WP

Słodycze zamknięte w słoiku. Czekośliwka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się

Połączenie śliwek i czekolady? Te dwa składniki idealnie do siebie pasują. Warto spróbować go już teraz. Szczególnie, że sezon na przygotowywanie przetworów wciąż trwa w najlepsze. Dziś przedstawiamy więc przepis na dżem śliwkowy z czekoladą, nazywaną potocznie czekośliwką. Poleca go autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Składniki
  • 3 kg śliwek
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
Przepis

Śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, następnie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 2 godziny. Na sam koniec dodajemy cynamon i połamaną czekoladę i gotujemy jeszcze około 30 minut.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Jeżeli lubicie bardziej słodkie dżemy to możecie dodać więcej cukru, zresztą na koniec spróbujcie jak smakuje i czy taki smak wam odpowiada.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP