Jak zrobić szaszłyki? Pyszne propozycje z różnych stron świata

Szaszłyki zna chyba każdy. Kawałki mięsa i warzyw, nadziane na szpadki lub patyczki pieczone na grillu, serwowane są na całym świecie. W niektórych krajach, różne formy szaszłyków, stały się prawdziwymi wizytówkami lokalnej kuchni. Mają one różne nazwy, robione są na różne sposoby, ale mają wspólną cechę: smakują doskonale. Poznajmy najsłynniejsze szaszłyki.

szaszłykKuchnie z szaszłyków słynące
Źródło zdjęć: © 123RF

Turcja

Zacznijmy od Turcji i dania nazywanego tu Şiş Tavuk. Przygotowuje się je przede wszystkim z kurczaka marynowanego w jogurcie i różnych przyprawach. Możemy spotkać ostre i łagodne wersje tej potrawy. Zwykle serwuje się je z pilawem, jogurtem i grillowanymi warzywami.

Na przygotowanie tureckiego szaszłyka potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, kilka łyżek jogurtu naturalnego, pomidor, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy jogurt z posiekanym pomidorem, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki na zmianę z paprykami, pieczarkami i oliwkami i pieczemy.

Grecja

Sąsiedzi Turków, czyli Grecy, także mają swoją odmianę szaszłyków. To souvlaki. Mają one wiele odmian, można je robić z kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Koniecznie podaje się je z chlebem pita i sosem tzatziki z jogurtu i tartego ogórka. Najbardziej tradycyjne souvlaki robi się z wieprzowiny.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Potrzebujemy: polędwiczkę wieprzową, czerwoną paprykę, cebulę, oliwę, sok z cytryny, suszone oregano, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy do lodówki na noc. Paprykę kroimy na kwadraty wielkości kostek mięsa, cebulę w ćwiartki. Na patyczki nabijamy na przemian mięso, cebulę i paprykę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy na grillu.

Japonia

Nie tylko sushi lub sashimi są charakterystycznymi potrawami z Kraju Kwitnącej Wiśni. Yakitori to proste, ale bardzo smaczne szaszłyki robione ze wszystkich części kurczaka, począwszy od mięsa z piersi czy nóżek, skończywszy na podrobach, a nawet kuprach.

Jak przygotować domowe yakitori? Zacznijmy od mięsa. Musimy pokroić je na niewielkie, w miarę równe kawałki. Doprawiamy mięso pieprzem cayenne, solą, pieprzem i tartym wasabi. Nabijamy na patyczki i pieczemy na grillu dwie minuty z każdej strony. Możemy wykorzystać również podroby. Serca myjemy dokładnie, kroimy na pół wzdłuż, nacieramy przyprawami, nabijamy na patyczki i pieczemy również dwie minuty z każdej strony. Dzięki temu serca będą soczyste i chrupiące.

Szaszłyki
© 123RF

Gruzja

Szaszłyki, nazywane tu shashlik to narodowa potrawa Gruzji. Można je robić z wołowiny, wieprzowiny, ryb (szczególnie smaczny jest jesiotr), ale nigdy z drobiu. Gruziński szaszłyk to grube kawałki mięsa, nabijane na specjalne metalowe szpady czasami z cebulą. Smak szaszłyki zawdzięczają marynacie.

Na typowy gruziński szaszłyk potrzebne nam będą: kilogram szynki lub łopatki wieprzowej, musztarda, cebula, cytryna, pieprz, owoc granatu, oliwa, sól. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Z granatu wyciskamy sok. Łączymy w garnku sok z granatu, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i musztardę. Mięso kroimy w dużą kostkę, smarujemy marynatą i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie nabijamy na szpadki i pieczemy na grillu kilkanaście minut. Gotowe mięso ściągamy ze szpadek i obtaczamy w podsmażonej cebuli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę