Jak zrobić szaszłyki? Pyszne propozycje z różnych stron świata
Szaszłyki zna chyba każdy. Kawałki mięsa i warzyw, nadziane na szpadki lub patyczki pieczone na grillu, serwowane są na całym świecie. W niektórych krajach, różne formy szaszłyków, stały się prawdziwymi wizytówkami lokalnej kuchni. Mają one różne nazwy, robione są na różne sposoby, ale mają wspólną cechę: smakują doskonale. Poznajmy najsłynniejsze szaszłyki.
Turcja
Zacznijmy od Turcji i dania nazywanego tu Şiş Tavuk. Przygotowuje się je przede wszystkim z kurczaka marynowanego w jogurcie i różnych przyprawach. Możemy spotkać ostre i łagodne wersje tej potrawy. Zwykle serwuje się je z pilawem, jogurtem i grillowanymi warzywami.
Na przygotowanie tureckiego szaszłyka potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, kilka łyżek jogurtu naturalnego, pomidor, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy jogurt z posiekanym pomidorem, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki na zmianę z paprykami, pieczarkami i oliwkami i pieczemy.
Grecja
Sąsiedzi Turków, czyli Grecy, także mają swoją odmianę szaszłyków. To souvlaki. Mają one wiele odmian, można je robić z kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Koniecznie podaje się je z chlebem pita i sosem tzatziki z jogurtu i tartego ogórka. Najbardziej tradycyjne souvlaki robi się z wieprzowiny.
Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki
Potrzebujemy: polędwiczkę wieprzową, czerwoną paprykę, cebulę, oliwę, sok z cytryny, suszone oregano, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy do lodówki na noc. Paprykę kroimy na kwadraty wielkości kostek mięsa, cebulę w ćwiartki. Na patyczki nabijamy na przemian mięso, cebulę i paprykę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy na grillu.
Japonia
Nie tylko sushi lub sashimi są charakterystycznymi potrawami z Kraju Kwitnącej Wiśni. Yakitori to proste, ale bardzo smaczne szaszłyki robione ze wszystkich części kurczaka, począwszy od mięsa z piersi czy nóżek, skończywszy na podrobach, a nawet kuprach.
Jak przygotować domowe yakitori? Zacznijmy od mięsa. Musimy pokroić je na niewielkie, w miarę równe kawałki. Doprawiamy mięso pieprzem cayenne, solą, pieprzem i tartym wasabi. Nabijamy na patyczki i pieczemy na grillu dwie minuty z każdej strony. Możemy wykorzystać również podroby. Serca myjemy dokładnie, kroimy na pół wzdłuż, nacieramy przyprawami, nabijamy na patyczki i pieczemy również dwie minuty z każdej strony. Dzięki temu serca będą soczyste i chrupiące.
Gruzja
Szaszłyki, nazywane tu shashlik to narodowa potrawa Gruzji. Można je robić z wołowiny, wieprzowiny, ryb (szczególnie smaczny jest jesiotr), ale nigdy z drobiu. Gruziński szaszłyk to grube kawałki mięsa, nabijane na specjalne metalowe szpady czasami z cebulą. Smak szaszłyki zawdzięczają marynacie.
Na typowy gruziński szaszłyk potrzebne nam będą: kilogram szynki lub łopatki wieprzowej, musztarda, cebula, cytryna, pieprz, owoc granatu, oliwa, sól. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Z granatu wyciskamy sok. Łączymy w garnku sok z granatu, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i musztardę. Mięso kroimy w dużą kostkę, smarujemy marynatą i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie nabijamy na szpadki i pieczemy na grillu kilkanaście minut. Gotowe mięso ściągamy ze szpadek i obtaczamy w podsmażonej cebuli.