Słodkie i pyszne domowe jagodzianki

Nie ma nic lepszego niż jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z pieca jagodzianki. Puszyste ciasto drożdżowe, kwaśne jagody i słodka kruszonka. Jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie kupisz jagodzianek w piekarni.

Słodkie i pyszne domowe jagodziankiSłodkie i pyszne domowe jagodzianki
Karolina Wójciga

Składniki

Na zaczyn: 20 g świeżych drożdży, łyżka cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki pszennej.
Na ciasto: 4 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła, szczypta soli.
Na kruszonkę: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki.
Dodatkowo: 200 g jagód, łyżka cukru pudru, jajko.

Przepis

Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wszystko wymieszaj. Dadaj mąkę i ponownie zamieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, szczyptę soli, a następnie dodaj zaczyn. W rondelku na niewielkim ogniu podgrzej mleko i roztop w nim masło. Teraz dodaj je do suchych składników z zaczynem i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jędrne i jednolite, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Jagody opłucz, osusz i oprósz je cukrem pudrem. Teraz połącz ze sobą składniki na kruszonkę i zagnieć z nich ciasto.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj je. Na każdy placek połóż łyżkę jagód i uformuj bułeczki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką.
Jagodzianki wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja