Trwa ładowanie...

Sprawdź, co możesz zyskać, pijąc kefir

Kefir znany jest już od wielu lat, a jego walory zdrowotne docenia coraz więcej ludzi na całym świecie. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych i dzięki temu jest uważany za jeden z najzdrowszych napojów mlecznych.

Share
Kefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy
Kefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy
d4f2fra

Kefir to napój, który powstaje z fermentowanego mleka koziego, krowiego bądź owczego. Produkcja tego napoju odbywa się przez dodanie do mleka kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego w postaci granulek, najczęściej o nieregularnym kształcie, które w połączeniu ze składnikami chemicznymi mleka zaczynają się rozmnażać i rozkładać cukier.

Kefir ma lekko kwaśny smak, a obecny w nim dwutlenek węgla sprawia, że jest musujący. Przybył do nas prawdopodobnie z Kaukazu i bardzo szybko rozprzestrzenił się jeszcze wtedy na terenie Związku Radzieckiego. Dziś kefir produkowany jest szeroką skalę, zwłaszcza w Polsce i Rosji, i eksportowany do wielu krajów, również poza Europę.

d4f2fra

Kefir – wartości odżywcze

Skład kefiru może być różny, w zależności od tego, z jakiego mleka jest produkowany, jakie granulki zostały użyte do fermentacji bądź w jakich warunkach przeprowadzano fermentację. Przede wszystkim jednak kefir jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które są zbawienne dla naszego organizmu; zawiera również białko, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas, sód, żelazo, mnóstwo witamin z grupy B, a także kwas mlekowy, dwutlenek węgla i nieco alkoholu oraz laktozy. Kefir to bardzo dietetyczny napój: w 100 g zawiera się jedynie ok. 50 kcal, czasem 60 kcal, także ok. 2 g tłuszczu.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Kefir – właściwości lecznicze

Kefir to wyjątkowo cenny i zdrowy napój. Zawarte w nim probiotyki silnie działają przeciw chorobotwórczym mikroorganizmom, np. gronkowcowi złocistemu czy E.coli, a także regulują pracę naszego układu trawiennego. Kefir jest więc polecany dla osób, które borykają się z nieregularnymi wypróżnieniami, wrzodami, zespołem jelita drażliwego, również mających problemy z biegunką czy wymiotami.

Kefir, dzięki zawartości wapnia i białka, potrafi hamować rozwój osteoporozy i zmniejszać ryzyko złamań, a także wzmacnia odporność. Udowodniono także, że kefir ma działanie silnie przeciwutleniające, dlatego może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych i przerzutom już obecnego nowotworu. Może również obniżać poziom "złego" cholesterolu, a także wspomagać leczenie alergii. Kefir – dzięki temu, że zawiera znacznie mniej laktozy, gdyż ta jest rozkładana w czasie fermentacji – może być spożywany przez osoby z uczuleniem na mleko.

d4f2fra

Kefir – kulinarne zastosowanie

Kefir jest najczęściej spożywany bezpośrednio z kubka bądź butelki, ale z racji swojego kwaśnego smaku może być również przełamywany smakiem słodkim, np. pochodzącym z wrzuconych do niego całych owoców, np. borówki amerykańskiej. Kefir stanowić może także bazę do koktajli bądź szejków z truskawek, malin, bananów, czekolady itp., czy orzeźwiającego chłodnika z buraków lub ogórków, idealnego na upalne dni. Można nim polewać ugotowane ziemniaki lub ogórki do mizerii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4f2fra

Podziel się opinią

Share
d4f2fra
d4f2fra
Więcej tematów