Słodycze, na które lepiej uważać

Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Słodkości na cenzurowanym

Obraz
© 123RF.COM

Mało kto nie lubi słodyczy i może przejść obojętnie obok opakowania czekoladek, słoika z żelkami czy góry lizaków. Dzieci, małe i duże, szaleją też za batonikami i watą cukrową. W ramach okazjonalnych przyjemności można pokusić się na taką chwilową przyjemność, ale regularnie ich jedzenie w dużych ilościach może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto lista smakołyków, przy których lepiej mieć się na baczności.

/ 9Lody - fakty i mity

/ 9Lizaki i landrynki

Obraz
© Shutterstock.com

Twarde i kuszące, a jednocześnie pełne cukru i nierzadko sztucznych barwników. Jedząc je doprowadzamy do sytuacji, kiedy to cukier może przetworzyć się w niebezpieczne kwasy i powodować choroby szkliwa. W dodatku przez swoją strukturę mogą być źródłem problemów z nadłamanymi zębami - zdarza się, że wielbiciele tych smakołyków rozgryzają je nim całkowicie się rozpuszczą.

/ 9Batony

Obraz

Ciągnący się karmel, pyszna polewa i słodkie wnętrze to spełnienie marzeń niejednej osoby, która ma ochotę na "małe co nieco". Niestety, ich nadmiar w codziennym jadłospisie może być przyczyną nadwagi i otyłości. Cukier składzie tych produktów to także doskonała pożywka dla rozwoju bakterii w jamie ustnej. Jeśli już sięgamy po takie słodycze, w miarę szybko umyjmy po nich zęby.

/ 9Wata cukrowa

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew pozorom ma znacznie mniej wad, niż powszechnie sądzimy - zwłaszcza jeśli sięgamy po klasyczną białą watę, a nie kolorową zawierającą sztuczne barwniki. Jej głównym składnikiem jest cukier, który spożywany w niewielkich ilościach i sporadycznie z pewnością nie jest też aż tak szkodliwy. A do zrobienia waty cukrowej wystarczy go naprawdę niewiele - średnio 4 łyżeczki, czyli 20 gramów białych kryształków. Wata z takiej porcji to 80 kcal, dokładnie tyle, ile ma łyżeczka nutelli lub... jedno jajko. Dla porównania średni banan to już 114 kcal. Podobnie, jednak jak w przypadku wcześniejszych słodyczy, należy zachować umiar w jedzeniu waty i zadbać o higienę jamy ustnej.

/ 9Żelki

Obraz
© Pixabay.com

Słodkie, a także te kwaśne, mają w sobie mnóstwo cukru. W tych drugich jest on zamaskowany przez inne dodatki aromatyczne, które często też nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo kwasek cytrynowy - dodawany najczęściej do kwaśnych żelków - rozpuszcza szkliwo, przez co zęby stają się słabsze i bardziej narażone np. na próchnicę. Pamiętajmy też, że łakocie, które długo żujemy, mają tendencję do oblepiania zębów.

/ 9Pianki marshmallow

Obraz
© 123RF.COM

Syrop kukurydziany, cukier puder, żelatyna, mąką kukurydziana - to tylko część składników, które wykorzystuje się do zrobienia tego amerykańskiego przysmaku. Ich największą wadą jest kaloryczność. O ile jedna pianka to tylko 13 kcal, to opakowanie zawiera blisko 350 kalorii. Często też podajemy je w towarzystwie gorącej czekolady, a to z pewnością nie służy zachowaniu idealnej figury.

/ 9Czekoladki

Obraz
© Shutterstock.com

Wyglądają perfekcyjnie, ale niestety na polskim rynku nie brakuje produktów czekoladopodobnych. Nie tylko inaczej smakują, ale skrywają niebezpieczne połączenie cukrów rafinowanych i tłuszczów utwardzanych. Dlatego tak ważne, aby czytać etykiety słodkich produktów, wybierając te z kakao na pierwszym miejscu i jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych pralin - są proste i doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie.

/ 9Guma do żucia

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli nie zawierają cukru, to są produktami zalecanymi przez stomatologów. Jednak, kiedy kolorowy blister ma w składzie ten dodatek, żując długo gumę znów zapewniamy bakteriom mnóstwo czasu na żerowanie na słodkiej pożywce. Z kolei gumy rozpuszczalne, które teoretycznie żujemy krócej, tak jak inne ciągutki oblepiają zęby. Guma bez cukru reguluje poziom pH w ustach. Ponadto jej żucie sprawia, że zwiększa się wydzielanie śliny, która z kolei rozpuszcza i spłukuje resztki pokarmowe zalegające w jamie ustnej. Jeśli więc po zjedzeniu innych słodyczy nie mamy możliwości użycia szczoteczki, sięgnijmy przynajmniej po gumę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia