Jak zrobić szaszłyki? Pyszne propozycje z różnych stron świata

Szaszłyki zna chyba każdy. Kawałki mięsa i warzyw, nadziane na szpadki lub patyczki pieczone na grillu, serwowane są na całym świecie. W niektórych krajach, różne formy szaszłyków, stały się prawdziwymi wizytówkami lokalnej kuchni. Mają one różne nazwy, robione są na różne sposoby, ale mają wspólną cechę: smakują doskonale. Poznajmy najsłynniejsze szaszłyki.

szaszłykKuchnie z szaszłyków słynące
Źródło zdjęć: © 123RF

Turcja

Zacznijmy od Turcji i dania nazywanego tu Şiş Tavuk. Przygotowuje się je przede wszystkim z kurczaka marynowanego w jogurcie i różnych przyprawach. Możemy spotkać ostre i łagodne wersje tej potrawy. Zwykle serwuje się je z pilawem, jogurtem i grillowanymi warzywami.

Na przygotowanie tureckiego szaszłyka potrzebujemy: dwie piersi z kurczaka, kilka łyżek jogurtu naturalnego, pomidor, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy jogurt z posiekanym pomidorem, posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki na zmianę z paprykami, pieczarkami i oliwkami i pieczemy.

Grecja

Sąsiedzi Turków, czyli Grecy, także mają swoją odmianę szaszłyków. To souvlaki. Mają one wiele odmian, można je robić z kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Koniecznie podaje się je z chlebem pita i sosem tzatziki z jogurtu i tartego ogórka. Najbardziej tradycyjne souvlaki robi się z wieprzowiny.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Potrzebujemy: polędwiczkę wieprzową, czerwoną paprykę, cebulę, oliwę, sok z cytryny, suszone oregano, suszony rozmaryn, sól i pieprz. Mięso kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy do lodówki na noc. Paprykę kroimy na kwadraty wielkości kostek mięsa, cebulę w ćwiartki. Na patyczki nabijamy na przemian mięso, cebulę i paprykę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy na grillu.

Japonia

Nie tylko sushi lub sashimi są charakterystycznymi potrawami z Kraju Kwitnącej Wiśni. Yakitori to proste, ale bardzo smaczne szaszłyki robione ze wszystkich części kurczaka, począwszy od mięsa z piersi czy nóżek, skończywszy na podrobach, a nawet kuprach.

Jak przygotować domowe yakitori? Zacznijmy od mięsa. Musimy pokroić je na niewielkie, w miarę równe kawałki. Doprawiamy mięso pieprzem cayenne, solą, pieprzem i tartym wasabi. Nabijamy na patyczki i pieczemy na grillu dwie minuty z każdej strony. Możemy wykorzystać również podroby. Serca myjemy dokładnie, kroimy na pół wzdłuż, nacieramy przyprawami, nabijamy na patyczki i pieczemy również dwie minuty z każdej strony. Dzięki temu serca będą soczyste i chrupiące.

Szaszłyki
© 123RF

Gruzja

Szaszłyki, nazywane tu shashlik to narodowa potrawa Gruzji. Można je robić z wołowiny, wieprzowiny, ryb (szczególnie smaczny jest jesiotr), ale nigdy z drobiu. Gruziński szaszłyk to grube kawałki mięsa, nabijane na specjalne metalowe szpady czasami z cebulą. Smak szaszłyki zawdzięczają marynacie.

Na typowy gruziński szaszłyk potrzebne nam będą: kilogram szynki lub łopatki wieprzowej, musztarda, cebula, cytryna, pieprz, owoc granatu, oliwa, sól. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Z granatu wyciskamy sok. Łączymy w garnku sok z granatu, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i musztardę. Mięso kroimy w dużą kostkę, smarujemy marynatą i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie nabijamy na szpadki i pieczemy na grillu kilkanaście minut. Gotowe mięso ściągamy ze szpadek i obtaczamy w podsmażonej cebuli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia