Smażone ziemniaki z boczkiem. Można jeść bez końca
Tak przygotowane ziemniaki to prawdziwa kaloryczna bomba. Jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na takie szaleństwo. Ziemniaki, boczek i cebula to zestaw idealny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 30 g surowego boczku
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- sól
- Ziemniaki umyć i ugotować (około 10 minut). Wodę odlać, odparować (przez położenie suchej ściereczki pod przykrywkę).
- Ziemniaki obrać, zostawić do przestygnięcia i pokroić w krążki.
- Boczek i cebulę pokroić drobno i włożyć na patelnię do rozpuszczonego masła.
- Kiedy boczek się podtopi, włożyć ziemniaki, posolić i 10 minut smażyć, w międzyczasie ostrożnie przewracając.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze