Słodki tort rafaello. Idealny na rodzinne przyjęcia lub święta

Klasyczny biszkopt, krem z białą czekoladą, mlekiem w proszku i wiórkami kokosowymi, a to wszystko oblane ganache z białej czekolady i udekorowane słodkimi, kokosowymi pralinkami. Przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".

Słodki tort rafaello. Idealny na rodzinne przyjęcia lub świętaSłodki tort rafaello. Idealny na rodzinne przyjęcia lub święta
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych + łyżeczka do posypania wierzchu

Ganache:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • dodatkowo kokosowe pralinki do dekoracji

Przepis

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy będą już sztywne, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana. Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąki przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Masę wlewamy do tortownicy (o średnicy 18 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (wyłożone ma być tylko dno!). Pieczemy ok. 30-35 minut (lub dłużej), do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Kiedy biszkopt jest upieczony, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości naszych kolan. Wstawiamy je z powrotem do piekarnika, żeby ostygło.

Przepis

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Uważamy, żeby nie przypalić. Zostawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i czekoladą. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. 1/3 kremu odkładamy do drugiej miski. Do pozostałych 2/3 dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Kremem z wiórkami przekładamy blaty ciasta. Krem bez kokosa rozsmarowujemy cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawiamy do lodówki i zabieramy się za ganache.

Przepis

Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca, ale jeszcze niegotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Odczekujemy ok. minuty i mieszamy czekoladę z gorącą śmietanką, aż czekolada się rozpuści. Polewą dekorujemy ciasto, układamy pralinki, sypiemy na wierzch trochę wiórków.
Zobacz także: bajeczny tort z orzechami i batonikami

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał