Trwa ładowanie...

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999

„Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” to ostatnia grupa widniejąca na „Liście E”, czyli wszystkich dodatków chemicznych mających zastosowanie w produkcji spożywczej. Substancje te łatwo rozpoznać po symbolu E i numerach z zakresu 1000-1999. O ich działaniu i ewentualnym szkodliwym wpływie na nasz organizm przeczytacie w poniższym artykule.

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999Źródło: 123RF.COM
d2hhaum
d2hhaum

„Lista E” stworzona została przez instytucje Unii Europejskiej, dlatego też obowiązuje ona tylko w wybranych krajach. Umieszczono na niej tylko te dodatki chemiczne, które znacznie obniżają koszty produkcji, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia oraz swoim znakiem nie wprowadzają klientów w błąd.

Obok grupy „Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” występują:

  1. Barwniki, czyli symbole E100-E199
  2. Konserwanty, czyli symbole E200-E299
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, czyli symbole E400-E499
  4. Środki pomocnicze, czyli symbole E500-E599
  5. Wzmacniacze smaku, czyli symbole E600-E699
  6. Środki słodzące, nabłyszczające i inne, czyli symbole E900-E999

Każda grupa dodatków chemicznych wykazuje inne właściwości, z którymi związane jest ich zastosowanie. W grupie związków E1000-E1999 znajdziemy np. inwertazę (E1103), lizozym (E1105) czy polidekstrozę (E1200). Wszystkie te substancje, chociaż bardzo szkodliwie i chemicznie brzmiące, są dopuszczalne do użytku w krajach Unii Europejskiej.

Stabilizatory to substancje, które po dodaniu do produktu spożywczego, hamują lub opóźniają ich psucie się. Często stosuje się je także do różnych emulsji, leków czy zawiesin. Stabilizator może być także antyutleniaczem. Jego właściwości wpływają także na osłabianie działania czynników takich jak: światło, woda czy temperatura. W produkcji spożywczej stabilizatory możemy znaleźć w: wyrobach cukierniczych, sosach, marynatach, jogurtach, żywności przetworzonej czy owocowych przetworach.

d2hhaum

Konserwanty są związkami wpływającymi na przedłużanie trwałości produktów. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom, zmieniają również smak oraz wygląd. Substancje konserwujące hamują także rozwój bakterii mogących przyczynić się do zatrucia organizmu. Mimo tej zalety, spożywanie konserwantów w nadmiarze może wywołać działania niepożądane.

Zagęstniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmaganie lepkości danych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, zagęszczają one daną masę czy emulsję. Mają swoje zastosowanie np. w nabiale, który bez dodania zagęstnika byłby zbyt płynny.

Czy wszystkie symbole E są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Obalamy mit: zdecydowanie nie są! Ich znikoma ilość w produktach spożywczych nie wpływa znacząco na nasz organizm. Skutki uboczne mogą natomiast pojawić się przy stosowaniu dużej ilości różnych dodatków chemicznych. Na niektóre z nich powinny uważać szczególnie osoby wrażliwe, alergicy i dzieci, ponieważ wzmagają one reakcje alergiczne.

Najbardziej znanymi związkami z grupy „Stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych” są:

Alkohol benzylowy
• Inwertaza
Lizozym
• Polidekstroza
• Poliwinylopirolidon
• Poliwinylopirolidonon
Alkohol poliwinylowy

Magdalena Bury

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj