Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę

Najlepszy przepis na karpatkę, czyli tradycyjny polski deser, składający się z ptysiowego ciasta, przełożonego budyniowym kremem waniliowym. Swoją nazwę zawdzięcza pofalowanej powierzchni, przypominającej górskie szczyty.

Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkęSmakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła + dodatkowe 30 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Ciasto:

  • Do rondelka wlać wodę, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  • Do przestudzonej masy dodawać jajka (pojedynczo), cały czas miksując. Gotową masę podzielić na 2 części.
  • Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki), wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec 25-30 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.

Krem:

  • Zagotować 500 ml z cukrem i cukrem wanilinowym lub aromatem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając tak, by nie powstały grudki.
  • Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
  • Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć z pozostałym cukrem na białą i puszystą masę. Partiami dodawać budyń, ciągle miksując.
  • Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯