Soczyste piersi z kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym z rozmarynem. Pyszny obiad dla całej rodziny

Nie masz pomysłu na szybki i zarazem pyszny obiad, który posmakuje całej rodzinie? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na soczyste mięso z kurczaka w aromatycznym sosie śmietanowym z ziołami. Będzie pysznie!

Soczyste piersi z kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym z rozmarynem. Pyszny obiad dla całej rodzinySoczyste piersi z kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym z rozmarynem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Karolina Wójciga

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka,
  • 25 dag tartego sera żółtego,
  • szklanka śmietanki 30 proc. (lub śmietany 18 proc.),
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • duża cebula,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Mięso umyj, oczyść i pokrój w bardzo grubą kostkę. Następnie lekko rozbij każdy kawałek. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj ostrą oraz słodką papryką. Obsmaż chwilę na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni. Mięso przełóż do natłuszczonego olejem rzepakowym naczynia żaroodpornego, posyp cebulą pokrojoną w piórka i posyp połową przygotowanego rozmarynu. Śmietankę wymieszaj z tartym serem i polej mięso. Posyp rozmarynem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Zapiekane piersi z kurczaka podawaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany