Sprawdź, co możesz zyskać, pijąc kefir
Kefir znany jest już od wielu lat, a jego walory zdrowotne docenia coraz więcej ludzi na całym świecie. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych i dzięki temu jest uważany za jeden z najzdrowszych napojów mlecznych.
Kefir to napój, który powstaje z fermentowanego mleka koziego, krowiego bądź owczego. Produkcja tego napoju odbywa się przez dodanie do mleka kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego w postaci granulek, najczęściej o nieregularnym kształcie, które w połączeniu ze składnikami chemicznymi mleka zaczynają się rozmnażać i rozkładać cukier.
Kefir ma lekko kwaśny smak, a obecny w nim dwutlenek węgla sprawia, że jest musujący. Przybył do nas prawdopodobnie z Kaukazu i bardzo szybko rozprzestrzenił się jeszcze wtedy na terenie Związku Radzieckiego. Dziś kefir produkowany jest szeroką skalę, zwłaszcza w Polsce i Rosji, i eksportowany do wielu krajów, również poza Europę.
Kefir – wartości odżywcze
Skład kefiru może być różny, w zależności od tego, z jakiego mleka jest produkowany, jakie granulki zostały użyte do fermentacji bądź w jakich warunkach przeprowadzano fermentację. Przede wszystkim jednak kefir jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które są zbawienne dla naszego organizmu; zawiera również białko, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas, sód, żelazo, mnóstwo witamin z grupy B, a także kwas mlekowy, dwutlenek węgla i nieco alkoholu oraz laktozy. Kefir to bardzo dietetyczny napój: w 100 g zawiera się jedynie ok. 50 kcal, czasem 60 kcal, także ok. 2 g tłuszczu.
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Kefir – właściwości lecznicze
Kefir to wyjątkowo cenny i zdrowy napój. Zawarte w nim probiotyki silnie działają przeciw chorobotwórczym mikroorganizmom, np. gronkowcowi złocistemu czy E.coli, a także regulują pracę naszego układu trawiennego. Kefir jest więc polecany dla osób, które borykają się z nieregularnymi wypróżnieniami, wrzodami, zespołem jelita drażliwego, również mających problemy z biegunką czy wymiotami.
Kefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy i zmniejszać ryzyko złamań, a także wzmacnia odporność. Udowodniono także, że kefir ma działanie silnie przeciwutleniające, dlatego może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych i przerzutom już obecnego nowotworu. Może również obniżać poziom "złego" cholesterolu, a także wspomagać leczenie alergii. Kefir – dzięki temu, że zawiera znacznie mniej laktozy, gdyż ta jest rozkładana w czasie fermentacji – może być spożywany przez osoby z uczuleniem na mleko.
Kefir – kulinarne zastosowanie
Kefir jest najczęściej spożywany bezpośrednio z kubka bądź butelki, ale z racji swojego kwaśnego smaku może być również przełamywany smakiem słodkim, np. pochodzącym z wrzuconych do niego całych owoców, np. borówki amerykańskiej. Kefir stanowić może także bazę do koktajli bądź szejków z truskawek, malin, bananów, czekolady itp., czy orzeźwiającego chłodnika z buraków lub ogórków, idealnego na upalne dni. Można nim polewać ugotowane ziemniaki lub ogórki do mizerii.