Sola – co to za ryba i jak ją przyrządzić?

Sola obok turbota jest najwyżej ocenianym gatunkiem płastug. Biorąc pod uwagę, że sola jest gatunkiem rzadkim, a w związku z tym drogim, jest rybą przeznaczoną na specjalne okazje. Jest też wyjątkowo zdrowa.

SolaSola – smaczna ryba na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sola – jak smakuje?

Sola dobrze sprawdza się w daniach lekkostrawnych. Docenią ją osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie, które jednak nie chcą zrezygnować ze smacznych posiłków. Chude, białe mięso tej ryby jest jędrne, elastyczne, soczyste i pozbawione nieprzyjemnych małych ości. Jej przygotowywanie wymaga jednak dużej ostrożności, przede wszystkim jeśli chodzi o temperaturę.

Sola – jak przyrządzić?

Jeśli ta delikatna ryba będzie poddana zbyt obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, może stracić swoją soczystość, a jej delikatne stwardnieje albo się rozpadnie. Z tego powodu zalecane są łagodne metody przyrządzania, takie jak gotowanie w wodzie, duszenie lub gotowanie na parze.

Jeżeli nie chcemy serwować soli w całości, możemy podawać ją jako faszerowane filety w formie roladek. W ich wnętrzu apetycznie będą prezentować się szpinak lub grillowana cukinia. Wyśmienity smak soli podkreślają zresztą wszelkie warzywa – na surowo, ugotowane na parze, podane jako purée. Do zrobienia tego ostatniego nadają się marchew, papryka, brokuł lub seler. Z łagodny, rybim smakiem świetnie będą także współgrać słodkie składniki, np. rodzynki czy suszone śliwki.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Smażona sola z warzywami

Aby przygotować to smaczne i cieszące oczy danie potrzebujemy: kilku sztuk filetów z soli i zielone warzywa: brokuły, fasolkę szparagową oraz groszek zielony. Do tego sól, pieprz i cytrynę. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy cytryną, doprawiamy, obtaczamy tylko w mące i tak smażymy. Wszystko łączymy na talerzu. To prosta i pyszna potrawa.

Sola z krewetkami i szparagami

Zdecydowanie bardziej wykwintnie będzie się prezentować sola z zielonymi szparagami i krewetkami. Potrzebne nam będę rybne filety, marynata do ryb i owoców morza, krewetki, szparagi zielone, cały szczypiorek, oliwa, masło, szalotka i wytrawne wino oraz cytryna.

Szparagi blanszujemy i odcinamy pięciocentymetrowe kawałki z główkami. Filety układamy na blacie, posypujemy marynatą i startą skórką od cytryny. Na filetach układamy po jednym szparagu przekrojonym wzdłuż i jednej krewetce, a potem zwijamy w roladkę i związujemy szczypiorkiem

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy szalotkę i pozwalamy jej się zeszklić. Do szalotki dodajemy wino i sok z cytryny i wszystko redukujemy. Ułożone na patelni roladki przykrywamy i dusimy na mały ogniu kilka minut.

Solę można też przygotować z piwem lub… rodzynkami

Lubicie rybę i piwo? Można je połączyć w jednym przepisie. Na 3-4 osoby potrzebujemy ok. 600 gram filetów z soli oraz mąkę, jajka, olej, przyprawy i piwo. Miksujemy mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na małe kąski. Posypujemy je solą i pieprzem, mocno skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie kawałki ryby zanurzamy w cieście piwnym i smażymy z każdej strony na rozgrzanym głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.

Roladki z soli możemy też nadziać suszoną śliwką, rodzynkami i orzechami włoskimi. Dodatki te mieszamy z ryżem lub kaszą jaglaną i tak powstaje farsz, którym wypełnimy zwinięte połówki soli. Rybę zapiekamy w piekarniku.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść