Smażone a gotowane. Kaloryczność ziemniaków w różnej postaci
Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone kartofelki czy gotowane ziemniaki – sposób na och przyrządzenie jest wiele. Ale jak wybrać ten najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone kartofelki czy gotowane ziemniaki – sposobów na ich przyrządzenie jest wiele. Ale jak wybrać ten najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Ziemniaki w tym zestawieniu są najmniej kaloryczne. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się około 90 kcal. W dodatku ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. Jest to także doskonałe źródło witaminy C. Jedząc ziemniaki, uzupełniamy niedobory takich pierwiastków jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor czy jod.
- Pamiętajmy, żeby nie jeść kiełkujących i zzieleniałych ziemniaków, ponieważ zawierają solaninę, która toksycznie działa na organizm - powiedziała dietetyk, Emilia Kołodziejska.