Trwa ładowanie...
d40czmr
09-02-2022 10:18

Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Przepis

Wiele osób pamięta z dzieciństwa wspaniały smak ryżu zapiekanego z cynamonem oraz jabłkami. Jak przygotować ten deser? Przepis jest banalnie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. A więc do dzieła!

d40czmr
2.1
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • po 2 szklanki ryżu i mleka
  • 3/4 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • 2 laski cynamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • po 2 łyżki cukru i masła
Przepis
  • Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut.
  • Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki.
  • Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut.
  • Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem.
  • Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40czmr
d40czmr
d40czmr
d40czmr
Więcej tematów
d40czmr