Smażona pierś kaczki z ziemniakami gratin. Domowy obiad w wersji premium

Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym w porównaniu z mięsem kurczaka. 100 g mięsa z piersi kaczki bez skóry to tylko 123 kalorie, a kurczak 99, więc różnica jest niewielka. Zawiera przy tym więcej białka i żelaza.

Smażona pierś kaczkiSmażona pierś kaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • olej do smażenia
  • 2,5 kg ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 2 jajka
  • wanilia w laskach
  • pumpernikiel (wysuszony)
  • rozmaryn
  • 100 g porzeczek
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • mix sałat
  • 8 buraków koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • papier ryżowy
  • papier do pieczenia

Przepis

  • Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie nacinamy ze strony skóry na drobną kratkę.
  • Następnie smażymy ją od strony skóry, aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wrzucamy do pieca na 10-15 minut, w zależności od rodzaju wypieczenia.
  • Do gratin kroimy na cienkie plastry ziemniaki i marchewkę, mieszamy i rozkładamy warstwami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zalewamy wszystko tzw. royale tj. śmietaną wymieszaną z żółtkami i dodatkowo dodajemy ziarna wanilii i wcześniej wysuszony i zmielony na sypko pumpernikiel.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do pieca na ok. 45 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
  • Kroimy dopiero po wystudzeniu i wcześniejszym dociśnięciu zapiekanki, dzięki czemu jest sztywna i nie rozchodzi się przy ponownym zapiekaniu.
  • Marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę kroimy drobno na tzw. żulinki i smażymy dodając przyprawy sos sojowy i studzimy.
  • Na wilgotny papier ryżowy nakładamy wystudzone warzywa i zwijamy jak zrazy.
  • Osuszamy z resztki wody i smażymy w głębokim tłuszczu.
  • Umyte porzeczki czerwone smażymy na odrobinie masła oraz dodajemy czerwone wino i przyprawy, redukujemy i dodajemy bazę pieczeniową, gotujemy i przecedzamy przez sito, wykańczamy masłem i doprawiamy.
  • Na talerzu dekorujemy buraczkami koktajlowymi.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯