Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia

Kwas buraczany, naturalny probiotyk, bogaty w antyoksydanty i witaminy to produkt, który może poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Wytwarzany od pokoleń jest jednym z charakterystycznych napojów w kuchni polskiej. Od niedawna jest też oficjalnie uznanym produktem tradycyjnym Podlasia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwas buraczany właśnie został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jaki jest ten napój? Z informacji na stronie ministerstwa dowiadujemy się, że typowy, zgodny z tradycyjną recepturą kwas powinien mieć czerwony kolor w ciemnym, amarantowym odcieniu. Z kolei w smaku powinien być kwaśny, z aromatem buraków, kiszonki i przypraw. Tak przygotowany napój możemy zarówno pić codziennie, jak i ugotować z niego zupę np. wigilijny barszcz.

Zgodnie z tradycją kwas na Podlasiu przygotowuje się w kamionkowym naczyniu. Wkłada się do niego obrane i pokrojone surowe buraki ćwikłowe. Dodaje się do nich czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalewa się osoloną wodą i odrobiną kwasu. Tak przygotowaną miksturę kisi się ok. 7 dni.

Kwas buraczany ma wiele korzystnych dla nas właściwości zdrowotnych. Warto więc, aby wprowadziły go do codziennej diety nie tylko osoby, które mieszkają na Podlasiu. Połączenie bogatych w witaminę C buraków i kwasu wzmacnia nasz układ odpornościowy i będzie świetnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Co więcej, kwas reguluje pracę jelit i wzmacnia układ krwionośny (będzie więc świetny dla osób cierpiących na anemię). Ponadto znakomicie sprawdzi się jako naturalny probiotyk.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru