawet odrobiny ciasta.
Składniki:
● mąka pszenna typ 500 – 250 g;
● żółtko – 5 sztuk;
● woda – 10 łyżek;
● oliwa z oliwek – 1 łyżka;
● sól – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Przełóż je do misy robota planetarnego.
2. Dodaj wodę, oliwę i sól. Delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy trzepaczki.
3. Zmień końcówkę na hak do ciasta. Włącz urządzenie i dodawaj mąkę partiami. Poczekaj, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste.
4. Wymień przystawkę na wałkowarkę do ciasta o szerokości 15 cm i przygotuj płaty o idealnej grubości.
5. Teraz czas na przystawkę, z którą stworzysz idealne ravioli.
6. Włóż przygotowane wcześniej nadzienie do specjalnego podajnika znajdującego się u góry urządzenia.
7. Aby przeciągnąć płaty ciasta przez przystawkę do ravioli, użyj pokrętła. W ten sposób nadziejesz pyszne pierożki farszem.
8. Ravioli przełóż do garnka z gotującą się wodą z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową.
Sprawdź przepisy na pierogi z soczewicą.
Ravioli z ricottą – jak je przygotować?
Najczęściej ravioli z ricottą podawane jest w wersji wytrawnej ze szpinakiem i czosnkiem. Nie jest to jednak jedyne możliwe połączenie z tym pysznym, lekkim serkiem. Doskonale smakuje on bowiem także z owocami. Taka potrawa może być zarówno daniem głównym podczas letniego przyjęcia na świeżym powietrzu, jak i słodko-kwaśnym deserem.
Składniki:
● ciasto na ravioli z przepisu powyżej;
● ser ricotta – 250 g;
● truskawki świeże bądź mrożone – 500 g;
● cukier waniliowy – 2 łyżki;
● skórka z cytryny – otarta z 2 sztuk.
Przygotowanie:
1. Ser ricotta wymieszaj dokładnie z cukrem waniliowym. Możesz także użyć zwykłego cukru z kilkoma kroplami naturalnego ekstraktu waniliowego.
2. Do rondelka przełóż odszypułkowane truskawki. Jeżeli korzystasz z mrożonych, nie musisz wcześniej ich rozmrażać. Podgrzewaj owoce na małym ogniu, cały czas mieszając. Poczekaj, aż się rozpadną.
3. Dodaj otartą skórkę cytryny.
4. Serowy farsz przełóż do podajnika w przystawce do robota planetarnego. Włóż płaty ciasta i napełnij pierożki, używając pokrętła.
5. Ravioli ugotuj i odcedź. Podaj je polane pysznym, lekko kwaśnym sosem truskawkowym.
Ravioli z mięsem - przygotowanie
Ravioli można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Nadziewane kurczakiem są sycące i stanowią doskonały główny posiłek. Z dodatkiem odpowiednich warzyw i przypraw, zachwycą Twoje kubki smakowe.
Składniki:
● ciasto na ravioli z przepisu powyżej;
● pierś z kurczaka – 1 podwójna;
● pomidory suszone w zalewie – 15 sztuk;
● gorgonzola – 100 g;
● śmietana 18% – 200 ml;
● suszone oregano – szczypta;
● sól i pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i ugotuj.
2. Gdy będzie miękka, porwij ją widelcem i wymieszaj z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami oraz oregano.
3. W rondelku umieść łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, ser gorgonzola, sól, pieprz oraz śmietanę. Gotuj sos, cały czas go mieszając.
4. Kurczaka z suszonymi pomidorami i oregano przełóż do podajnika przystawki do ravioli i napełnij nim przygotowane wcześniej ciasto. Pierogi ugotuj.
5. Ravioli przełóż na talerz i polej obficie sosem na bazie gorgonzoli.
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Szpinak z ravioli pasują do siebie wręcz idealnie. Zielone, pełne witamin nadzienie, dobrze sprawdza się podczas uroczystego obiadu oraz luźnego spotkania ze znajomymi. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to przepyszne danie.
Składniki:
● ciasto na ravioli z przepisu powyżej;
● szpinak mrożony albo świeży – 400 g;
● czosnek – 2 ząbki;
● oliwa z oliwek – 4 łyżki;
● sól i pieprz do smaku;
● papryczka chili – kawałek 2 cm;
● parmezan – 20 dag.
Przygotowanie:
1. Świeży szpinak umyj i drobno posiekaj. Jeżeli używasz mrożonego, nie musisz go wcześniej rozmrażać.
2. Podsmaż szpinak na łyżce oliwy. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, by go nie przypalić, ponieważ wtedy potrawa może stać się gorzka. Dopraw farsz solą i pieprzem tak, jak lubisz.
3. Papryczkę chili przekrój i usuń z niej nasiona. Następnie bardzo drobno posiekaj. W czystym rondelku rozgrzej pozostałą oliwę z papryczką. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać.
4. Płaty ciasta napełnij farszem i ugotuj ravioli.
5. Pierożki polej pikantną oliwą i posyp obficie startym parmezanem.
Źródła:
[1] https://www.przyslijprzepis.pl/przepisy/ravioli
WP Kuchnia na: