Trwa ładowanie...
d4attob
d4attob

Śniadaniowy chlebek bananowy

Przepis

"Chlebek bananowy dobrze sprawdzi się w roli ciasta-deseru. Wbrew nazwie bowiem wypiek z tego przepisu jest takim właśnie czymś pomiędzy pieczywem a ciastem – zapewniam jednocześnie, że jest naprawdę pyszny, szybki i niesamowicie wprost aromatyczny" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

1.0
(1 głos)
Oceń:
d4attob
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Zdjęcie
kuchenny kredens
Zdjęcie
Składniki
  • 280 g mąki (2 czubate szkl)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 4 dojrzałe banany
  • 85 ml maślanki (jeśli jej akurat nie mamy, wykorzystać mleko zmieszane z 2 łyżeczkami soku z cytryny)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
Przepis

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia/sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garści dowolnych "wypełniaczy" jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka"

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Śniadaniowy chlebek bananowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4attob

Podziel się opinią

8
2
Share
d4attob
d4attob

d4attob
d4attob
d4attob