Słodycze zamknięte w słoiku. Czekośliwka
Połączenie śliwek i czekolady? Te dwa składniki idealnie do siebie pasują. Warto spróbować go już teraz. Szczególnie, że sezon na przygotowywanie przetworów wciąż trwa w najlepsze. Dziś przedstawiamy więc przepis na dżem śliwkowy z czekoladą, nazywaną potocznie czekośliwką. Poleca go autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 3 kg śliwek
- 500 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
Śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny, następnie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 2 godziny. Na sam koniec dodajemy cynamon i połamaną czekoladę i gotujemy jeszcze około 30 minut.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Jeżeli lubicie bardziej słodkie dżemy to możecie dodać więcej cukru, zresztą na koniec spróbujcie jak smakuje i czy taki smak wam odpowiada.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze