Śniadaniowy twarożek bez sera. Jak zrobić serek z nerkowców?

Nerkowce uchodzą za najdelikatniejsze i najbardziej wyrafinowane ze wszystkich orzechów. Zachwycają subtelnym, lekko słodkawym smakiem, posiadają też imponujące właściwości odżywcze. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale z powodzeniem można je również wykorzystać do przygotowania pysznego serka, który wzbogaci nasz śniadaniowy jadłospis.

Nerkowce to zdrowe i pyszne orzechy
Źródło zdjęć: © 123RF | nerkowce

Pochodzą z północno-wschodniej Brazylii. W niewielkiej miejscowości Pirangi do Norte do dziś rośnie maior cajueiro do mundo, czyli największe na świecie drzewo nerkowca, zasadzone w 1880 r. Trudno w to uwierzyć, ale jego płożące się rozgałęzienia zajmują powierzchnię blisko 8 tysięcy metrów kwadratowych, porównywalną do profesjonalnego boiska piłkarskiego.

Nerkowiec, zwany też nanerczem zachodnim lub orzechem cashew, to bliski kuzyn mango. Jego owoce, przypominające kształtem ludzką nerkę (stąd ich potoczna nazwa), już przed wiekami cenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Ich delikatny smak uwiódł też hiszpańskich i portugalskich kolonistów, którzy w XVI wieku przywieźli je do Europy, gdzie szybko zdobyły spore grono miłośników, choć były produktem luksusowym (notabene w Polsce do dziś są dość drogim specjałem).

Prawdziwą karierę nerkowce zaczęły robić jednak dopiero w XX wieku, gdy odkryto ich właściwości odżywcze. Obecnie są uprawiane na dużą skalę w wielu krajach obszaru tropikalnego, w Brazylii, Indiach, Wietnamie czy środkowej Afryce. Nie zawsze odbywa się to w sposób etyczny – na plantacjach bywają zatrudniane nawet dzieci, które narażone są szkodliwe działanie toksycznego oleju, zawartego w łupinach orzechów. Na szczęście publikowane od lat alarmistyczne raporty organizacji humanitarnych doprowadziły do wzmocnienia kontroli upraw nerkowców.

Zobacz też: Przepis na zdrową wersję nutelli. Dzieciaki będą się zajadać

Pozostaje wierzyć, że kupowane w polskich sklepach orzechy nie są okupione cierpieniem zbieraczy. Nerkowce niewątpliwie zasługują na to, by wprowadzić je do naszego jadłospisu. Zanim przyrządzimy z nich pyszny serek, poznajmy walory odżywcze tego produktu.

Nerkowce – właściwości odżywcze

Długo można wyliczać korzystne dla zdrowia składniki nerkowców. Kryją w sobie m.in. solidną dawkę witamin z grupy B, świetnie wpływających na układ nerwowy – łagodzących stres, poprawiających samopoczucie oraz zapobiegających nastrojom depresyjnym.

Nerkowce dostarczają dużo witaminy E, nieprzypadkowo zwanej "witaminą młodości", jednego z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

Te orzechy są też bogate w liczne minerały, zwłaszcza potas, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez i selen. Dzięki temu wpływają korzystnie na gospodarkę hormonalną oraz wodno-elektrolitową, pomagają zapobiegać anemii czy osteoporozie, wzmacniają odporność, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.

Nerkowce dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu gamma-linolenowego, pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie układu krążenia i pracę serca. Są mniej kaloryczne niż inne orzechy (np. włoskie) i mają niski indeks glikemiczny (15), dlatego mogą być spożywane przez diabetyków.

Serek z nerkowców – jak to zrobić

Znając już walory nerkowców, możemy bez wahania po nie sięgnąć, przygotowując smaczny, treściwy i zdrowy serek, będący ciekawą alternatywą nabiału dla wegan oraz osób unikających produktów mlecznych.

Zadanie jest bardzo proste. Szklankę orzechów zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed przyrządzaniem potrawy nerkowce odsączamy, a następnie blendujemy (przyda się urządzenie z dużą mocą), pod koniec dodając sok z połowy cytryny oraz doprawiając solą i pieprzem. Powinniśmy uzyskać aksamitną, gęstą konsystencję.

Przed konsumpcją serek warto schłodzić w lodówce. Jeśli chcemy, by był twardszy i dał się kroić, przed włożeniem do chłodziarki uformujmy z masy kulę i zawińmy ją ciasno w płócienną ściereczkę. Powinna poleżeć w niskiej temperaturze przez kilka godzin.

To oczywiście podstawowa wersja tego przysmaku. Serek z nerkowców świetnie bowiem znosi eksperymenty kulinarne. Warto dodać do niego trochę płatków drożdżowych, dzięki którym nabierze smaku parmezanu. Innym ciekawym dodatkiem jest rejuvelac, czyli fermentowany napój probiotyczny z kiełków zbóż. Do serka z nerkowców można też dosypać trochę czarnuszki lub szczypiorku.

Specjał świetnie smakuje z ciemnym pieczywem i pomidorem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów