WAŻNE
TERAZ

Trump w orędziu po ataku. "Iran musi teraz zawrzeć pokój"

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999

„Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” to ostatnia grupa widniejąca na „Liście E”, czyli wszystkich dodatków chemicznych mających zastosowanie w produkcji spożywczej. Substancje te łatwo rozpoznać po symbolu E i numerach z zakresu 1000-1999. O ich działaniu i ewentualnym szkodliwym wpływie na nasz organizm przeczytacie w poniższym artykule.

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
1

„Lista E” stworzona została przez instytucje Unii Europejskiej, dlatego też obowiązuje ona tylko w wybranych krajach. Umieszczono na niej tylko te dodatki chemiczne, które znacznie obniżają koszty produkcji, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia oraz swoim znakiem nie wprowadzają klientów w błąd.

Obok grupy „Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” występują:

  1. Barwniki, czyli symbole E100-E199
  2. Konserwanty, czyli symbole E200-E299
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, czyli symbole E400-E499
  4. Środki pomocnicze, czyli symbole E500-E599
  5. Wzmacniacze smaku, czyli symbole E600-E699
  6. Środki słodzące, nabłyszczające i inne, czyli symbole E900-E999

Każda grupa dodatków chemicznych wykazuje inne właściwości, z którymi związane jest ich zastosowanie. W grupie związków E1000-E1999 znajdziemy np. inwertazę (E1103), lizozym (E1105) czy polidekstrozę (E1200). Wszystkie te substancje, chociaż bardzo szkodliwie i chemicznie brzmiące, są dopuszczalne do użytku w krajach Unii Europejskiej.

Stabilizatory to substancje, które po dodaniu do produktu spożywczego, hamują lub opóźniają ich psucie się. Często stosuje się je także do różnych emulsji, leków czy zawiesin. Stabilizator może być także antyutleniaczem. Jego właściwości wpływają także na osłabianie działania czynników takich jak: światło, woda czy temperatura. W produkcji spożywczej stabilizatory możemy znaleźć w: wyrobach cukierniczych, sosach, marynatach, jogurtach, żywności przetworzonej czy owocowych przetworach.

Konserwanty są związkami wpływającymi na przedłużanie trwałości produktów. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom, zmieniają również smak oraz wygląd. Substancje konserwujące hamują także rozwój bakterii mogących przyczynić się do zatrucia organizmu. Mimo tej zalety, spożywanie konserwantów w nadmiarze może wywołać działania niepożądane.

Zagęstniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmaganie lepkości danych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, zagęszczają one daną masę czy emulsję. Mają swoje zastosowanie np. w nabiale, który bez dodania zagęstnika byłby zbyt płynny.

Czy wszystkie symbole E są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Obalamy mit: zdecydowanie nie są! Ich znikoma ilość w produktach spożywczych nie wpływa znacząco na nasz organizm. Skutki uboczne mogą natomiast pojawić się przy stosowaniu dużej ilości różnych dodatków chemicznych. Na niektóre z nich powinny uważać szczególnie osoby wrażliwe, alergicy i dzieci, ponieważ wzmagają one reakcje alergiczne.

Najbardziej znanymi związkami z grupy „Stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych” są:

Alkohol benzylowy
• Inwertaza
Lizozym
• Polidekstroza
• Poliwinylopirolidon
• Poliwinylopirolidonon
Alkohol poliwinylowy

Magdalena Bury

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo