Trwa ładowanie...
d201rel
24-02-2021 13:17

Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę

Przepis

Najlepszy przepis na karpatkę, czyli tradycyjny polski deser, składający się z ptysiowego ciasta, przełożonego budyniowym kremem waniliowym. Swoją nazwę zawdzięcza pofalowanej powierzchni, przypominającej górskie szczyty.

d201rel
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła + dodatkowe 30 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder
Przepis

Ciasto:

  • Do rondelka wlać wodę, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  • Do przestudzonej masy dodawać jajka (pojedynczo), cały czas miksując. Gotową masę podzielić na 2 części.
  • Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki), wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec 25-30 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.

Krem:

  • Zagotować 500 ml z cukrem i cukrem wanilinowym lub aromatem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając tak, by nie powstały grudki.
  • Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
  • Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć z pozostałym cukrem na białą i puszystą masę. Partiami dodawać budyń, ciągle miksując.
  • Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d201rel
d201rel
d201rel
d201rel
Więcej tematów
d201rel

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj