Trwa ładowanie...
d1x6i52
25-05-2008 15:19

Spaghetti z oliwą i czosnkiem

Przepis

Najprostszy przepis na makaron - tylko czosnek, oliwa, garść natki pietruszki i parmezan. Do podstawowych składników można dodać szparagi, cukinię, brokuły, kurczaka czy krewetki.

d1x6i52
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 450 g spaghetti
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • parmezan
Przepis
  • Zagotuj garnek osolonej wody, dodaj makaron i ugotuj al dente (8-10 min.).
  • Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek oraz szczyptę soli i smaż 3-4 minuty na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż czosnek się przyrumieni. Uważaj, żeby się nie przypalił, gdyż wtedy robi się gorzki. Zdejmij z ognia.
  • Makaron odcedź, wyłóż na podgrzany półmisek i polej oliwą z czosnkiem. Dodaj posiekaną pietruszkę, tarty parmezan, posól i popieprz do smaku i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti z oliwą i czosnkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x6i52
d1x6i52
d1x6i52
d1x6i52
Więcej tematów
d1x6i52