Smak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykany

Pamiętacie amerykany? To duże okrągłe ciastka z ucieranego ciasta, polane lukrem lub roztopioną czekoladą. Są delikatne i puszyste w środku, a na na wierzchu delikatnie chrupiące. Po prostu pyszne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Smak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykanySmak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykany
Paulina Michalak

Składniki

  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 0g budyniu waniliowego
  • 50 g kefiru lub maślanki
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 5 g proszku do pieczenia

Przepis

  • Masło ubić na jasną puszysta masę. Dodać cukier, olejek waniliowy, skórkę z cytryny i ubijać do rozpuszczenia cukru.
  • Następnie dodać jajko, maślankę lub kefir, proszek do pieczenia, budyń oraz obie mąki. Miksować do połączenia składników.
  • Na papierze do pieczenia odrysować kółka o średnicy 9 cm, ciasto wykładać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, piec około 15 min.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone amerykany posmarować lukrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja