Słodycze, na które lepiej uważać
Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.
Słodkości na cenzurowanym
Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.
Lody - fakty i mity
Lizaki i landrynki
Twarde i kuszące, a jednocześnie pełne cukru i nierzadko sztucznych barwników. Jedząc je doprowadzamy do sytuacji, kiedy to cukier może przetworzyć się w niebezpieczne kwasy i powodować choroby szkliwa. W dodatku przez swoją strukturę mogą być źródłem problemów z nadłamanymi zębami - zdarza się, że wielbiciele tych smakołyków rozgryzają je nim całkowicie się rozpuszczą.
Batony
Ciągnący się karmel, pyszna polewa i słodkie wnętrze to spełnienie marzeń niejednej osoby, która ma ochotę na "małe co nieco". Niestety, ich nadmiar w codziennym jadłospisie może być przyczyną nadwagi i otyłości. Cukier składzie tych produktów to także doskonała pożywka dla rozwoju bakterii w jamie ustnej. Jeśli już sięgamy po takie słodycze, w miarę szybko umyjmy po nich zęby.
Wata cukrowa
Wbrew pozorom ma znacznie mniej wad, niż powszechnie sądzimy - zwłaszcza jeśli sięgamy po klasyczną białą watę, a nie kolorową zawierającą sztuczne barwniki. Jej głównym składnikiem jest cukier, który spożywany w niewielkich ilościach i sporadycznie z pewnością nie jest też aż tak szkodliwy. A do zrobienia waty cukrowej wystarczy go naprawdę niewiele - średnio 4 łyżeczki, czyli 20 gramów białych kryształków. Wata z takiej porcji to 80 kcal, dokładnie tyle, ile ma łyżeczka nutelli lub... jedno jajko. Dla porównania średni banan to już 114 kcal. Podobnie, jednak jak w przypadku wcześniejszych słodyczy, należy zachować umiar w jedzeniu waty i zadbać o higienę jamy ustnej.
Żelki
Słodkie, a także te kwaśne, mają w sobie mnóstwo cukru. W tych drugich jest on zamaskowany przez inne dodatki aromatyczne, które często też nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo kwasek cytrynowy - dodawany najczęściej do kwaśnych żelków - rozpuszcza szkliwo, przez co zęby stają się słabsze i bardziej narażone np. na próchnicę. Pamiętajmy też, że łakocie, które długo żujemy, mają tendencję do oblepiania zębów.
Pianki marshmallow
Syrop kukurydziany, cukier puder, żelatyna, mąką kukurydziana - to tylko część składników, które wykorzystuje się do zrobienia tego amerykańskiego przysmaku. Ich największą wadą jest kaloryczność. O ile jedna pianka to tylko 13 kcal, to opakowanie zawiera blisko 350 kalorii. Często też podajemy je w towarzystwie gorącej czekolady, a to z pewnością nie służy zachowaniu idealnej figury.
Czekoladki
Wyglądają perfekcyjnie, ale niestety na polskim rynku nie brakuje produktów czekoladopodobnych. Nie tylko inaczej smakują, ale skrywają niebezpieczne połączenie cukrów rafinowanych i tłuszczów utwardzanych. Dlatego tak ważne, aby czytać etykiety słodkich produktów, wybierając te z kakao na pierwszym miejscu i jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych pralin - są proste i doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie.
Guma do żucia
Jeżeli nie zawierają cukru, to są produktami zalecanymi przez stomatologów. Jednak, kiedy kolorowy blister ma w składzie ten dodatek, żując długo gumę znów zapewniamy bakteriom mnóstwo czasu na żerowanie na słodkiej pożywce. Z kolei gumy rozpuszczalne, które teoretycznie żujemy krócej, tak jak inne ciągutki oblepiają zęby. Guma bez cukru reguluje poziom pH w ustach. Ponadto jej żucie sprawia, że zwiększa się wydzielanie śliny, która z kolei rozpuszcza i spłukuje resztki pokarmowe zalegające w jamie ustnej. Jeśli więc po zjedzeniu innych słodyczy nie mamy możliwości użycia szczoteczki, sięgnijmy przynajmniej po gumę.