Smażone a gotowane. Kaloryczność ziemniaków w różnej postaci
Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone kartofelki czy gotowane ziemniaki – sposób na och przyrządzenie jest wiele. Ale jak wybrać ten najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone kartofelki czy gotowane ziemniaki – sposobów na ich przyrządzenie jest wiele. Ale jak wybrać ten najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
100 gramów smażonych w głębokim tłuszczu frytek ma aż 330 kcal. Zazwyczaj spożywamy ich troszkę więcej, średnio dostarczając organizmowi aż 500 kcal. Pieczone są mniej tuczące, taka sama porcja to wartość około 200 kcal. Warto pamiętać, że frytki ze sklepu zawierają już mrożony tłuszcz.
Ziemniaki w tym zestawieniu są najmniej kaloryczne. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się około 90 kcal. W dodatku ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. Jest to także doskonałe źródło witaminy C. Jedząc ziemniaki, uzupełniamy niedobory takich pierwiastków jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor czy jod.
- Pamiętajmy, żeby nie jeść kiełkujących i zzieleniałych ziemniaków, ponieważ zawierają solaninę, która toksycznie działa na organizm - powiedziała dietetyk, Emilia Kołodziejska.