Smakowity kurczak w marynacie. Podaj na rodzinny obiad
Chrupiąca i złocista skórka oraz delikatne mięso. Przygotowany w ten sposób kurczak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebiebnia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 sprawiony kurczak
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki prażonej cebuli
- 1/4 łyżeczki łyżeczki rozmarynu
- dwie szczypty pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
Przepis
Kurczaka opłuycz, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij szyję i końcówki skrzydeł. Wszystkie przyprawy wsyp do miseczki. Dodaj ciepłą oliwę i wymieszaj, by powstala pasta. Natrzyj mięso na zewnątrz i w środku marynatą. Udka zwiąż bawełnianą nicią. Odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Następnie przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Od czasu do czasu polewaj kurczaka powstałym sosem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl