Smażona pierś kaczki z ziemniakami gratin. Domowy obiad w wersji premium
Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym w porównaniu z mięsem kurczaka. 100 g mięsa z piersi kaczki bez skóry to tylko 123 kalorie, a kurczak 99, więc różnica jest niewielka. Zawiera przy tym więcej białka i żelaza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 2 piersi kaczki
- olej do smażenia
- 2,5 kg ziemniaków
- 150 g marchwi
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 2 jajka
- wanilia w laskach
- pumpernikiel (wysuszony)
- rozmaryn
- 100 g porzeczek
- 100 ml sosu pieczeniowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 papryka
- mix sałat
- 8 buraków koktajlowych
- sól morska
- pieprz kolorowy
- papier ryżowy
- papier do pieczenia
- Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie nacinamy ze strony skóry na drobną kratkę.
- Następnie smażymy ją od strony skóry, aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wrzucamy do pieca na 10-15 minut, w zależności od rodzaju wypieczenia.
- Do gratin kroimy na cienkie plastry ziemniaki i marchewkę, mieszamy i rozkładamy warstwami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zalewamy wszystko tzw. royale tj. śmietaną wymieszaną z żółtkami i dodatkowo dodajemy ziarna wanilii i wcześniej wysuszony i zmielony na sypko pumpernikiel.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do pieca na ok. 45 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
- Kroimy dopiero po wystudzeniu i wcześniejszym dociśnięciu zapiekanki, dzięki czemu jest sztywna i nie rozchodzi się przy ponownym zapiekaniu.
- Marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę kroimy drobno na tzw. żulinki i smażymy dodając przyprawy sos sojowy i studzimy.
- Na wilgotny papier ryżowy nakładamy wystudzone warzywa i zwijamy jak zrazy.
- Osuszamy z resztki wody i smażymy w głębokim tłuszczu.
- Umyte porzeczki czerwone smażymy na odrobinie masła oraz dodajemy czerwone wino i przyprawy, redukujemy i dodajemy bazę pieczeniową, gotujemy i przecedzamy przez sito, wykańczamy masłem i doprawiamy.
- Na talerzu dekorujemy buraczkami koktajlowymi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze