Soda to prosty i tani składnik, który każdy ma pod ręką. Podpowiadamy jak go używać
Źródło zdjęć: © 123RF
Nie tylko zmywanie
Soda oczyszczona przyda się nie tylko do sprzątania. Podpowiadamy do jakich dań warto ją dodać.
Wypieki
Soda spulchni wszystkie wypieki. Możesz dodać ją zarówno do słodkich, jak i słonych ciast. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać ją z mąką (na sucho, przed dodaniem pozostałych składników).
Sos pomidorowy
Krewetki
Surowe krewetki zalej wodą z dodatkiem łyżeczki sody i soli morskiej. Odstaw na 15-20 minut i usmaż. Dzięki temu będą miękkie i soczyste.
Hummus
Aby przyspieszyć gotowanie ciecierzycy dodaj łyżeczkę sody. Hummus powstanie szybciej i będzie wyjątkowo kremowy.
Karmelizowana cebula
Dzięki odrobinie sody przyspieszysz proces smażenia cebuli.