Sosy warzywne własnej roboty. Idealne gotowce do dań z makaronu, ryżu czy kaszy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste i smaczne

Obraz
© 123RF

Wszyscy chyba lubimy potrawy, które możemy przygotować szybko i z prostych składników. Do takich dań zaliczają się przede wszystkim makarony, kasze i ryż z przeróżnego typu sosami, wzbogacającymi smak. Często korzystamy z gotowych sosów ze słoików, ale musimy na nie uważać, bo często zawierają nie tylko konserwanty i inne sztuczne dodatki, ale także mnóstwo soli. Warto więc przygotować własne sosy, wykorzystując zdrowe, świeże warzywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sos z brokułów

Obraz
© 123RF

Jednym z najsmaczniejszych dodatków do makaronu jest prosty sos brokułowy. Do jego przygotowania potrzebujemy: pół brokuła, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, gęstą śmietanę, sól, pieprz i trochę startego parmezanu. Brokuła dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy kilka minut, tak, by brokuł był jędrny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy brokuły i smażymy chwilę. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy dwie minuty, dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.

/ 6Sos paprykowy

Obraz
© Shutterstock.com

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, więc powinniśmy jeść ją codziennie. W dodatku doskonale działa ona jako zamiennik soli, więc do przygotowania naszego sosu nie będziemy musieli używać jej w nadmiernych ilościach. Składniki: trzy papryki (nie ma znaczenia jakie), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, olej, liście laurowe, świeży tymianek, sól i pieprz. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją na drobne kawałki. Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy kilka łyżek oleju, octu, koncentratu pomidorowego i cukru, przyprawy, podlewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a sos odparuje. Polewamy nim ugotowany makaron, ryż lub kaszę.

/ 6Sos chrzanowy

Obraz
© iStock.com

Zazwyczaj chrzan kojarzy nam się z mięsem, bo jest znakomitym uzupełnieniem pieczeni czy wędlin. Ale równie dobrze smakuje chrzan w połączeniu z kaszą lub makaronem. Przygotowanie wymaga trochę wysiłku, jednak efekt wynagradza włożony trud. Potrzebujemy: kawałek świeżego, obranego chrzanu, pół szklanki białego wina, łyżkę mąki kukurydzianej, śmietanę 30 proc., szczypiorek, sól. W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy starty na tarce chrzan, śmietanę i gotujemy na małym ogniu chwilę. Doprawiamy solą do smaku. W miseczce łączymy mąkę kukurydzianą z wodą i dodajemy do sosu. Gotujemy dwie minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i gotowe.

/ 6Sos z porów

Obraz
© iStock.com

Pory jako główny składnik sosu do makaronu czy ryżu? A dlaczego nie? To bardzo smaczne, pełne witamin warzywo znamy przede wszystkim z zestawów włoszczyzny czy surówek, ale znakomicie smakuje pieczony czy duszony por. Na nasz sos potrzebujemy: jednego dużego pora, dwie łyżki oliwy, łyżkę musztardy, pół szklanki gęstej śmietany, suszone oregano, sól i pieprz. W daniu wykorzystujemy tylko białe części pora. Przecinamy je na pół i dokładnie myjemy, bo między liśćmi zawsze jest jakiś piasek. Kroimy je w półplasterki i podsmażamy na oliwie, uważając, by por się nie przypalił. Wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, oregano, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy.

/ 6Sos pomidorowy

Obraz
© 123RF

I na koniec najbardziej popularny sos do makaronu, czyli pomidorowy. Zamiast jednak używać takiego ze słoika, zróbmy go sami. Składniki: puszka krojonych pomidorów bez skórki, mała cebula, czosnek, dwie łodygi selera naciowego, cukier, oliwa, suszone oregano, suszona bazylia, sól i pieprz. Seler, cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, dusimy chwilę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz ziołami. Gotujemy, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata