Spaghetti z boczkiem i kremowym sosem śmietanowym. Palce lizać!
Makaron z boczkiem i śmietaną jest wyjątkowo smaczny i sycący. Przepis możecie dowolnie zmodyfikować, dodając np. cebulę, zielony groszek czy pieczarki.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 4 jaja
- olej do smażenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g tartego parmezanu
- pieprz, sól
- bazylia
Przepis
- Ugotować makaron al dante w osolonej wodzie. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju.
- Ubić jaja ze śmietaną, doprawić pieprzem i solą.
- Dodać mieszankę jajeczna do odsączonego makaronu, a tuż przed podaniem wymieszać boczek i ser. Posypać bazylią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl