Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Najprostszy przepis na makaron - tylko czosnek, oliwa, garść natki pietruszki i parmezan. Do podstawowych składników można dodać szparagi, cukinię, brokuły, kurczaka czy krewetki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 450 g spaghetti
- 125 ml oliwy z oliwek
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
- parmezan
Przepis
- Zagotuj garnek osolonej wody, dodaj makaron i ugotuj al dente (8-10 min.).
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek oraz szczyptę soli i smaż 3-4 minuty na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż czosnek się przyrumieni. Uważaj, żeby się nie przypalił, gdyż wtedy robi się gorzki. Zdejmij z ognia.
- Makaron odcedź, wyłóż na podgrzany półmisek i polej oliwą z czosnkiem. Dodaj posiekaną pietruszkę, tarty parmezan, posól i popieprz do smaku i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl