Trwa ładowanie...
d3b1ft5
27-05-2021 11:06

Smażone skrzydełka po koreańsku. Chrupiąca przekąska w kilka chwil

Przepis

Aromatyczne skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Ich przygotowanie zajmie ci kilka chwil. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d3b1ft5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Kurczak:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku - przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru - drobno posiekać
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 5 ząbków czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 10g świeżego imbiru - drobno posiekać
  • 50 g cukru
  • 60 g octu ryżowego
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g ketchupu
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Przepis
  • Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w mące. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  • W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
  • W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru przez około 6 min. z każdej strony.
  • Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące.
  • Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa. Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
  • Podałam z kukurydzą i szparagami
Smażone skrzydełka po koreańsku. Chrupiąca przekąska w kilka chwil
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3b1ft5
d3b1ft5
d3b1ft5
d3b1ft5
Więcej tematów
d3b1ft5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj