Sprawdź, co możesz zyskać, pijąc kefir

Kefir znany jest już od wielu lat, a jego walory zdrowotne docenia coraz więcej ludzi na całym świecie. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych i dzięki temu jest uważany za jeden z najzdrowszych napojów mlecznych.

KefirKefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy
oprac.  KGD

Kefir to napój, który powstaje z fermentowanego mleka koziego, krowiego bądź owczego. Produkcja tego napoju odbywa się przez dodanie do mleka kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego w postaci granulek, najczęściej o nieregularnym kształcie, które w połączeniu ze składnikami chemicznymi mleka zaczynają się rozmnażać i rozkładać cukier.

Kefir ma lekko kwaśny smak, a obecny w nim dwutlenek węgla sprawia, że jest musujący. Przybył do nas prawdopodobnie z Kaukazu i bardzo szybko rozprzestrzenił się jeszcze wtedy na terenie Związku Radzieckiego. Dziś kefir produkowany jest szeroką skalę, zwłaszcza w Polsce i Rosji, i eksportowany do wielu krajów, również poza Europę.

Kefir – wartości odżywcze

Skład kefiru może być różny, w zależności od tego, z jakiego mleka jest produkowany, jakie granulki zostały użyte do fermentacji bądź w jakich warunkach przeprowadzano fermentację. Przede wszystkim jednak kefir jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które są zbawienne dla naszego organizmu; zawiera również białko, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas, sód, żelazo, mnóstwo witamin z grupy B, a także kwas mlekowy, dwutlenek węgla i nieco alkoholu oraz laktozy. Kefir to bardzo dietetyczny napój: w 100 g zawiera się jedynie ok. 50 kcal, czasem 60 kcal, także ok. 2 g tłuszczu.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Kefir – właściwości lecznicze

Kefir to wyjątkowo cenny i zdrowy napój. Zawarte w nim probiotyki silnie działają przeciw chorobotwórczym mikroorganizmom, np. gronkowcowi złocistemu czy E.coli, a także regulują pracę naszego układu trawiennego. Kefir jest więc polecany dla osób, które borykają się z nieregularnymi wypróżnieniami, wrzodami, zespołem jelita drażliwego, również mających problemy z biegunką czy wymiotami.

Kefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy i zmniejszać ryzyko złamań, a także wzmacnia odporność. Udowodniono także, że kefir ma działanie silnie przeciwutleniające, dlatego może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych i przerzutom już obecnego nowotworu. Może również obniżać poziom "złego" cholesterolu, a także wspomagać leczenie alergii. Kefir – dzięki temu, że zawiera znacznie mniej laktozy, gdyż ta jest rozkładana w czasie fermentacji – może być spożywany przez osoby z uczuleniem na mleko.

Kefir – kulinarne zastosowanie

Kefir jest najczęściej spożywany bezpośrednio z kubka bądź butelki, ale z racji swojego kwaśnego smaku może być również przełamywany smakiem słodkim, np. pochodzącym z wrzuconych do niego całych owoców, np. borówki amerykańskiej. Kefir stanowić może także bazę do koktajli bądź szejków z truskawek, malin, bananów, czekolady itp., czy orzeźwiającego chłodnika z buraków lub ogórków, idealnego na upalne dni. Można nim polewać ugotowane ziemniaki lub ogórki do mizerii.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast