Trwa ładowanie...
d38vwbo
Paulina Michalak

Smak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykany

Przepis

Pamiętacie amerykany? To duże okrągłe ciastka z ucieranego ciasta, polane lukrem lub roztopioną czekoladą. Są delikatne i puszyste w środku, a na na wierzchu delikatnie chrupiące. Po prostu pyszne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d38vwbo
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 0g budyniu waniliowego
  • 50 g kefiru lub maślanki
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 5 g proszku do pieczenia
Przepis
  • Masło ubić na jasną puszysta masę. Dodać cukier, olejek waniliowy, skórkę z cytryny i ubijać do rozpuszczenia cukru.
  • Następnie dodać jajko, maślankę lub kefir, proszek do pieczenia, budyń oraz obie mąki. Miksować do połączenia składników.
  • Na papierze do pieczenia odrysować kółka o średnicy 9 cm, ciasto wykładać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, piec około 15 min.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone amerykany posmarować lukrem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Smak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykany
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo