Śniadaniowe przysmaki dla najmłodszych. Przygotujesz je w 15 minut

Kanapki na śniadanie po pewnym czasie wydają się dzieciom nudne, a na bardziej skomplikowane dania zwykle rano po prostu nie ma czasu. Co zatem przygotować, by najmłodsi nie grymasili przy jedzeniu i by nie spędzać całego poranka w kuchni? Wystarczy odrobina kreatywności i… paczka dobrej jakości parówek.

parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Pixel-Shot - stock.adobe.com
Anna Nowak
15

Parówki w diecie dziecka budzą wiele kontrowersji. Najmłodsi zwykle jedzą je ze smakiem, rodzice obawiają się jednak, czy nie wpłyną negatywnie na zdrowie pociech. Wybierając produkty dla dzieci, koniecznie trzeba przeanalizować etykietę – parówka parówce nierówna! Jeśli produkt ten ma być podany dzieciom, musi być wysokiej jakości. Powinien też być traktowany jako uzupełnienie diety, a nie jej podstawa. W serwowaniu kilkulatkowi dobrej jakości parówek od czasu do czasu nie ma więc nic złego, zwłaszcza że w kilkanaście minut można przygotować z nich wiele smacznych, kolorowych i zróżnicowanych dań (także z dodatkiem warzyw). Zwykle też nawet największe niejadki chętnie po nie sięgają. 

Parówki dla dzieci – jak wybrać najlepsze? 

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele parówek stworzonych z myślą o najmłodszych. Zwykle mają chwytliwe nazwy i kolorowe opakowania. Nie to jest jednak najważniejsze. Istotny okazuje się przede wszystkim skład. Im jest krótszy, tym lepiej.

Parówki produkuje się z mięsa i innych, bardzo drobno zmielonych surowców. Naprawdę dobre parówki zawierają co najmniej 80% mięsa, a co za tym idzie – niewiele substancji wypełniających. Jednocześnie nie powinno to być mięso oddzielane mechanicznie (tzw. MOM), czyli trudna do strawienia dla dzieci masa powstała ze skór czy ścięgien.

Odpowiednim wyborem dla dziecka będą parówki Sokoliki, które są dobrym źródłem białka, a jednocześnie mają obniżoną zawartość tłuszczu. W aż 90% składają się z mięsa (drobiowego z dodatkiem cielęciny)bez mięsa oddzielonego mechanicznie. Mają też stosunkowo niewielką zawartość węglowodanów i niską wartość energetyczną. Krótki skład świadczy o tym, że nie zawierają szkodliwych barwników, wzmacniaczy smaku i innych zbędnych substancji dodatkowych.

Poza klasycznymi parówkami linia Sokoliki obejmuje też Foodbolówki (czyli paróweczki przypominające piłki), szyneczki i kabanoski. Wszystkie te produkty mają wysoką zawartość mięsa i sprawdzą się zarówno jako składnik śniadania dla najmłodszych, jak i przekąska do szkoły. W ofercie znajdują się też dania gotowe dopasowane do gustu i potrzeb dzieci.

 Przepisy na śniadanie dla najmłodszych 

Co zatem przygotować najmłodszym na śniadanie, by było szybko, ale smacznie i pożywnie? Oto nasze propozycje. 

Ośmiorniczki z parówek 

parówka
© Adobe Stock | ©Pixel-Shot - stock.adobe.com

To nic innego jak lekko podsmażone parówki. W tym przypadku liczy się jednak nietypowa forma, która sprawi, że dzieci będą miały prawdziwą frajdę z jedzenia. 

Składniki: 

·       2 parówki, 

·       2 łyżki oleju do smażenia, 

·       pieczywo i ketchup lub musztarda do podania. 

Przygotowanie: 

1.     Kroimy parówki na pół. Następnie każdą połówkę nacinamy kilka razy do 2/3 wysokości tak, by powstały "macki". 

2.     Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy parówki przez 4–5 minut – najpierw z boku, a potem, gdy "macki" zaczną się wywijać, nienaciętą częścią do góry.

3.     Ośmiorniczki podajemy z pieczywem i ulubionym sosem. Szaszłyki z Foodbolówek 

Foodbolówki Sokoliki doskonale nadają się do zrobienia szybkich i kolorowych szaszłyków. Będą dobrym białkowym dodatkiem do zdrowych warzyw. 

Składniki: 

·       parówki Foodbolówki, 

·       kilka pomidorków koktajlowych, 

·       papryka, 

·       świeży ogórek.

Przygotowanie: 

1.     Foodbolówki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 2–3 minuty. 

2.     W tym czasie kroimy warzywa: pomidorki na pół, ogórki w plastry o szerokości około 0,5 cm, paprykę w grubą kostkę. 

3.     Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę parówki i warzywa.

Jajko sadzone w parówce 

parówki
© Adobe Stock | ©Pixel-Shot - stock.adobe.com

W tym przypadku z parówki można tworzyć różne kształty: serce, gwiazdkę, łódeczki. Najprostsze i najbardziej efektowne będzie serce, w środku którego znajdzie się jajko sadzone.

Składniki: 

·       parówka, 

·       jajko, 

·       2 łyżki oleju do smażenia, 

·       szczypta soli i pieprzu do smaku, 

·       opcjonalnie szczypiorek. 

Przygotowanie: 

1.     Parówkę kroimy na pół, zostawiając nierozcięty jeden z końców.

2.     Wywijamy końce parówki do zewnątrz i spinamy je za pomocą wykałaczki, tak by powstał kształt serca.

3.     Na patelni rozgrzewamy olej i układamy parówki. 

4.     Do środka serca wbijamy jajko. Lekko doprawiamy je solą i pieprzem. Opcjonalnie można posypać także pokrojonym drobno szczypiorkiem. 

5.     Smażymy przez około 2–3 minuty pod przykryciem, by jajko się ścięło. 

Partnerem treści jest Sokołów

Wybrane dla Ciebie

Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne