Strogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danie

Boeuf Strogonow to dosyć popularne danie. Składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek. Po raz pierwszy strogonow został przygotowany w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Swoją nazwę potrawa zawdzięcza rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.

Strogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danieStrogonow – pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i sycące danie
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Przepis

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Następnie oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone, przełóż je do innego naczynia. Na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min, aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się. Mięso przełóż do garnka, dodaj pieczarki z cebulką. Wszystko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Wlej bulion, wsyp słodką i ostrą paprykę. Duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze przez 20–25 min. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba, posypane natką.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu