Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę
Najlepszy przepis na karpatkę, czyli tradycyjny polski deser, składający się z ptysiowego ciasta, przełożonego budyniowym kremem waniliowym. Swoją nazwę zawdzięcza pofalowanej powierzchni, przypominającej górskie szczyty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka 3,2 proc.
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1,5 kostki masła + dodatkowe 30 g drobnego cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
Ciasto:
- Do rondelka wlać wodę, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, wystudzić.
- Do przestudzonej masy dodawać jajka (pojedynczo), cały czas miksując. Gotową masę podzielić na 2 części.
- Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki), wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec 25-30 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.
Krem:
- Zagotować 500 ml z cukrem i cukrem wanilinowym lub aromatem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając tak, by nie powstały grudki.
- Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
- Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć z pozostałym cukrem na białą i puszystą masę. Partiami dodawać budyń, ciągle miksując.
- Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze