Soda to prosty i tani składnik, który każdy ma pod ręką. Podpowiadamy jak go używać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Nie tylko zmywanie

Obraz
© 123RF

Soda oczyszczona przyda się nie tylko do sprzątania. Podpowiadamy do jakich dań warto ją dodać.

/ 6Wypieki

Obraz
© 123RF

Soda spulchni wszystkie wypieki. Możesz dodać ją zarówno do słodkich, jak i słonych ciast. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać ją z mąką (na sucho, przed dodaniem pozostałych składników).

/ 6Sos pomidorowy

Obraz
© Fotolia

/ 6Krewetki

Obraz
© Shutterstock.com

Surowe krewetki zalej wodą z dodatkiem łyżeczki sody i soli morskiej. Odstaw na 15-20 minut i usmaż. Dzięki temu będą miękkie i soczyste.

/ 6Hummus

Obraz
© 123RF

Aby przyspieszyć gotowanie ciecierzycy dodaj łyżeczkę sody. Hummus powstanie szybciej i będzie wyjątkowo kremowy.

/ 6Karmelizowana cebula

Obraz
© 123RF

Dzięki odrobinie sody przyspieszysz proces smażenia cebuli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja