Smak dzieciństwa. Przepis na ciastka amerykany
Pamiętacie amerykany? To duże okrągłe ciastka z ucieranego ciasta, polane lukrem lub roztopioną czekoladą. Są delikatne i puszyste w środku, a na na wierzchu delikatnie chrupiące. Po prostu pyszne. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło ubić na jasną puszysta masę. Dodać cukier, olejek waniliowy, skórkę z cytryny i ubijać do rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodać jajko, maślankę lub kefir, proszek do pieczenia, budyń oraz obie mąki. Miksować do połączenia składników.
- Na papierze do pieczenia odrysować kółka o średnicy 9 cm, ciasto wykładać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, piec około 15 min.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone amerykany posmarować lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl