Sok z tych owoców niweluje zmęczenie i pomaga przy niestrawności. Jednak nie każdy może go pić
Egzotyczny owoc z tropikalnych rejonów Ameryki od wieków ceniony jest w lokalnej medycynie naturalnej. Łączy w sobie wyjątkowy smak, bogactwo witamin i minerałów oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Nie każdy jednak powinien po niego sięgać.
Chodzi o flaszowiec miękkociernisty, znany też jako graviola. To roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej, szczególnie popularna w Brazylii, na Kubie, w Kolumbii czy Puerto Rico. W tamtejszej tradycyjnej medycynie wykorzystywana była m.in. do leczenia chorób serca, astmy, problemów wątrobowych czy stanów zapalnych. Jej owoce zachwycają aromatem i delikatnym, lekko słodko-kwaśnym smakiem, przypominającym połączenie ananasa, truskawki i cytrusów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Dlaczego warto jeść flaszowiec miękkociernisty?
Miąższ gravioli w większości składa się z wody, ale to, co pozostaje, jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, fosfor, potas, wapń, cynk czy żelazo. Owoce dostarczają też błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Olej z gravioli zawiera seskwiterpeny o silnym działaniu antyoksydacyjnym, a dodatkowo obecne w roślinie karotenoidy, związki fenolowe i kwercetyna wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Przypisywano jej nawet właściwości przeciwnowotworowe, co wiązano z obecnością acetogenin. Jednak, choć badania laboratoryjne potwierdziły, że mogą one działać cytotoksycznie na komórki nowotworowe, nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów klinicznych na skuteczność takiego działania u ludzi.
Jak działa sok z gravioli?
Najczęściej spotykaną formą w Europie jest sok z gravioli. Może wspierać prawidłowe trawienie, pomagać przy niestrawności i łagodzić uczucie zmęczenia. Wpływa również na pracę układu nerwowego, poprawiając koncentrację i samopoczucie. Zwykle zaleca się picie 25 ml soku dwa razy dziennie, około pół godziny przed posiłkiem, ale lepiej stosować się do zaleceń z opakowania.
Graviola - przeciwwskazania
Nie jest to owoc dla każdego. Preparaty i soki z gravioli nie są wskazane dla kobiet w ciąży, karmiących piersią, dzieci oraz osób przewlekle chorych, zwłaszcza zmagających się z nadciśnieniem lub cukrzycą (mogą nasilać działanie leków).
Należy też unikać długotrwałego stosowania, bo istnieje ryzyko działania neurotoksycznego, mogącego sprzyjać rozwojowi chorób układu nerwowego, w tym Parkinsona.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.