Smażone skrzydełka po koreańsku. Chrupiąca przekąska w kilka chwil
Aromatyczne skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Ich przygotowanie zajmie ci kilka chwil. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
Kurczak:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku - przez praskę
- 10 g świeżego imbiru - drobno posiekać
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 5 ząbków czosnku - przecisnąć przez praskę
- 10g świeżego imbiru - drobno posiekać
- 50 g cukru
- 60 g octu ryżowego
- 60 g płynnego miodu
- 30 g ketchupu
- 15 g ciemnego sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- sezam do posypania
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w mące. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
- W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
- W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru przez około 6 min. z każdej strony.
- Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące.
- Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa. Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
- Podałam z kukurydzą i szparagami
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze