Śniadaniowy chlebek bananowy. Prosty przepis krok po kroku
"Chlebek bananowy dobrze sprawdzi się w roli ciasta-deseru. Wbrew nazwie bowiem wypiek z tego przepisu jest takim właśnie czymś pomiędzy pieczywem a ciastem – zapewniam jednocześnie, że jest naprawdę pyszny, szybki i niesamowicie wprost aromatyczny" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 280 g mąki (2 czubate szkl)
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 jaja
- szczypta soli
- 4 dojrzałe banany
- 85 ml maślanki (jeśli jej akurat nie mamy, wykorzystać mleko zmieszane z 2 łyżeczkami soku z cytryny)
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia/sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
- Do masy dodać ok. 2 garści dowolnych "wypełniaczy" jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona.
- Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
- Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka"
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze