WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia

Kwas buraczany, naturalny probiotyk, bogaty w antyoksydanty i witaminy to produkt, który może poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Wytwarzany od pokoleń jest jednym z charakterystycznych napojów w kuchni polskiej. Od niedawna jest też oficjalnie uznanym produktem tradycyjnym Podlasia.

Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwas buraczany właśnie został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jaki jest ten napój? Z informacji na stronie ministerstwa dowiadujemy się, że typowy, zgodny z tradycyjną recepturą kwas powinien mieć czerwony kolor w ciemnym, amarantowym odcieniu. Z kolei w smaku powinien być kwaśny, z aromatem buraków, kiszonki i przypraw. Tak przygotowany napój możemy zarówno pić codziennie, jak i ugotować z niego zupę np. wigilijny barszcz.

Zgodnie z tradycją kwas na Podlasiu przygotowuje się w kamionkowym naczyniu. Wkłada się do niego obrane i pokrojone surowe buraki ćwikłowe. Dodaje się do nich czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalewa się osoloną wodą i odrobiną kwasu. Tak przygotowaną miksturę kisi się ok. 7 dni.

Kwas buraczany ma wiele korzystnych dla nas właściwości zdrowotnych. Warto więc, aby wprowadziły go do codziennej diety nie tylko osoby, które mieszkają na Podlasiu. Połączenie bogatych w witaminę C buraków i kwasu wzmacnia nasz układ odpornościowy i będzie świetnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Co więcej, kwas reguluje pracę jelit i wzmacnia układ krwionośny (będzie więc świetny dla osób cierpiących na anemię). Ponadto znakomicie sprawdzi się jako naturalny probiotyk.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie