Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę

Najlepszy przepis na karpatkę, czyli tradycyjny polski deser, składający się z ptysiowego ciasta, przełożonego budyniowym kremem waniliowym. Swoją nazwę zawdzięcza pofalowanej powierzchni, przypominającej górskie szczyty.

Smakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkęSmakuje jak u mamy. Sprawdzony przepis na domową karpatkę
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła + dodatkowe 30 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Ciasto:

  • Do rondelka wlać wodę, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  • Do przestudzonej masy dodawać jajka (pojedynczo), cały czas miksując. Gotową masę podzielić na 2 części.
  • Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki), wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec 25-30 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie.

Krem:

  • Zagotować 500 ml z cukrem i cukrem wanilinowym lub aromatem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając tak, by nie powstały grudki.
  • Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
  • Masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć z pozostałym cukrem na białą i puszystą masę. Partiami dodawać budyń, ciągle miksując.
  • Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia