Jak zrobić szaszłyki? Pyszne propozycje z różnych stron świata

Szaszłyki zna chyba każdy. Kawałki mięsa i warzyw, nadziane na szpadki lub patyczki pieczone na grillu, serwowane są na całym świecie. W niektórych krajach, różne formy szaszłyków, stały się prawdziwymi wizytówkami lokalnej kuchni. Mają one różne nazwy, robione są na różne sposoby, ale mają wspólną cechę: smakują doskonale. Poznajmy najsłynniejsze szaszłyki.

szaszłykKuchnie z szaszłyków słynące
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Turcja

Zacznijmy od Turcji i dania nazywanego tu Şiş Tavuk. Przygotowuje się je przede wszystkim z kurczaka marynowanego w jogurcie i różnych przyprawach. Możemy spotkać ostre i łagodne wersje tej potrawy. Zwykle serwuje się je z pilawem, jogurtem i grillowanymi warzywami.

Na przygotowanie tureckiego szaszłyka potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, kilka łyżek jogurtu naturalnego, pomidor, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy jogurt z posiekanym pomidorem, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki na zmianę z paprykami, pieczarkami i oliwkami i pieczemy.

Grecja

Sąsiedzi Turków, czyli Grecy, także mają swoją odmianę szaszłyków. To souvlaki. Mają one wiele odmian, można je robić z kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Koniecznie podaje się je z chlebem pita i sosem tzatziki z jogurtu i tartego ogórka. Najbardziej tradycyjne souvlaki robi się z wieprzowiny.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Potrzebujemy: polędwiczkę wieprzową, czerwoną paprykę, cebulę, oliwę, sok z cytryny, suszone oregano, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy do lodówki na noc. Paprykę kroimy na kwadraty wielkości kostek mięsa, cebulę w ćwiartki. Na patyczki nabijamy na przemian mięso, cebulę i paprykę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy na grillu.

Japonia

Nie tylko sushi lub sashimi są charakterystycznymi potrawami z Kraju Kwitnącej Wiśni. Yakitori to proste, ale bardzo smaczne szaszłyki robione ze wszystkich części kurczaka, począwszy od mięsa z piersi czy nóżek, skończywszy na podrobach, a nawet kuprach.

Jak przygotować domowe yakitori? Zacznijmy od mięsa. Musimy pokroić je na niewielkie, w miarę równe kawałki. Doprawiamy mięso pieprzem cayenne, solą, pieprzem i tartym wasabi. Nabijamy na patyczki i pieczemy na grillu dwie minuty z każdej strony. Możemy wykorzystać również podroby. Serca myjemy dokładnie, kroimy na pół wzdłuż, nacieramy przyprawami, nabijamy na patyczki i pieczemy również dwie minuty z każdej strony. Dzięki temu serca będą soczyste i chrupiące.

Szaszłyki
© 123RF

Gruzja

Szaszłyki, nazywane tu shashlik to narodowa potrawa Gruzji. Można je robić z wołowiny, wieprzowiny, ryb (szczególnie smaczny jest jesiotr), ale nigdy z drobiu. Gruziński szaszłyk to grube kawałki mięsa, nabijane na specjalne metalowe szpady czasami z cebulą. Smak szaszłyki zawdzięczają marynacie.

Na typowy gruziński szaszłyk potrzebne nam będą: kilogram szynki lub łopatki wieprzowej, musztarda, cebula, cytryna, pieprz, owoc granatu, oliwa, sól. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Z granatu wyciskamy sok. Łączymy w garnku sok z granatu, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i musztardę. Mięso kroimy w dużą kostkę, smarujemy marynatą i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie nabijamy na szpadki i pieczemy na grillu kilkanaście minut. Gotowe mięso ściągamy ze szpadek i obtaczamy w podsmażonej cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie