Trwa ładowanie...
d52v2da
02-04-2021 09:19

Smażona pierś kaczki z ziemniakami gratin. Domowy obiad w wersji premium

Przepis

Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym w porównaniu z mięsem kurczaka. 100 g mięsa z piersi kaczki bez skóry to tylko 123 kalorie, a kurczak 99, więc różnica jest niewielka. Zawiera przy tym więcej białka i żelaza.

d52v2da
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 piersi kaczki
  • olej do smażenia
  • 2,5 kg ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 2 jajka
  • wanilia w laskach
  • pumpernikiel (wysuszony)
  • rozmaryn
  • 100 g porzeczek
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • mix sałat
  • 8 buraków koktajlowych
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • papier ryżowy
  • papier do pieczenia
Przepis
  • Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie nacinamy ze strony skóry na drobną kratkę.
  • Następnie smażymy ją od strony skóry, aż wytopi się tłuszcz, a później delikatnie z drugiej strony, po czym wrzucamy do pieca na 10-15 minut, w zależności od rodzaju wypieczenia.
  • Do gratin kroimy na cienkie plastry ziemniaki i marchewkę, mieszamy i rozkładamy warstwami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zalewamy wszystko tzw. royale tj. śmietaną wymieszaną z żółtkami i dodatkowo dodajemy ziarna wanilii i wcześniej wysuszony i zmielony na sypko pumpernikiel.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do pieca na ok. 45 min w temperaturze ok 180-200 stopni.
  • Kroimy dopiero po wystudzeniu i wcześniejszym dociśnięciu zapiekanki, dzięki czemu jest sztywna i nie rozchodzi się przy ponownym zapiekaniu.
  • Marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę kroimy drobno na tzw. żulinki i smażymy dodając przyprawy sos sojowy i studzimy.
  • Na wilgotny papier ryżowy nakładamy wystudzone warzywa i zwijamy jak zrazy.
  • Osuszamy z resztki wody i smażymy w głębokim tłuszczu.
  • Umyte porzeczki czerwone smażymy na odrobinie masła oraz dodajemy czerwone wino i przyprawy, redukujemy i dodajemy bazę pieczeniową, gotujemy i przecedzamy przez sito, wykańczamy masłem i doprawiamy.
  • Na talerzu dekorujemy buraczkami koktajlowymi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażona pierś kaczki z ziemniakami gratin. Domowy obiad w wersji premium
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d52v2da
d52v2da
d52v2da
d52v2da
Więcej tematów
d52v2da