Słodycze, na które lepiej uważać

Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Słodkości na cenzurowanym

Obraz
© 123RF.COM

Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.

/ 9Lody - fakty i mity

/ 9Lizaki i landrynki

Obraz
© Shutterstock.com

Twarde i kuszące, a jednocześnie pełne cukru i nierzadko sztucznych barwników. Jedząc je doprowadzamy do sytuacji, kiedy to cukier może przetworzyć się w niebezpieczne kwasy i powodować choroby szkliwa. W dodatku przez swoją strukturę mogą być źródłem problemów z nadłamanymi zębami - zdarza się, że wielbiciele tych smakołyków rozgryzają je nim całkowicie się rozpuszczą.

/ 9Batony

Obraz

Ciągnący się karmel, pyszna polewa i słodkie wnętrze to spełnienie marzeń niejednej osoby, która ma ochotę na "małe co nieco". Niestety, ich nadmiar w codziennym jadłospisie może być przyczyną nadwagi i otyłości. Cukier składzie tych produktów to także doskonała pożywka dla rozwoju bakterii w jamie ustnej. Jeśli już sięgamy po takie słodycze, w miarę szybko umyjmy po nich zęby.

/ 9Wata cukrowa

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew pozorom ma znacznie mniej wad, niż powszechnie sądzimy - zwłaszcza jeśli sięgamy po klasyczną białą watę, a nie kolorową zawierającą sztuczne barwniki. Jej głównym składnikiem jest cukier, który spożywany w niewielkich ilościach i sporadycznie z pewnością nie jest też aż tak szkodliwy. A do zrobienia waty cukrowej wystarczy go naprawdę niewiele - średnio 4 łyżeczki, czyli 20 gramów białych kryształków. Wata z takiej porcji to 80 kcal, dokładnie tyle, ile ma łyżeczka nutelli lub... jedno jajko. Dla porównania średni banan to już 114 kcal. Podobnie, jednak jak w przypadku wcześniejszych słodyczy, należy zachować umiar w jedzeniu waty i zadbać o higienę jamy ustnej.

/ 9Żelki

Obraz
© Pixabay.com

Słodkie, a także te kwaśne, mają w sobie mnóstwo cukru. W tych drugich jest on zamaskowany przez inne dodatki aromatyczne, które często też nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo kwasek cytrynowy - dodawany najczęściej do kwaśnych żelków - rozpuszcza szkliwo, przez co zęby stają się słabsze i bardziej narażone np. na próchnicę. Pamiętajmy też, że łakocie, które długo żujemy, mają tendencję do oblepiania zębów.

/ 9Pianki marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Syrop kukurydziany, cukier puder, żelatyna, mąką kukurydziana - to tylko część składników, które wykorzystuje się do zrobienia tego amerykańskiego przysmaku. Ich największą wadą jest kaloryczność. O ile jedna pianka to tylko 13 kcal, to opakowanie zawiera blisko 350 kalorii. Często też podajemy je w towarzystwie gorącej czekolady, a to z pewnością nie służy zachowaniu idealnej figury.

/ 9Czekoladki

Obraz
© Shutterstock.com

Wyglądają perfekcyjnie, ale niestety na polskim rynku nie brakuje produktów czekoladopodobnych. Nie tylko inaczej smakują, ale skrywają niebezpieczne połączenie cukrów rafinowanych i tłuszczów utwardzanych. Dlatego tak ważne, aby czytać etykiety słodkich produktów, wybierając te z kakao na pierwszym miejscu i jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych pralin - są proste i doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie.

/ 9Guma do żucia

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli nie zawierają cukru, to są produktami zalecanymi przez stomatologów. Jednak, kiedy kolorowy blister ma w składzie ten dodatek, żując długo gumę znów zapewniamy bakteriom mnóstwo czasu na żerowanie na słodkiej pożywce. Z kolei gumy rozpuszczalne, które teoretycznie żujemy krócej, tak jak inne ciągutki oblepiają zęby. Guma bez cukru reguluje poziom pH w ustach. Ponadto jej żucie sprawia, że zwiększa się wydzielanie śliny, która z kolei rozpuszcza i spłukuje resztki pokarmowe zalegające w jamie ustnej. Jeśli więc po zjedzeniu innych słodyczy nie mamy możliwości użycia szczoteczki, sięgnijmy przynajmniej po gumę.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw