Smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Wiele osób pamięta z dzieciństwa wspaniały smak ryżu zapiekanego z cynamonem oraz jabłkami. Jak przygotować ten deser? Przepis jest banalnie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. A więc do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut.
- Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki.
- Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
- Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut.
- Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem.
- Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze