Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999

„Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” to ostatnia grupa widniejąca na „Liście E”, czyli wszystkich dodatków chemicznych mających zastosowanie w produkcji spożywczej. Substancje te łatwo rozpoznać po symbolu E i numerach z zakresu 1000-1999. O ich działaniu i ewentualnym szkodliwym wpływie na nasz organizm przeczytacie w poniższym artykule.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

„Lista E” stworzona została przez instytucje Unii Europejskiej, dlatego też obowiązuje ona tylko w wybranych krajach. Umieszczono na niej tylko te dodatki chemiczne, które znacznie obniżają koszty produkcji, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia oraz swoim znakiem nie wprowadzają klientów w błąd.

Obok grupy „Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” występują:

  1. Barwniki, czyli symbole E100-E199
  2. Konserwanty, czyli symbole E200-E299
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, czyli symbole E400-E499
  4. Środki pomocnicze, czyli symbole E500-E599
  5. Wzmacniacze smaku, czyli symbole E600-E699
  6. Środki słodzące, nabłyszczające i inne, czyli symbole E900-E999

Każda grupa dodatków chemicznych wykazuje inne właściwości, z którymi związane jest ich zastosowanie. W grupie związków E1000-E1999 znajdziemy np. inwertazę (E1103), lizozym (E1105) czy polidekstrozę (E1200). Wszystkie te substancje, chociaż bardzo szkodliwie i chemicznie brzmiące, są dopuszczalne do użytku w krajach Unii Europejskiej.

Stabilizatory to substancje, które po dodaniu do produktu spożywczego, hamują lub opóźniają ich psucie się. Często stosuje się je także do różnych emulsji, leków czy zawiesin. Stabilizator może być także antyutleniaczem. Jego właściwości wpływają także na osłabianie działania czynników takich jak: światło, woda czy temperatura. W produkcji spożywczej stabilizatory możemy znaleźć w: wyrobach cukierniczych, sosach, marynatach, jogurtach, żywności przetworzonej czy owocowych przetworach.

Konserwanty są związkami wpływającymi na przedłużanie trwałości produktów. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom, zmieniają również smak oraz wygląd. Substancje konserwujące hamują także rozwój bakterii mogących przyczynić się do zatrucia organizmu. Mimo tej zalety, spożywanie konserwantów w nadmiarze może wywołać działania niepożądane.

Zagęstniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmaganie lepkości danych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, zagęszczają one daną masę czy emulsję. Mają swoje zastosowanie np. w nabiale, który bez dodania zagęstnika byłby zbyt płynny.

Czy wszystkie symbole E są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Obalamy mit: zdecydowanie nie są! Ich znikoma ilość w produktach spożywczych nie wpływa znacząco na nasz organizm. Skutki uboczne mogą natomiast pojawić się przy stosowaniu dużej ilości różnych dodatków chemicznych. Na niektóre z nich powinny uważać szczególnie osoby wrażliwe, alergicy i dzieci, ponieważ wzmagają one reakcje alergiczne.

Najbardziej znanymi związkami z grupy „Stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych” są:

Alkohol benzylowy
• Inwertaza
Lizozym
• Polidekstroza
• Poliwinylopirolidon
• Poliwinylopirolidonon
Alkohol poliwinylowy

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja