Sola – co to za ryba i jak ją przyrządzić?

Sola obok turbota jest najwyżej ocenianym gatunkiem płastug. Biorąc pod uwagę, że sola jest gatunkiem rzadkim, a w związku z tym drogim, jest rybą przeznaczoną na specjalne okazje. Jest też wyjątkowo zdrowa.

SolaSola – smaczna ryba na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sola – jak smakuje?

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Docenią ją osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie, które jednak nie chcą zrezygnować ze smacznych posiłków. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Jej przygotowywanie wymaga jednak dużej ostrożności, przede wszystkim jeśli chodzi o temperaturę.

Sola – jak przyrządzić?

Jeśli ta delikatna ryba będzie poddana zbyt obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, może stracić swoją soczystość, a jej delikatne stwardnieje albo się rozpadnie. Z tego powodu zalecane są łagodne metody przyrządzania, takie jak gotowanie w wodzie, duszenie lub gotowanie na parze.

Jeżeli nie chcemy serwować soli w całości, możemy podawać ją jako faszerowane filety w formie roladek. W ich wnętrzu apetycznie będą prezentować się szpinak lub grillowana cukinia. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée. Do zrobienia tego ostatniego nadają się marchew, papryka, brokuł lub seler. Z łagodny, rybim smakiem świetnie będą także współgrać słodkie składniki, np. rodzynki czy suszone śliwki.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Smażona sola z warzywami

Aby przygotować to smaczne i cieszące oczy danie potrzebujemy: kilku sztuk filetów z soli i zielone warzywa: brokuły, fasolkę szparagową oraz groszek zielony. Do tego sól, pieprz i cytrynę. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy cytryną, doprawiamy, obtaczamy tylko w mące i tak smażymy. Wszystko łączymy na talerzu. To prosta i pyszna potrawa.

Sola z krewetkami i szparagami

Zdecydowanie bardziej wykwintnie będzie się prezentować sola z zielonymi szparagami i krewetkami. Potrzebne nam będę rybne filety, marynata do ryb i owoców morza, krewetki, szparagi zielone, cały szczypiorek, oliwa, masło, szalotka i wytrawne wino oraz cytryna.

Szparagi blanszujemy i odcinamy pięciocentymetrowe kawałki z główkami. Filety układamy na blacie, posypujemy marynatą i startą skórką od cytryny. Na filetach układamy po jednym szparagu przekrojonym wzdłuż i jednej krewetce, a potem zwijamy w roladkę i związujemy szczypiorkiem

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy szalotkę i pozwalamy jej się zeszklić. Do szalotki dodajemy wino i sok z cytryny i wszystko redukujemy. Ułożone na patelni roladki przykrywamy i dusimy na mały ogniu kilka minut.

Solę można też przygotować z piwem lub… rodzynkami

Lubicie rybę i piwo? Można je połączyć w jednym przepisie. Na 3-4 osoby potrzebujemy ok. 600 gram filetów z soli oraz mąkę, jajka, olej, przyprawy i piwo. Miksujemy mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na małe kąski. Posypujemy je solą i pieprzem, mocno skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i smażymy z każdej strony na rozgrzanym głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.

Roladki z soli możemy też nadziać suszoną śliwką, rodzynkami i orzechami włoskimi. Dodatki te mieszamy z ryżem lub kaszą jaglaną i tak powstaje farsz, którym wypełnimy zwinięte połówki soli. Rybę zapiekamy w piekarniku.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę