Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia

Kwas buraczany, naturalny probiotyk, bogaty w antyoksydanty i witaminy to produkt, który może poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Wytwarzany od pokoleń jest jednym z charakterystycznych napojów w kuchni polskiej. Od niedawna jest też oficjalnie uznanym produktem tradycyjnym Podlasia.

Smaki Polski: szklanka zdrowia prosto z Podlasia
Źródło zdjęć: © 123RF

Kwas buraczany właśnie został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jaki jest ten napój? Z informacji na stronie ministerstwa dowiadujemy się, że typowy, zgodny z tradycyjną recepturą kwas powinien mieć czerwony kolor w ciemnym, amarantowym odcieniu. Z kolei w smaku powinien być kwaśny, z aromatem buraków, kiszonki i przypraw. Tak przygotowany napój możemy zarówno pić codziennie, jak i ugotować z niego zupę np. wigilijny barszcz.

Zgodnie z tradycją kwas na Podlasiu przygotowuje się w kamionkowym naczyniu. Wkłada się do niego obrane i pokrojone surowe buraki ćwikłowe. Dodaje się do nich czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalewa się osoloną wodą i odrobiną kwasu. Tak przygotowaną miksturę kisi się ok. 7 dni.

Kwas buraczany ma wiele korzystnych dla nas właściwości zdrowotnych. Warto więc, aby wprowadziły go do codziennej diety nie tylko osoby, które mieszkają na Podlasiu. Połączenie bogatych w witaminę C buraków i kwasu wzmacnia nasz układ odpornościowy i będzie świetnym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Co więcej, kwas reguluje pracę jelit i wzmacnia układ krwionośny (będzie więc świetny dla osób cierpiących na anemię). Ponadto znakomicie sprawdzi się jako naturalny probiotyk.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć