Sosy warzywne własnej roboty. Idealne gotowce do dań z makaronu, ryżu czy kaszy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste i smaczne

Obraz
© 123RF

Wszyscy chyba lubimy potrawy, które możemy przygotować szybko i z prostych składników. Do takich dań zaliczają się przede wszystkim makarony, kasze i ryż z przeróżnego typu sosami, wzbogacającymi smak. Często korzystamy z gotowych sosów ze słoików, ale musimy na nie uważać, bo często zawierają nie tylko konserwanty i inne sztuczne dodatki, ale także mnóstwo soli. Warto więc przygotować własne sosy, wykorzystując zdrowe, świeże warzywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sos z brokułów

Obraz
© 123RF

Jednym z najsmaczniejszych dodatków do makaronu jest prosty sos brokułowy. Do jego przygotowania potrzebujemy: pół brokuła, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, gęstą śmietanę, sól, pieprz i trochę startego parmezanu. Brokuła dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy kilka minut, tak, by brokuł był jędrny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy brokuły i smażymy chwilę. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy dwie minuty, dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.

/ 6Sos paprykowy

Obraz
© Shutterstock.com

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, więc powinniśmy jeść ją codziennie. W dodatku doskonale działa ona jako zamiennik soli, więc do przygotowania naszego sosu nie będziemy musieli używać jej w nadmiernych ilościach. Składniki: trzy papryki (nie ma znaczenia jakie), cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, olej, liście laurowe, świeży tymianek, sól i pieprz. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją na drobne kawałki. Cebulę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy kilka łyżek oleju, octu, koncentratu pomidorowego i cukru, przyprawy, podlewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a sos odparuje. Polewamy nim ugotowany makaron, ryż lub kaszę.

/ 6Sos chrzanowy

Obraz
© iStock.com

Zazwyczaj chrzan kojarzy nam się z mięsem, bo jest znakomitym uzupełnieniem pieczeni czy wędlin. Ale równie dobrze smakuje chrzan w połączeniu z kaszą lub makaronem. Przygotowanie wymaga trochę wysiłku, jednak efekt wynagradza włożony trud. Potrzebujemy: kawałek świeżego, obranego chrzanu, pół szklanki białego wina, łyżkę mąki kukurydzianej, śmietanę 30 proc., szczypiorek, sól. W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy starty na tarce chrzan, śmietanę i gotujemy na małym ogniu chwilę. Doprawiamy solą do smaku. W miseczce łączymy mąkę kukurydzianą z wodą i dodajemy do sosu. Gotujemy dwie minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i gotowe.

/ 6Sos z porów

Obraz
© iStock.com

Pory jako główny składnik sosu do makaronu czy ryżu? A dlaczego nie? To bardzo smaczne, pełne witamin warzywo znamy przede wszystkim z zestawów włoszczyzny czy surówek, ale znakomicie smakuje pieczony czy duszony por. Na nasz sos potrzebujemy: jednego dużego pora, dwie łyżki oliwy, łyżkę musztardy, pół szklanki gęstej śmietany, suszone oregano, sól i pieprz. W daniu wykorzystujemy tylko białe części pora. Przecinamy je na pół i dokładnie myjemy, bo między liśćmi zawsze jest jakiś piasek. Kroimy je w półplasterki i podsmażamy na oliwie, uważając, by por się nie przypalił. Wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, oregano, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy.

/ 6Sos pomidorowy

Obraz
© 123RF

I na koniec najbardziej popularny sos do makaronu, czyli pomidorowy. Zamiast jednak używać takiego ze słoika, zróbmy go sami. Składniki: puszka krojonych pomidorów bez skórki, mała cebula, czosnek, dwie łodygi selera naciowego, cukier, oliwa, suszone oregano, suszona bazylia, sól i pieprz. Seler, cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, dusimy chwilę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz ziołami. Gotujemy, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz