Trwa ładowanie...
ycipk-nxguma

Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia

Kwas buraczany, naturalny probiotyk, bogaty w antyoksydanty i witaminy to produkt, który może poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Wytwarzany od pokoleń jest jednym z charakterystycznych napojów w kuchni polskiej. Od niedawna jest też oficjalnie uznanym produktem tradycyjnym Podlasia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia
(123RF)
ycipk-nxguma

Kwas buraczany właśnie został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jaki jest ten napój? Z informacji na stronie ministerstwa dowiadujemy się, że typowy, zgodny z tradycyjną recepturą kwas powinien mieć czerwony kolor w ciemnym, amarantowym odcieniu. Z kolei w smaku powinien być kwaśny, z aromatem buraków, kiszonki i przypraw. Tak przygotowany napój możemy zarówno pić codziennie, jak i ugotować z niego zupę np. wigilijny barszcz.

Zgodnie z tradycją kwas na Podlasiu przygotowuje się w kamionkowym naczyniu. Wkłada się do niego obrane i pokrojone surowe buraki ćwikłowe. Dodaje się do nich czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalewa się osoloną wodą i odrobiną kwasu. Tak przygotowaną miksturę kisi się ok. 7 dni.

Kwas buraczany ma wiele korzystnych dla nas właściwości zdrowotnych. Warto więc, aby wprowadziły go do codziennej diety nie tylko osoby, które mieszkają na Podlasiu. Połączenie bogatych w witaminę C buraków i kwasu wzmacnia nasz układ odpornościowy i będzie świetnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Co więcej, kwas reguluje pracę jelit i wzmacnia układ krwionośny (będzie więc świetny dla osób cierpiących na anemię). Ponadto znakomicie sprawdzi się jako naturalny probiotyk.

ycipk-nxguma

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-nxguma

ycipk-nxguma
ycipk-nxguma